Jezdite nekdo na zemni plyn?

Které palivo je výhodnější?

Moderátor: Moderátoři AutoRevue.cz

Odeslat příspěvekod Jezevcik 8. 10. 2005 19:05

Znamy si koupil ojetinu co je jen na zemni plyn. Me to prijde jako blahovost, je tu jeste nekdo, kdo jezdi na zemni plyn? Jake s tim jsou zkusenosti? Tento tyden jsem dokonce slysel v radiu, ze to chce vlada vice podporovat, tak to nakonec mozna nebude tak zle. Ale jezdit na to v zemi, kde se daji "benzinky" na zemni plyn spocitat na prstech, to mi nepripada jako dobrej napad.
Tady jsou ty cerpacky: http://www.zemniplyn.cz/automobily/
Jezevcik
Nováček

Odeslat příspěvekod p0etrik 8. 10. 2005 20:27

Jako doplnkove palivo, pokud jsi z mista kde je cerpacka nebo tam velmi casto projizdis, se to da, ale koupit auto CNG only, to dost ***** castou odtahovkou. :hm
p0etrik
Servismen

Odeslat příspěvekod luk 8. 10. 2005 21:01

Pokud to má někdo třeba pro zásobování po Praze, tak je to ideální. V ostatních případech je to špatné, není pořádně kde tankovat.
<--- Odpůrci aut fkombíku by si měli uvědomit, že...
luk
Pozorovatel

Odeslat příspěvekod pjotr 8. 10. 2005 21:01

No, já slyšel o maníkovi, kterej čepoval z domovní přípojky (přes kompresor) a nemohl si vynachválit jak je to levný - kam se hrabe LPG, snad jen fritovací olej by mohl konkurovat.
pjotr
Nováček

Odeslat příspěvekod JardaB 8. 10. 2005 21:04

pjotr píše:No, já slyšel o maníkovi, kterej čepoval z domovní přípojky (přes kompresor) a nemohl si vynachválit jak je to levný - kam se hrabe LPG, snad jen fritovací olej by mohl konkurovat.k/quote]

Akorat mam dojem, ze ten kompresor stoji asi jako docela vybavena fabie :-)
JardaB
Guru

Odeslat příspěvekod Jezevcik 8. 10. 2005 21:53

JardaB píše:
pjotr píše:No, já slyšel o maníkovi, kterej čepoval z domovní přípojky (přes kompresor) a nemohl si vynachválit jak je to levný - kam se hrabe LPG, snad jen fritovací olej by mohl konkurovat.k/quote]
Akorat mam dojem, ze ten kompresor stoji asi jako docela vybavena fabie :-)

Opravdu? To je pak nahovno.

PS: on uvazuje o tom, ze k tomu prida malou nadrz na LPG prave pro pripad pruseru.
Jezevcik
Nováček

Odeslat příspěvekod pjotr 8. 10. 2005 22:13

Ne, ne. On měl dojez cca 300km a tlačil to tam komresorem pro potápěče (cena cca 3kKč). Je pravda, že tu nádrž naplnil jen z poloviny (byla na dvojnásobný tlak), ale takto to bylo levné s dostačujícím dojezdem.
Jen se to musí dělat venku, kdyby případnou netěsností uteklo trochu plynu aby se neměl kde hromadit.
pjotr
Nováček

Odeslat příspěvekod luk 8. 10. 2005 23:35

pjotr: To je o hubu a na kriminál. Ale přece není problém, aby se pár (10-15) lidí domluvilo a pořídili si tuhle hračku společně. A ještě by mohli mít výhodnější cenu plynu kvůli větším odběrům.
luk
Pozorovatel

Odeslat příspěvekod pjotr 9. 10. 2005 14:36

luk: pokud je přestavba na CNG od firmy (tedy v autě k úniku nedojde) a pokud tankování i tlakování probíhá venku (když unikne, tak se rozptýlí), tak v tom velké nebezpečí nevidím. Právně si úplně jistý nejsem, ale když zemní plyn řádně platím, tak ho mohu spalovat kde chci (je to moje riziko).
Tedy problém v tom nevidím a velmi fandím řešením, kde nejsem rukojmím státu, který dává tak vysokou daň na pohoné hmoty.
pjotr
Nováček

Odeslat příspěvekod luk 9. 10. 2005 14:55

pjotr: Nemáš tak úplně pravdu. Plynová zařízení musí být instalována odbornou firmou (s živnostenským oprávněním na instalaci plynových zařízení), musí se přitom dodržet předpisy (odvětrání prostoru, druh potrubí a ventilů, instalace bezpečnostních tabulek atd.), a zařízení podléhá revizím. Že se to v domácnostech běžně porušuje (u elektřiny a komínů zrovna tak), je obecně známo, a státní orgány to zatím příliš neřeší. Ale pokud se někdo pouští do takové věci jako je používání CNG v autě, měl by ve vlastním zájmu předpisy dodržet.
luk
Pozorovatel

Odeslat příspěvekod Spiti 9. 10. 2005 16:28

Plnička stojí asi 50tkč, což sice není jako vybavená fóbie ale i tak je to dost. Zatim si to asi pořídí jen nadšenec, nebo člověk musel najet opravdu hodně. Nebo někdo kdo si koupí Range Rover Sport Supercharged a pak se na benzínce diví :lol:
Spiti
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vrgada 22. 10. 2005 15:34

Kde je tak levna plnicka? Co jsem videl bylo 240 000 bez dane
vrgada

Odeslat příspěvekod luk 22. 10. 2005 16:49

vrgada: Jsou dva druhy (ale o cenách nemám přestavu): obyčejná (plní přímo z potrubí, trvá to několik hodin) a rychlá (má tlakový zásobník, plní rychle). Možná ten rozdíl bude tímto.
luk
Pozorovatel

Odeslat příspěvekod JP 23. 10. 2005 11:33

luk píše:vrgada: Jsou dva druhy (ale o cenách nemám přestavu): obyčejná (plní přímo z potrubí, trvá to několik hodin) a rychlá (má tlakový zásobník, plní rychle). Možná ten rozdíl bude tímto. /quote]

Vysokotlakou plnicku pro "domaci pouziti" jsem teda jeste nevydel. V Praze teda jedna nebo 2 jsou, ale rozhodne ji nevlastni soukrome osoby. Taky jsem videl ceny spis okolo 250 tis., tak by me tech 50 docela zajimalo - to neni skoro zadna investice.
JP
Pozorovatel