Osm tisíc kilometrů po Norsku (a Švédsku)

Řidiči na silnicích, zkušenosti, nehody, policie, dopravní předpisy a další

Moderátor: Moderátoři AutoRevue.cz

Odeslat příspěvekod Vana666 28. 8. 2006 14:28

Doplňuji svoje poznatky: byl jsem v jihozápadním Norsku letos v létě. Cestovali jsme obytným autem a vezli vše pořebné z domova, takže jediné výdaje po cestě byly za trajekt, naftu, mýto v norsku!!! a čerstvý chléb. Silnice v Norsku mi vůbec nepřipadly super, občas díra, semtam záplaty, asi jako u nás. Občas chyběl asfalt úplně, a to i několik desítek km. Silnice jsou hodně úzké, často i jen pro jedno auto s místy na vyhýbání a proto pomalá jízda je celkem přirozená. Policajty jsme neviděli nikde.

Příroda je ovšem super a určitě stojí za vidění.
Vana666
Servismen

Odeslat příspěvekod Jim 28. 8. 2006 18:22

juj, to je pěkný.... :)

takyuž delší dobu zvažuji tam vyrazit... :hm
Fabia RS Dieselpower - 274PS@578Nm - EX
BMW 335Cd Dieselpower - 340PS@707Nm
Jim
TDI tuner roku 2007

Odeslat příspěvekod MAN737 28. 8. 2006 20:42

Vana666 píše:Doplňuji svoje poznatky:jediné výdaje trajekt, naftu, mýto v norsku!!! a čerstvý chléb.c/quote]

Kolik to stálo Tebe cca +- ?

Mám chuť tam jet,ale zajímalo by mě,zda je vhodné,co se týká cest,jet solo,nebo můžu zapojit přívěs=karavan?
MAN737
Štamgast

Odeslat příspěvekod ConPower 28. 8. 2006 22:21

Vana666 píše:a čerstvý chléb..../quote]

Jaký tam mají chleba? "Vekový" jako v Chorvatsku, nebo spíš jak my?
ConPower
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Vana666 28. 8. 2006 22:56

ujeli jsme celkem 5 tis.km. Trajekt Sassnitz-Trelleborg objednaný u nás něco přes 8 tis. pro obytňák a 3 osoby, nafta vyjde asi 35-40 Kč/litr (levné je ESSO). Jinak jsme neplatili celkem nic, jídlo jsme měli z domu. Vodu jsme brali přímo z ledovcových potoků - křišťál. Toulali jsem se po horách a kolem jezer hlavně v národních parcích Jotunsheimen a Jostedalsbren. Tunely skrz hory jsme většinou vvynechávali a objížděli vrchem po horských cestičkách (super! - doporučuji), Občas nás zaskočila placená cesta (bomweg, 40 - 100 NOK), většinou to byla úzká asfaltka nebo dokonce i šotolina! Hlavní cesty jsou ale gratis.

Hlavní tahy jsou průjezdné v pohodě. Ostatní cestičky jsou ovšem hodně úzké, vyhýbat se dá jen na rozšířených místech kterých je ale dost. Spousta hodně ostrých serpentin a prudká stoupání/klesání dost komplikují tahání přívěsu takže je asi nutné některé scenérie vynechat nebo zaparkovat přívěs v údolí a jet dál bez něj. I to naše sedmimetrové auto mi připadalo občas trochu přerostlé ale projeli jsme všude. Obytných přívěsů na širších cestách jezdí dost.

Chleba je spíše jak z jugošky, co stál 20 NOK nešel jíst ale za 30 NOK už byl dobrý. :(
Naposledy upravil Vana666 dne 28. 8. 2006 23:19, celkově upraveno 3
Vana666
Servismen

Odeslat příspěvekod Marek Lutonský 28. 8. 2006 22:56

Dá se tam koupit moc dobrý chleba, je jen trochu nutné hledat.
Marek Lutonský
Hlavní administrátor

Odeslat příspěvekod 0ndra 29. 8. 2006 09:18

chlebů tam bylo poměrně dost druhů - od žitnýho typu moskva, po klasický světlý ála jugoška až po různý toustový, celozrný apod... docela mě překvapila šíře sortimentu i v poměrně zapadlých obchodech... jinak jídlo je tam celkově poměrně drahý, ale ne všecho a otázkou je jestli má smysl vozit to případně z domu pokud člověk nemá v autě lednici (myslím teď spíš na osobáky než obytný auta)... třeba takový brusinkový džem je tam levnější než tady ;)
specialitou je velký výběr nealkoholickýho piva -- některý i docela chutý s různýma příchutěma (třeba limetkový) -- není to moc pivo na který jsme tu zvyklí, ale osvěží...
jinak pekelně draho je v restauracích a to hlavně alkohol
0ndra
Nováček

Odeslat příspěvekod Marek Lutonský 2. 9. 2006 21:27

Sliboval jsem itinerář, takže tady je taková hrubá verze:

Den 1: Brno – Schwerin (nocleh)

Den 2: Schwerin – Hanstholm (DK, trajekt) – Kristiansand – Mandal

Den 3: Mandal – Sandnes – Preikestolen

Den 4: kolem Hardangenviddy

Den 5: Bergen

Den 6: kolem Sognefjordu

Den 7: ledovec Briksdalbreen, cesta až ke Geirangerfjordu

Den 8: bohužel pršelo, takže cesta přes Trollstigen až před Trondheim

Den 9: Trondheim

Den 10: cesta po R17 nahoru

Den 11: cesta po R17 nahoru, Saltstraumen

Den 12: Bodo, trajekt na Lofoty

Den 13 a 14: Lofoty (Sorvagen a okoli)

Den 15: Lofoty, cesta na východ, překročení hranic se Švédskem

Den 16: cesta po Švédsku, občas nějaká procházka (geocaching)

Den 17: cesta po Švédsku, Upssala, příjezd do Stockholmu

Den 18: Stockholm

Den 19: Stockholm – Berlin

Den 20: Berlin – domů
Marek Lutonský
Hlavní administrátor

Odeslat příspěvekod MAN737 2. 9. 2006 22:07

Až teď,když čtu ten itinerář,tak jsem si uvědomil,že najezdit 8000km na dovolené je pěkná fuška..

To bych si po té dovolené vzal ještě dovolenou na odpočinutí z té první dovolené.. :)
MAN737
Štamgast

Odeslat příspěvekod Marek Lutonský 2. 9. 2006 22:11

Nebylo to tak hrozné. Možná až na cestu zpět ze severu Švédska domů, kterou jsme měli naplánovanou na mnohem méně dnů než cestu Norskem nahoru. Ale když se mezi jízdu přidá nějaký program, dá se to přežít.
Marek Lutonský
Hlavní administrátor

Odeslat příspěvekod M.i.k.i.D. 2. 9. 2006 23:11

Do Norska jezdím už druhým rokem a ne a ne se dokopat k tomu udělat nějakou stránku s fotkama co sem nafotil :( ...Jinak musim říct že je to krásná země s příjemnými lidmi...mít na to peníze hned se tam stěhuju....Nikde se tam nekrade všude všechno otevřený nezamčený....Ráj :D
M.i.k.i.D.
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod goob 5. 9. 2006 01:37

Abych přispěl i se svojí troškou do mlýna :-) Letos jsme se vydali ve čtyřech lidech do Skandinávie. Nejvíce jsme projezdili Švédsko, v Norsku jsme si užili Lofot, kde jsme dokonce viděli polární záři. Finskem jsme spíše projížděli a jediné, co jsme tam viděli, bylo trojmezí Finsko-Norsko-Švédsko. Celkově najeto 7,5 tis. kilometrů. Jídlo jsme si všechno koupili v Praze a stálo dohromady 5,5 tis. korun. Benzin nemáme spočítaný, ale vyjde na každého tak do 6,5 tis. korun. Další útraty byly za pár trajektů a nějaký ten vstup. Celkově když to sečtu, vyjdou tři týdny v krásné skandinávské přírodě možná do 12 - 14 tis. korun, což je jako desetidenní dovolená někde u moře.
Spali jsme vždy v přírodě. Najít místo nebyl nikdy problém a snad každou noc jsme spali u nějakého jezera nebo alespoň zurčícího potůčku. Pan Lutonský jel relativně malým autem. Nám se vše, včetně malého altánku (který jsme měli pro případ toho, že by pršelo a my neměli přístřeší na vaření), vešlo do mého auta (Mercedes w124 E200 - nahlédnutí mám na mercedes fóru sebe s autem na hranici s polárním kruhem http://www.mercedes-classic.cz/forum/re ... 3&t=175983 )
Jinak celou dobu jsme měli krásné počasí, jen jednou jsme zmokli a já přijel domů krásně opálený. Pokud máte dobrou partu, alespoň trochu spolehlivé auto, tak neváhejte a vyražte. Jak nakonec vidíte, nemusí to vyjít ani draze. Kde dáte za 3 týdny dovolené 12 - 14 tis. Kč.

P.S.: Pane Lutonský, na těch Vašich fotkách není los, ale sob ;-)
goob B-]

ZÁKLADY PRAVOPISU: ne "já sem", ale "já jsem". Ne "standart", ale "standard". Ne "hold", ale "holt". Ne "ženy, mobily, ryby, atd. byli", ale "byly". Nebo jste tak neschopní, že neumíte pár jednoduchých pravidel...?
goob
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Adam Bernau 5. 9. 2006 12:26

No nepoznat losa a soba ?

BTW v Norsku uz delsi dobu bydlim, tak bych jen podotkl. Benzin nakoupite za 10NOK, coz zase o tolik drazsi nez v CR neni (ale nevim, kolik stoji momentalne v CR)
Norove jezdi pomalu. Bodejt by ne, kdyz za prekroceni rychlosti o 10km zaplatite okolo 5000 NOK pokutu (coz je dost i pro Nory). Mezi auty prevladaji mirne Volva. Ale hodne najdete i Octavii, Fabii, sem tam nejaky Superb. Ve Stavangeru jsem videl v centru parkovat Skodu 120 s norskyma SPZ, skoda, ze jsem nemel u sebe fotak.
Dalnice tu mame! Jezdi se po nich az 90km/h :D
Jeste k tomu chlebu, co tady kdosi psal. Nejlevnejsi stoji 3,90 NOK, ale to snad ani nikdo neji. Dobry chleba se da koupit od 12NOK.
Jinak IMHO Norsko je nejhezci zemi v Evrope. Diky Golfskemu proudu neni ani u zapadniho pobrezi v zime moc chladno. Minulou zimu v miste kde bydlim snezilo 3x a snih se jednou udrzel tyden. Vice ve vnitrozemi je chladno a snih se drzi celkem dlouho.
A spat se muze v prirode 100metru od obydli. (ale ani kdyz se usadite blize, tak vas nikdo nevyhodi)
Adam Bernau
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod goob 5. 9. 2006 12:35

Adam Bernau: My se dostali do Norska ze Švédska směrem od Kiruny. Byli jsme tam v půlce srpna a litr benzinu stál 12 NOK, směrem k Lofotám se zdražoval. Když jsme se vraceli finskou stranou a dále po východě Švédska zpět na Trelleborg se začal benzin zlevňovat a stál skoro o jeden SEK méně.
Norové jezdí pomalu, ale čím více jsme jeli na menších a menších silnicích, tím jeli protijedoucí auta rychleji a jednou mne málem sejmul karavan, který se jednomu autu smýknul v zatáčce. Jinak se jelo dobře.
Zajímala by mne ale jedna věc. Proč jsou sakra všude (hlavně ve Švédsku) na silnici stopy od pneumatik? To jsou skandinávci tak nevybouření z nízkého rychlostního limitu, že všude gumují silnice? :-)
goob B-]

ZÁKLADY PRAVOPISU: ne "já sem", ale "já jsem". Ne "standart", ale "standard". Ne "hold", ale "holt". Ne "ženy, mobily, ryby, atd. byli", ale "byly". Nebo jste tak neschopní, že neumíte pár jednoduchých pravidel...?
goob
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Adam Bernau 5. 9. 2006 12:57

Silence najdes vsude :D Ale tady v Norsku jsem stopy po gumach jeste asi nevidel. Ale moc se po silnicich nepohybuji.
Jeste k tomu benzinu, tak jestli mluvim o svedskych cenach, je to mozne. A taky je mozne ze hodne na severu stoji benzin 12 NOK, rok jsem uz nebyl, tak netusim. Ale protoze Norove tvrdi, ze nejdrazsi je to okolo Stavangeru, myslel jsem, ze draz nez za 11NOK to tam nebude.
BTW Svedsko je o dost levnejsi nez Norsko
Adam Bernau
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka