Osoba blízká a firemní automobil.

Řidiči na silnicích, zkušenosti, nehody, policie, dopravní předpisy a další

Moderátor: Moderátoři AutoRevue.cz

Odeslat příspěvekod Snail 22. 6. 2009 15:01

Pit píše:Mám obavu, že se zde pletou 2 věci dohromady - povinnost firmy vědět, kdo její auto řídil a právo jakéhokoliv člověka neuvést do průšvihu například manželku.

Takže: firma dá auto zaměstnanci do osobního užívání. Když do firmy dojde předvolání, ta ho předá tomu zaměstnanci (tím splní tu povinnost "sdělit skutečnosti potřebné k určení totožnosti řidiče" - toto neznamená sdělit, kdo auto řídil).

A policie půjde po tom zaměstnanci a je to normální vyšetřování jako třeba u krádeže nebo vraždy a ten zaměstnanec má právo říct, že to byl někdo z rodiny a tak že nic neřekne.

Kolegovi v práci s firemním autem právě přišly tři přestupky z kamer z jednoho dne (má nový rychlý auto...)
Je pravda to, co je výše popsané? Zaměstnavatel ho určil jako řidiče a on je předvolán. Má právo říct, že ví, kdo s autem jel, ale nepoví anebo ne? formulaci v článku z autowebu nerozumím (http://www.autoweb.cz/pravni-poradna-be ... auto/11843)
Kalousek: "Jsem ochoten připustit v rámci pokory parlamentní diskuse, že já se občas opiji a vy (Rath) se chováte jako debil. Rozdíl mezi námi je v tom, že já jsem schopen se z toho do druhého dne vyspat"
Snail
Inventář

Odeslat příspěvekod Deli 22. 6. 2009 15:37

mmch, jak je to, když auto nemam k soukromému užívání? to se můžu jít pak leda klouzat, nebo se z toho dá nějak vybruslit?
- You’re disturbing my oboe practice.
- You don’t play the oboe.
- I could play the oboe.
8)
Deli
Bronzový avatar roku 2010

Odeslat příspěvekod Weeper 23. 6. 2009 23:23

2 Snail : Ať neřeší osobu blízkou a řekne jméno obyvatele státu dálného východu ;-)
BMW M3 F80 317kW (431k) - a život dává opět smysl
S4 B8, 3.0TFSI quattro 245kW (333k) - odpočívej v pokoji

"Zpřísňování trestů je jen marným pokusem omezených hlav, terorem si vynutit úctu k zákonům." (Rousseau)
Weeper
Inventář

Odeslat příspěvekod Snail 15. 7. 2009 09:19

Tak aktuální zkušenost kolegy v nejmenovaném městě na obecní policii - dodal papír z firmy, kde je povolena možnost užití automobilu pro osobní potřebu a dále prohlásil obvyklé: firemní auto mám k dispozici já, ale v uvedený čas jsem neřídil a auto měla zapůjčena osoba, jejíž totožnost sice znám, ale s ohledem na paragraf atd. odmítám podat vysvětlení.
Děkujeme Vám, považujte tímto danou věc za ukončenou, případ odkládáme :-)

Samozřejmě že nelhal, přestupky skutečně spáchala manželka a byla na fotkách poznat
Kalousek: "Jsem ochoten připustit v rámci pokory parlamentní diskuse, že já se občas opiji a vy (Rath) se chováte jako debil. Rozdíl mezi námi je v tom, že já jsem schopen se z toho do druhého dne vyspat"
Snail
Inventář

Odeslat příspěvekod anonymni 15. 7. 2009 09:27

Snail: tim porusil zakon. Firemni auto k soukromemu uziti, nemuze bez souhlasu firmy predat k rizeni jine osobe.
anonymni

Odeslat příspěvekod robbert 15. 7. 2009 09:46

Goes: Tohle záleží na tom, jak má postavenou smlouvu o užívání automobilu. A je to naopak, pokud ve smlouvě nemá řečeno, že automobil nesmí předat/půjčit jiné osobě, tak může. Znám firmy, kde je ve smlouvě dokonce uveden i manžel/manželka jako uživatel firemního vozu. ;-)
Mé příspěvky vyjadřují mé názory. Chcete se mnou nesouhlasit? Můžete, ale to je asi vše, co můžete.

Bože, dej mi sílu, abych změnil, co změnit mohu, dej mi trpělivost, abych snesl to, co změnit nemohu, dej mi moudrost, abych to od sebe rozeznal.
Nekácet!
robbert
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Snail 15. 7. 2009 10:51

on firemní souhlas samozřejmě má ...
Snail
Inventář

Odeslat příspěvekod piErcE 15. 7. 2009 18:20

Snail píše:Tak aktuální zkušenost kolegy v nejmenovaném městě na obecní policii - dodal papír z firmy, kde je povolena možnost užití automobilu pro osobní potřebu a dále prohlásil obvyklé: firemní auto mám k dispozici já, ale v uvedený čas jsem neřídil a auto měla zapůjčena osoba, jejíž totožnost sice znám, ale s ohledem na paragraf atd. odmítám podat vysvětlení.
Děkujeme Vám, považujte tímto danou věc za ukončenou, případ odkládáme :-)

Samozřejmě že nelhal, přestupky skutečně spáchala manželka a byla na fotkách poznat

a neni to pohadka (nejak se mi nezda to "odlozeni")? doted jsem zil v tom, ze pokud odmitnes na MP podat vysvetleni, tak oni sami to odlozit nemohou, ale jde to do spravniho rizeni, kde az nastane ten kyzeny okamzik, kdy se na to urednik vykasle (a nebo bude hyperaktivni).
Garmin DriveLuxe 50 - iPhone SE - Octavia III 1.4 110 kW DSG
piErcE
Pozorovatel

Odeslat příspěvekod Snail 15. 7. 2009 18:35

bylo to skutečně odloženo, argumenty byly dostatečně průkazné.
Snail
Inventář

Odeslat příspěvekod Outback 26. 7. 2009 07:15

Tak na autowebu to zase JUDr.Beran zpochybňoval - ještě že to nečtou úředníci...

Dotaz:

Dobrý den, pane doktore.

Přečetl jsem několikát Váš Článek o "osobě blízké" a firemním autě a není mi jasná jedna věc - není možné použít tuto možnost v případě, že mám firemní auto i k osobnímu užití a půjčím ho manželce - firma mi to umožňuje. Manželka udělá přestupek zaznamenaný automatickým záznamovým zařízením (např. úsekové měření MP). Na firmu přijde výzva k podání vysvětlení a firma správně označí mě jako řidiče vozidla. Nemohu ani v tomto případě na MP říct, že jsem auto neřídil a na základě paragrafu ... jim nemohu sdělit řidiče vozidla? Předpokládejme, že nelžu a toto je skutečnost.
Děkuji za odpověď, tato možnost z článku mi nebyla jasná.

Odpověď:
Podstatné zde je, že nepodáváte vysvětlení za sebe, ale za firmu. Nejste tam za sebe a tudíž se nemůžete odvolávat na to, že nebude vypovídat proti manželce jako osobě blízké. Pokud byste byl vlastníkem vozidla Vy a Vás předvolali k podání vysvětlení, tak tam jste za sebe a odmítnout můžete, ale pokud tam jste vyslán v rámci svých pracovních povinností jako zaměstnanec pověřený tím, aby za firmu vysvětlení podal, není pak Vaše manželka osobou blízkou této firmy a tudíž z toho důvodu odmítnout vypovídat nemáte právo, i když je to Vaše osoba blízká. Je nutno rozlišovat to, že podáváním vysvětlení ohledně firemního auta jednáte za tuto firmu jako vlastníka a nikoli sám za sebe. Relevantní jsou tedy osoby blízké firmy jako předvolané "osoby" a nikoli Vaše jako toho, kdo v tu chvíli za firmu jedná.

Pokud proti sobě nebo manželce vypovídat nechcete, nemusíte samozřejmě, to ale pořád nevyviňuje Vašeho zaměstnavatele z toho, že Vaši paní musí "prásknout". Takže Vy řeknete v práci, že to byla Vaše žena, ale že vypovídat nebudete, tak tam zaměstnavatel pošle někoho jiného, kdo uvede, že to byla ona nebo jim to napíše písemně. Tak či onak, zaměstnavatel to říct musí. A jestli to řekne Vašimi ústy nebo ústy někoho jiného, je zcela nerozhodné.
To by jeden nevěřil, co dokáže taková koza namektat <I>.
Outback
Nováček

Odeslat příspěvekod JardaB 26. 7. 2009 08:19

Myslim, ze to trosku pan Beran prekombinoval - IMHO firma nema zadne prostredky, donutit zamestnance k prasknuti blizke osoby a kdyz bude delat zamestnanec Fucika, tezko nekdo prokaze, kdo vlastne ridil. Maximalne dostane padaka, coz je asi maximum, co mu zamestnavatel muze udelat. A pokud ma maslo na hlave a nuti ho prestupky delat, predpokladal bych spis spolupraci ;-)
JardaB
Guru

Odeslat příspěvekod Sollers 26. 7. 2009 09:51

můžu vám říct, že tento názor "odborníka" Berana je v právnických kruzích považovaán za naprosto ojedinělý. Jinými slovy je to blblost.
Sollers
Nováček

Odeslat příspěvekod dvzd 26. 7. 2009 14:20

Beran je jenom takový druhořadý rádobyprávník. Za některé své texty, které zveřejnil na internetu, by se měl studem propadnout do kanálu. A tohle je jenom takový slabý odvar.
dvzd
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod WRX 26. 7. 2009 14:48

JardaB - jeste existuje moznost firmy podat trestni oznameni, kdyz uz jsme u toho...

robbert - pokud firma vyslovne neuvede, ze vozidlo muze predavat i dalsim osobam, pak toto cinit NESMI. Je zcestne v tomto pripade poukazovat na tzv. "princip legalni licence" - a je to zcela logicke.
WRX
Pozorovatel

Odeslat příspěvekod Sollers 26. 7. 2009 18:06

WRX píše:robbert - pokud firma vyslovne neuvede, ze vozidlo muze predavat i dalsim osobam, pak toto cinit NESMI. Je zcestne v tomto pripade poukazovat na tzv. "princip legalni licence" - a je to zcela logicke.

nemáte pravdu. Do toho, co dělá firma se svým majetkem, nemá právo nikdo kecat - a je to zcela logické 8-)
Sollers
Nováček

Předchozí stránkaDalší stránka