Za kolik jezdíte s elektromobilem?

Které palivo je výhodnější?

Moderátor: Moderátoři AutoRevue.cz

Odeslat příspěvekod Goesson 12. 2. 2025 11:13

elektromobil nenabijeny doma za levno vychazi okolo 2,2-2,5 kc za km... to je proste realita...
aikoN 25. 2. 2025 “ještě na gymplu jsem na dané téma napsal několik seminárních prací”
Goesson
Veterán

Odeslat příspěvekod pozpatku_fijA 12. 2. 2025 11:26

Je to tak a jsem rád, že čas od času s tebou můžu souhlasit
pozpatku_fijA
Veterán

Odeslat příspěvekod PatV 12. 2. 2025 11:26

Mr. Murphy píše:pánové první vyúčtování z wallboxu na to moje NIRO EV....

safra vyšlo to nějak dráž než jsem myslel (počítám ceny vč. DPH byť je jasné že jako firmu mě DPH nezajímá). Ale s DPH se to dobře porovnává s benzínovým autem atd.

Tu elektriku mi přeúčtovává majitel areálu (wallbox je můj, elektroměr jeho)... Tak snad mě neokrádá, ho*no tomu rozumím.... až budu mít čas tak si to projdu.

Drahá silovka a drahá distribuce. 4777 bez DPH za MWh je dnes extra drahý.
To má na ten wallbox zřízený nový odběrný místo s elektroměrem přímo od distribuce?
PatV
Inventář

Odeslat příspěvekod Mr. Murphy 12. 2. 2025 12:15

zjistím.... a jak jsem psal, majitel areálu asi nakupuje za spotové ceny. Takže teoreticky jindy zase hodně ušetřím.... třeba ;-) ale díky za názor a ověřím si to. Ale ano, asi to mám jako nově zřízené odběrné místo. To taky tím pádem platím, jo?
Mr. Murphy
Inventář

Odeslat příspěvekod pozpatku_fijA 12. 2. 2025 12:21

Jestli on má spot, tak tobě rozhodně spotově neúčtuje, to bys tam měl rozdílné částky podle doby nabíjení, spotová cena se mění každou hodinu.
pozpatku_fijA
Veterán

Odeslat příspěvekod saabik 19. 2. 2025 08:08

Ta Toyota co ji koupili policajtům i dalším státním úředníkům, není na delší přejezdy moc dělaná. Teď budou víc dobíjet než jezdit. Dojezd poloviční než se udává, to není úplně malé číslo.
https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/au ... f6b220ee8/

https://www.idnes.cz/auto/zpravodajstvi ... tomoto_fdv
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Inventář

Odeslat příspěvekod JardaB 19. 2. 2025 08:15

Tak uradum na to popojizdeni po meste asi OK. Spis me sere, ze nepreferujou naseho vyrobce.
JardaB
Guru

Odeslat příspěvekod Arnie J 19. 2. 2025 08:22

To je hrozná ***** po všech stránkách, krásně se v tom odrazila ta nechuť, s jakou vůbec Toyota do BEV šla :)

Zajímavý je taky srovnání Scénic vs Ariya. Mají stejný drivetrain, stejnou baterku, takže nepřekvapí stejný reálný dojezd 314 km. Z nějakého důvodu ovšem Renó uvádí 594 a Nissan jen 516. Takže Nissan lže podstatně méně :)
Arnie J
Tlusťoch

Odeslat příspěvekod Goesson 19. 2. 2025 08:28

jestli tam nebudou jeste i nejake objektivnejsi duvody... ejrodynamika, celni plocha, hmotnost a nevim co jeste...
aikoN 25. 2. 2025 “ještě na gymplu jsem na dané téma napsal několik seminárních prací”
Goesson
Veterán

Odeslat příspěvekod Arnie J 19. 2. 2025 08:30

No je fakt, že tyto věci na válcích asi nesimulovali. Potom by to byl ovšem test na pendrek :D Hmotnost se teda projeví i na válcích, ale aero nikoliv.
Arnie J
Tlusťoch

Odeslat příspěvekod PatV 19. 2. 2025 09:24

Arnie J píše:To je hrozná ***** po všech stránkách, krásně se v tom odrazila ta nechuť, s jakou vůbec Toyota do BEV šla :)

Zajímavý je taky srovnání Scénic vs Ariya. Mají stejný drivetrain, stejnou baterku, takže nepřekvapí stejný reálný dojezd 314 km. Z nějakého důvodu ovšem Renó uvádí 594 a Nissan jen 516. Takže Nissan lže podstatně méně :)

Scenica při 130km/h jsi viděl? :D
https://youtu.be/Xi50rytRftc?si=W9aNbGljsPNKIDgF
PatV
Inventář

Odeslat příspěvekod saabik 19. 2. 2025 09:32

Ten jezdí snad ještě dráž než já s benzínem. Frantíci v tom testu nedopadli úplně nejlíp...
Alpina B3 Touring 2023

saabik
Inventář

Odeslat příspěvekod Arnie J 19. 2. 2025 10:04

Auto roku, no :D

Abychom byli objektivní, týpek měl půlku cesty zapnuté vyhřívání baterky a nevěděl o tom (bo nastavil cíl na nabíječce a auto to tak pochopilo a začlo samo bez oznámení vyhřívat baterku).

Takže teoreticky by těch 300 na full baterku dal, reálně počítejme 250, protože nikdo nechce nabíjet na 100% a vyjíždět to do nuly. Takže Brno-Praha v pohodě :D
už nemám žádnou Mazdu :(
Arnie J
Tlusťoch

Odeslat příspěvekod saabik 19. 2. 2025 10:14

Jak nikdo nechce. Každý ocas na YT ukazuje jak vyjíždí s úplně plnou baterkou.
Alpina B3 Touring 2023

saabik
Inventář

Odeslat příspěvekod Arnie J 19. 2. 2025 10:22

jo tak když razíš na dlouho plánovanou delší cestu, tak ano ... jinak ne
už nemám žádnou Mazdu :(
Arnie J
Tlusťoch

Předchozí stránkaDalší stránka