Proč se prodávají auta...

Řidiči na silnicích, zkušenosti, nehody, policie, dopravní předpisy a další

Moderátor: Moderátoři AutoRevue.cz

Odeslat příspěvekod xpca 18. 1. 2006 08:36

Zdravím, mohli byste někdo erudovaně :wink: odpovědět na otázku, proč lidé prodávají svá auta? Ptám se proto, že bych si rád koupil něco ojetého, na nové zrovna nemám a jak to všude možně čtu, tak to vypadá, že auta z druhé ruky jsou převážně s problémy... To v čem jezdím, jsem měl kdysi nové, a dnes mi pořád stačí (10let). Koupit něco co, se mi bude kazit nechci. To své znám a vyhovuje mi, ale taky není věčné. Takže proč se prodávají jetá auta? Zkuste napsat hlavní důvody a procenta prodejů, jaká tipujete...
xpca
Nováček

Odeslat příspěvekod JardaB 18. 1. 2006 09:21

Vetsine lidem auto nevydrzi 10 let, proste za par let chteji neco noveho, lepsiho, vybavenejsiho... Taky je samozrejme mozne, ze je neco na hranici opotrebovanosti, ale s tim se musi pocitat. Pak jsou typicky skryte vady, ale rekl bych ze, toho moc nebude.
JardaB
Guru

Odeslat příspěvekod Řepík 18. 1. 2006 09:26

Čau, tak procentuelně Ti to asi nenapíšu, ale důvody prodeje mohou být asi tyto:

1) konec leasingu a touha majitele po něčem novém
2) majitel potřebuje nutně rychle peníze, sociální důvody
3) jedná se o opravenou bouračku (důvod prodeje je jasný)
4) majitel našetřil na něco nového
5) výhodná nabídka na koupi nového auta, staré nutno rychle prodat
6) cokoliv jiného....
this is gonna be LEGEN ... wait for it...DARY!
Řepík
Inventář

Odeslat příspěvekod mfilip 18. 1. 2006 09:29

Proc si lidi kupuji nove mobily, nove fotaky a ty stare prodavaji ? Protoze doba jde dal. Mel jsem ojeteho Formana Silver Line ( 9-66 tkm ), ktereho jsem po 4 letech prodal, protoze jsem si chtel koupit neco bezpecnejsiho, rychlejsiho, komfortnejsiho -> Fiat Brava. Bravu ( 143-196tkm ) jsem po 4 letech prodal protoze jsem chtel auto s vyssi bezbepcnosti, s klimou a s PP. U Octavky zatim zustavam, ale uz dnes tvrdim, ze moje dalsi auto bude nafta,xenony,digiklima a mozna ESP - pokud na to budou penize, ale uz pomalicku setrim. Takze ja auta neprodavam kvuli toho, ze by se kazila, ale protoze chci mit zase po nejake dobe neco lepsiho. Je spousta lidi, kteri si auto liznou a po skonceni leasingu jim spolecnost nabidne jeste vyhodnejsi leasing a jdou do toho a zbyde po nich solidni auto. Osobne mam s ojetinama jen dobre zkusenosti a moje dalsi auto bude taky ojetina.
P: O1 1.8T SLX 1999 (5,81l/100 km)
K: OII 2.0 RS TFSI 2008 (5,80l/100 km)
K: Insignia 2.0 CDTi 103kW Ecoflex 2015 (4,55l/100 km)
goes: tak jo, zde jsi vyhral
mfilip
Veterán

Odeslat příspěvekod duee 18. 1. 2006 10:37

Většina už byla řečena, ale já to vidím takhle:

1) protože se tím živí - přivezou vrak z Reichu, co nejlevněji opraví, prodají

2) protože si tím prostě chtějí udělat radost, případně se vytahovat před známýma, že zase mají nové auto; zkr8tka pro dobrý pocit

3) protože auto stárne a začínají zlobit maličkosti (centrál, elektrická okna&zrcátka, motor občas strácí výkon a nikdo neví proč, ...) a oni chtějí s autem jezdit a ne řešit jeho nemoci, byď jsou to problémy malé a řešení by nejspíš bylo snadné a levné, ale prostě vrtat se v autě není jejich koníček; a navíc - třeba taková klimatizace by nebyla k zahození...

4) protože jsou podnikatelé a leasingové splátky si můžou odečíst z daňového základu, a protože za každou cenu chtějí dát státu co nejmíň, tak si radši koupí auto ikdyž ho nepotřebují a ikdyž jim samotným zbyde nakonec míň než kdyby si ho nekoupili, hlavní je, že státu odvedou míň

5) protože se v něm škaredě nabourali a už se v něm necítí dobře, už mu nevěří (takže ho opraví a prodají a koupí v bazaru něco co bylo bourané ještě daleko hůř, jenom o tom neví...)

6) protože soused má nové auto, tak oni musejí mít taky

Procenta bych tomu radši nedával, ale odhaduju to na tohle pořadí podle četnost. Anebo dobře, zkusím i ta procenta:
1) 45%
2) 30%
3) 30%
4) 15%
5) 5%
6) 5%
Je to dohromady víc než 100%, ale to je tím, že se tu důvody můžou překrývat, např. 2)+4), 3)+6) atd.
Den je plný smutku, bez špatného skutku.
duee
Nováček

Odeslat příspěvekod Jarda2 18. 1. 2006 10:54

Nemám žádné statistické údaje, ze kterých by se to dalo odvodit, tak jen k výše uvedeným důvodům přidám ten svůj - auto už dosluhuje, je nutná větší oprava (generálka kastle, motoru ...), nechci do starého auta vrážet tolik peněz, tak to radši prodám.
Jarda2
Inventář

Odeslat příspěvekod Pajosek 18. 1. 2006 11:00

zalezi to na lidech a okolnostech, nekdo priveze auto, opravi a pak proda at vydela, kazdopadne si myslim, ze koupit opravdu slusnou ojetinu je problem, aby clovek vedel o vsem... Ja osobne bych koupil bud nove auto (na ktere nemam) nebo ojete od zameho... kde bych vedel co a jak s nim bylo a jak se o nej dotycny staral.
/F/I/A/T/
Pajosek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod anonymni 18. 1. 2006 11:01

Ja vzdy zacal auto prodavat v momente, kdy jsem ho koupil, tak nejak jsem se nikdy prodeji nebranil a protoze jsem temer vzdy koupil auto velmi vyhodne, tak jsem vzdy mohl pouze vydelat. Takze kdyz se nasel kupec, tak jsem to strelil, kdyz ne, tak jsem jezdil. Jinak jsem auto prodaval jenom proto, ze jsem chtel jine a nebo mne uz nebavilo. Ale nikdy proto, ez by ho cekala velka oprava... to spis ja udelal velke opravy a pak to prodal.
anonymni

Odeslat příspěvekod Alex.. 18. 1. 2006 11:19

xpca : Napíšu proč já prodal své auto...konec leasingu, mělo celkem dost najeto (180 po necelých 3letech) a chtěl jsem něco nového..

Jednoduché počty :)
Alex..
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod xpca 18. 1. 2006 11:35

DOPLŇUJÍCÍ OTÁZKA
Pro kupce: Když kupovat, tak jaké stáří je nejvhodnější? 2, 3, 5, 10let? Tak aby byly náklady na nákup a další provoz přijatelné k ceně za koupený resp. prodaný vůz... Jen hledisko času! Uvažuji "průměrné auto"

Pro prodávajícího: Jak staré je nejvhodnější prodat? Aby se dalo ještě něco získat, ne jen ztratit.

Doufám, že jsem se vymáčkl dost srozumitelně. Pokud ne, ještě opravím...
xpca
Nováček

Odeslat příspěvekod anonymni 18. 1. 2006 11:37

xpca: to nejde takto rict. Pokud koupis nove auto, tak bych rekl, ze ideal veku je tak 3-5 let k prodeji. Pokud prodas driv, tak je ta ztrata v prepoctu an rok velka, pokud pozdeji, cena auta uz je zase moc dole.

Pokud pujdes kupovat auto, tak nejlepsi je tak 1 mesic stare, to kupis s krasnou slevou a je pohoda :)

- jinak asi neni nejaky recept, obcas se da koupit auto, kdyz nekdo potrebuje rychle prodat a mit rychle penize s cenou, ktera je treba 50% bezne trzni ceny, pak s tim autem muzes klidne 2-3 roky jezdit a prodas ho za stejnou cenu, jak jsi koupil atd... takze situce je velmi ruznoroda
anonymni

Odeslat příspěvekod Alex.. 18. 1. 2006 11:40

xpca: No já ho prodal za ty tři roky za víc než polovinu i s tak šíleným nájezdem, takže asi ty 3 roky a mít auto co moc neklesá na ceně :)
Alex..
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod MAN737 18. 1. 2006 11:45

Německé přísloví: ...S každým autem zažiješ dvě radosti..

....První radost je z koupě auta,druhá z prodeje...

:) :) :)
MAN737
Štamgast

Odeslat příspěvekod Alex.. 18. 1. 2006 11:46

pěkné a výstižné :) :) :)
Alex..
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Pavel Mareš 18. 1. 2006 12:06

xpca:Jak staré na prodej?Auto jako jakákoliv spotřební věc na ceně pouze ztrácí.Nepočítám-li stokusové série či výjimečné značky.Takže pokud auto koupím,tak bych ho měl užívat co nejdéle,aby se mi cena rozložila do co nejdelšího časového úseku.Ale kvůli nastavení daní se u nás nové vozy točí po čtyřech letech.Ale vždy vás musí zajímat a musíte se pídit po skutečném stavu!Co se týče úspory,tak koupit auto rok nebo dva staré.Máte nové auto a cena je velmi příznivá.Někdo zas ale nepřekousne,že by měl koupit třeba předváděcí auto,kde si každý na ještě syrovém motoru zkoušel co to umí.Já dostal nedávno nabídku na novou Oktávii v ceníkové ceně cca 500tKč se slevou 50 tisíc.Má najeto 250 km.Takže vlastně nové auto.
Pavel Mareš
Missák Garáže 2008

Další stránka