Předjíždění cyklistů na krajnici

Řidiči na silnicích, zkušenosti, nehody, policie, dopravní předpisy a další

Moderátor: Moderátoři AutoRevue.cz

Odeslat příspěvekod Tydýt 2. 7. 2006 20:40

Musím blikat i když předjíždím cyklisty, kteří jedou po krajnici? Byl jsem přesvědčený, že jo, ale včera jsem si připadal jako k*k*t. Nikdo jiný ani nebliknul.
Tydýt
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod CHiP 2. 7. 2006 20:44

Musíš, dneska nikdo neblikal ani když předjížděl cyklistu přes plnou čáru :D
Podle mě o tom ví minimum řidičů :|
S autobusem ujeto 300tis. km bez zaviněné nehody 8)
CHiP
Autobusák roku 2009

Odeslat příspěvekod NiceOne 2. 7. 2006 20:45

Nevim jestli musis, ale urcite je to dobry, protoze auta co jedou za tebou ty cyklisty nemusi videt, takze aspon vi ze neco objizdis.

...ale blby je kdyz je zrovna odbocka doleva,...to si pak mysli ze odbocujes a prejedou cyklistu zprava :)
Peugeot 308 SW 1.6 HDI
iPhone SE
NiceOne
Inventář

Odeslat příspěvekod Lumpo 2. 7. 2006 20:47

a považuje se za blikání i takové ro jednou blik doleva a jednou doprava??? Nebo to musí být koncernový tripling??? :hm
Lumpo
Inventář

Odeslat příspěvekod Jouda.II 2. 7. 2006 20:47

Když jede cyklista po krajnici za čarou vymezující jízdní pruh, tak nemusíš. Na druhou stranu, on za tou čarou nemá co dělat, ale jen sebevrah by se motal mezi autama.
Jouda.II
Inventář

Odeslat příspěvekod mole 2. 7. 2006 20:49

Musíš... ale pochybuju, že by orgáni právě toto postihovali. To si radši vybalí nádobíčko 100m před koncem obce
Opel Astra H Caravan 1.8 LPG
mole
Štamgast

Odeslat příspěvekod CHiP 2. 7. 2006 20:49

Jouda.II: pozor2 V zákoně je jasně daný, že pokud předjíždíš cyklistu a při tom ani nevybočuješ ze směru jízdy, znamení o změně směru jízdy dávat musíš :)
CHiP
Autobusák roku 2009

Odeslat příspěvekod CHiP 2. 7. 2006 20:50

Řidič musí dát při předjíždění cyklisty vždy znamení o změně směru jízdy, i když nevybočuje ze svého směru jízdy. Dále může řidič předjíždět cyklistu i v křižovatce a v její těsné blízkosti.o/quote]

Tak snad už je to jasný :)
CHiP
Autobusák roku 2009

Odeslat příspěvekod Deli 2. 7. 2006 20:52

no, já když ty psychopaty na kolech objíždim, tak blikam - blikal jsem dřív, blikam i teď :P :)
- You’re disturbing my oboe practice.
- You don’t play the oboe.
- I could play the oboe.
8)
Deli
Bronzový avatar roku 2010

Odeslat příspěvekod Jouda.II 2. 7. 2006 20:53

CHiP píše:Jouda.II: pozor2 V zákoně je jasně daný, že pokud předjíždíš cyklistu a při tom ani nevybočuješ ze směru jízdy, znamení o změně směru jízdy dávat musíš :)=/quote]
Já jsem psal, že pokud jede cyklista za čarou. Potom nejde o předjíždění, ale objíždění.
Jouda.II
Inventář

Odeslat příspěvekod mole 2. 7. 2006 20:53

teď bude vetší problém s předjíždějím aut cyklisty :hm :D
Opel Astra H Caravan 1.8 LPG
mole
Štamgast

Odeslat příspěvekod CHiP 2. 7. 2006 20:55

mole: Já jezdím po chodníku, mám se moc rád nato, abych vjel na kolena na silnici :)
CHiP
Autobusák roku 2009

Odeslat příspěvekod trestanec Manli2 2. 7. 2006 20:57

já neblikám ani když předjíždim auta.... na cyklisty seru
LOCK :D
trestanec Manli2
Nováček

Odeslat příspěvekod Tydýt 2. 7. 2006 20:58

Lumpo píše:a považuje se za blikání i takové ro jednou blik doleva a jednou doprava??? Nebo to musí být koncernový tripling??? :hm:/quote]

Přesně takhle to teď řeším :) Jeden blik doleva a hned doprava, abych neplašil ty za mnou. U větších vozidel bych to chápal, ale u osobáků mi to přijde jako buzerace (hlavně teď v létě) a až bude někdo fakt odbočovat doleva ke garáži nebo na pole, tak budu hledat toho cyklistu ...
Tydýt
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Tydýt 2. 7. 2006 21:00

Jouda.II píše:
CHiP píše:Jouda.II: pozor2 V zákoně je jasně daný, že pokud předjíždíš cyklistu a při tom ani nevybočuješ ze směru jízdy, znamení o změně směru jízdy dávat musíš :)=/quote]Já jsem psal, že pokud jede cyklista za čarou. Potom nejde o předjíždění, ale objíždění.j/quote]

Spíš bych řekl, že objíždět můžeš jenom stojící překážku. Pokud se cyklista aspoň pomalu pohybuje, je to předjíždění.
Tydýt
Kolemjdoucí

Další stránka