Postup pri koupi auta mimo misto bydliste

Řidiči na silnicích, zkušenosti, nehody, policie, dopravní předpisy a další

Moderátor: Moderátoři AutoRevue.cz

Odeslat příspěvekod oFce 13. 10. 2007 16:27

Zdravim,

mohl by mi nekdo poradit, co vsechno musim vyridit pri koupi auta, kdyz ho kupuju mimo misto bydliste? Nejlepe bod po bodu. Jedna se o moje 1. auto a tak by se mi hodili rady co a v jakym poradi vyridit.

Nekde jsem uz neco vycetl, tak uz predstavu mam, ale chtel bych to mit tak nejak v kostce.

Postup, ktery jsem zjistil:

1. sepisem kupni smlouvu
2. puvodni majitel zrusi pojistku a auto odhlasi na me v miste sveho bydliste, tim uz je auto napsany na me
3. zridim si prozatimni pojisteni na VIN
4. prihlasim auto v miste meho bydliste
5. zridim pojistku uz na moji SPZ

Je to takhle spravne? Jak dlouho muzu s autem jezdit, nez si ho prihlasim na sebe?

Diky moc za pomoc
oFce
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod zelvotron 13. 10. 2007 16:42

To povinný ručení nemusí bejt prozatimní. Můžeš ho udělat na původní značky (nebo je tam nevyplňovat) a pozdějc ohlásíš pojišťovně změnu SPZ (RZ ;-)).
Postup je myslím dobře, před přihlášením (4) musíš eště absolvovat evidenční kontrolu.
Nějakej časovej limit na přehlášení je, ale myslim že když se překročí tak to nikdo neřeší. Já bych to ve vlastním zájmu proved co nejdřív.
zelvotron
Inventář

Odeslat příspěvekod oFce 13. 10. 2007 16:57

zelvotron: diky

problem je, ze mam jeste nejaky vyrizovani a do sveho rodneho mesta :) se dostanu az po 2 dnech. coz by snad melo stacit, ale jestli se to nejak moc neresi, tak pohoda
oFce
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod zelvotron 13. 10. 2007 18:19

Někde sem tu čet že ten limit je 5 dní, ale nevim jestli je to pravda. Co vím tak známej šel auto přihlásit po měsíci a neměl s tim absolutně žádnej problém. Ty dva dny sou v pohodě.
zelvotron
Inventář

Odeslat příspěvekod NiceOne 13. 10. 2007 19:31

ZÁKON
ze dne 10. ledna 2001
o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích a o změně zákona č. 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla), ve znění zákona č. 307/1999 Sb.
§ 12
Žádost o zápis změn údajů
v registru silničních vozidel

(1) Žádost o zápis změn údajů zapisovaných do registru silničních vozidel jsou osoby uvedené v § 11 povinny podat do 10 pracovních dnů od vzniku skutečnosti, která zakládá změnu zapisovaného údaje.

Ovsem sankce zrejme nejsou zadne.
Peugeot 308 SW 1.6 HDI
iPhone SE
NiceOne
Inventář

Odeslat příspěvekod Mino 13. 10. 2007 19:58

Já dokonce kupoval auto, které nebylo přihlášené na majitele, od kterého jsem to kupoval,. Takže vlastně jezdilo pořád ještě na značkách majitele před majietelem, co mi auto prodával. Žádné komplikace, pojistku jsem uzavřel na původní značky, poté přehlásil auto na sebe, odevzdal staré značky, dostal nové a přehlásil pojistku na nové.
Auto - Nissan Primera 5D 2.0 SLX (1997), Honda Accord 2.0i Sport (2006)
Mino
Pozorovatel

Odeslat příspěvekod Milkines 22. 10. 2007 17:59

potreboval bych poradit v tomhle

v bazaru jsem koupil auto, v technicaku starej majitel. clovek v bazaru mi dal smlouvu z komise, tedy ze majitel auto dal do bazaru, pak mam smlouvu ze jsem to auto koupil ja a plnou moc majitele psanou na bazar, k ukonum prevodu. jde mi o to, jeslti kdyz pridu na magistrat a ukazu jim tohle, tedy ze to auto bylo v bazaru, ja ho koupil a majitel dal bazaru plnou moc s jeho disponovanim, jeslti ho na me prevedou.

mimoto nemam ORV..jen technickej prukaz. ale to si mylsim ze by slo vyridit pri jednom, to je asi malickost.
Milkines
Kolemjdoucí