Znáte předpisy???

Řidiči na silnicích, zkušenosti, nehody, policie, dopravní předpisy a další

Moderátor: Moderátoři AutoRevue.cz

Odeslat příspěvekod Petr_soukup 29. 4. 2005 19:18

podivejte se na tento obrazek http://www.sweb.cz/danone39/tsk003420054251046.jpg je povoleno pri odbocovani stani na tramvajovem pasu? (auta co tam stoji budou odbocovat vlevo). Zadne znacky, co by to zakazovaly nebo povolovaly tam nejsou. Pokud si to jeste pamatuju tak ne, ale divali se na to policajti a nic.....

Tento obrazek jsem dostal a uz ho videlo asi 10 lidi a nikdo nedokazal urcit zda se to smi ci ne... Co vy na to?[/url]
Petr_soukup
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod JackNO.1 29. 4. 2005 19:28

podle mě to není zakázáno. Ale můžu se mýlit a rád se nechám poučit... ;-)
V2 60°
JackNO.1
Motorkář roku 2007

Odeslat příspěvekod Koby 29. 4. 2005 20:14

můžou, ale taky se rád poučim
Mazda MX5 NC1 2.0i expression - Bilstein podvozek, samosvor LSD, 6kvalt, xenony, Bose sound, Keyless systém, kůže + výhřev atd.. = opravdová RADOST Z JÍZDY
Koby
Inventář

Odeslat příspěvekod Ota 29. 4. 2005 20:57

No jo, Narodni divadlo :-). Nesmi se to. V predpisech je uvedeno, ze na tramvajovy pas muzes vjet, je-li to nutne k odboceni (omezuji se na tento pripad). Jenze nutne to je az v krizovatce, nikoli na tramvajovem pasu tvorit kolonu. Nicmene je to bezna praxe v Praze, ale je to proti predpisum.
Kdyz uz jsme u te fotky, tak podstatne zajimavejsi usek je az uplne na konci fotky (neni to videt), prednost v jizde, zprava se pripojuje malicka ulice, ale je to hlavni, taky velmi vesele misto.
Ota
Štamgast

Odeslat příspěvekod JP 29. 4. 2005 21:48

Ota: mas pravdu - podle pravidel se to nesmi a to "zajimave misto" je fakt docela past na nekoho, kdo to nezna a jeste navic treba hleda spravnou cestu a hleda nejake cedule apod. I kdyz tam prijizdim po hlavni z pod Divadla, tak si davam poradny pozor, jestli mi tu prednost vazne vsichni daji.
JP
Pozorovatel

Odeslat příspěvekod Petr_soukup 30. 4. 2005 07:46

Ja to tam tedy taky trochu znam, ale nenapada me, ktera by to ta zajimava ulice mohla byt. Napada me jen Divadelní, ale ta prece Narodni podjizdi... Tak nevim.

Ja tam taky obcas jedu a vytaci me, kdyz tam jsem v "normalnim" pruhu a pri odbocovani vlevo davam prednost nejen protismeru a tramvajim, ale jeste tem umelcum na tramvajovem pasu:-(
Petr_soukup
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod pepek 30. 4. 2005 10:06

Ta zajímavá ulice je přesně ta Divadelní a při jejím vyústění na nábřeží je vedena jako hlavní. Ota to popsal docela přesně.
pepek
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Ota 30. 4. 2005 10:10

Petr: Ano, Divadelni, podjedes Narodni a pokracujes rovne, na konci je ostra leva a nasledne vyjezd na nabrezi. Nabrezi zleva (od divadla) je v tu chvili na vedlejsi a to je prave to, proc se tam tak strasne troubi a smykuje :-).
Ota
Štamgast

Odeslat příspěvekod Petr_soukup 30. 4. 2005 16:27

Jo uz vim. To by me zajimalo, ktery ho..... to takhle vymyslelo.
Petr_soukup
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod luk 30. 4. 2005 17:14

Petr_soukup: Takhle už je to dlouho. A není to jediné místo. Po celé Praze (a nejen tam) je celá spousta podobných míst. A někdy tam i smysl je. Třeba když projíždíš Nusle směrem na východ (k Vltavě), tak za viaduktem jdou tramvajové koleje vlevo a auta rovně do jednosměrky (nemusí, ale je to rychlejší, přestože je tam třicítka). Na Ostrčilově náměstí pak jsi na hlavní. Kdo to ale nezná, kopíruje koleje (tzn. jede vlevo), a pak se strašně diví, že na něj "debilní Pražáci" troubí (když nepostřehl značku "Dej přednost v jízdě").
<--- Odpůrci aut fkombíku by si měli uvědomit, že...
luk
Pozorovatel

Odeslat příspěvekod jenislav 2. 5. 2005 10:11

Ta Divadelní má svoji logiku - přes den je nábřeží před divadlem svedeno proměnlivou značkou do Divadelní, u divadla se může jenom odbočit doprava, aby se ta křižovatka ještě více nepřetěžovala. Tím pádem většinou je větší provoz v Divadelní než na nábřeží, a proto ta matoucí hlavní. V noci (a snad někdy o víkendu) se naopak doprava vede přes nábřeží (u divadla se smí rovně a doprava), aby se nerušili lidi, kteří bydlí v Divadelní a kolem.

Ke zrádným místům - slavný byl Václavák v horní části směrem nahoru a přednost zprava vozidlům přijíždějícím na náměstí z bočních ulic. Tam ovšem po mnoha karambolech (často jsem tam tu přednost taky nedostal, ale tak nějak jsem s tím počítal) dali cedule a udělali značení, snad to pomohlo.

Stejně dobrá je Pařížská - široká ulice, kde ale dáváte několik předností zprava za sebou. Kdo tam nedělal autoškolu (mám kliku) a je tam poprvé, nemá moc šanci neudělat chybu, zejména na té první vedle Intercontinentalu.
Renault Mégane Berline 1.9 dCi
jenislav
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Petr_soukup 4. 5. 2005 17:48

Aby ta diskoze nezapadla, tak hned něco přidám: Dnes jsem jel (poprvé) po Čechově mostě na konci vpravo směr Letenský tunel. Co je to tam za debilní křižovatku?? Když je volno pro auta tak zároveň i pro tramvaj směr odbočení vpravo. Málem mě tam dnes sešrotovala 17ctka. Kdyby tam svítila jen tzv, "doplňková zelená šipka" (která tam je instalována), jako na ostatních křižovatkách, tak bych to ještě pochopil, ale tohle? To je fakt moc. Je tam sice značka "přednost tram při odbočení vpravo, ale to přece neplatí, pokud jsou světla funkční. Kdyby nebyla, jasně, má přednost když mi křižuje směr jízdy. Ale to na světlech přece neplatí. Chápu, je to tam trochu zkomplikovaný tím, že je na kolejích vyznačen pruh pro odbočení vlevo, ale aby tam docházelo k takovémuto fatálnímu problému, je fakt moc. Ví o tom někdo něco bližšího?
Petr_soukup
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod luk 4. 5. 2005 18:56

Petr_soukup: Z hlediska pravidel není co řešit - tramvaj má přednost. Jinak je to samozřejmě debilní, podobně jako třeba to, že když jedeš po nábřeží kpt. Jaroše opačným směrem (směr Čechův most) a chtěl bys odbočit vpravo do tunelu, tak nesmíš (aspoň to tak bylo - možná je to teď jinak, ale asi ne).
<--- Odpůrci aut fkombíku by si měli uvědomit, že...
luk
Pozorovatel

Odeslat příspěvekod Petr_soukup 4. 5. 2005 19:17

Z nábř. kpt. Jaroše-směr od Holešovic se do tunelu somozřejmě smí. Nevím o tom, že by se tam kdy nesmělo. Mě to tak naštvalo, že jsem si to hledal v pravidlech. S tou přednosti to není zase tak jednoduchý, ukaž mi v prvidlech pasáž, kde se píše, že "tramvaj má přednost". Samozřejmě je dáno: Tramvaj, která při odbočování nebo jiné změně směru jízdy
křižuje směr jízdy vozidla jedoucího po její pravé nebo levé
straně a dává znamení o změně směru jízdy, má přednost v jízdě. Jenže to přece na světlech neplatí! Všude v Praze, když tramvaj po mé levé strane odbočuje vpravo, tak já mám "Stůj"!
Petr_soukup
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod arthur.d 4. 5. 2005 20:11

Na keleje se obecně smí, ale jen když tam není plná čára -- a ta tam je. Takže tam při odbočování vlevo nesmíte.
arthur.d
Kolemjdoucí

Další stránka