Povinnosti pri predjizdeni

Řidiči na silnicích, zkušenosti, nehody, policie, dopravní předpisy a další

Moderátor: Moderátoři AutoRevue.cz

Odeslat příspěvekod luk 2. 5. 2005 13:17

mfilip: Ne, cyklista na přejezdu přednost opravdu nemá. Zákon přejezdy vlastně ani neupravuje, kromě toho, že řeší nějaké interakce s dalšími značkami. Pak je ale otázka, k čemu ty přejezdy vlastně jsou...
<--- Odpůrci aut fkombíku by si měli uvědomit, že...
luk
Pozorovatel

Odeslat příspěvekod mfilip 2. 5. 2005 13:38

luk píše:mfilip: Ne, cyklista na přejezdu přednost opravdu nemá. Zákon přejezdy vlastně ani neupravuje, kromě toho, že řeší nějaké interakce s dalšími značkami. Pak je ale otázka, k čemu ty přejezdy vlastně jsou...z/quote]
Tak to jsem rad, myslel jsem, ze nadavas na to, ze ti nikdo na takovem prejezdu nedava prednost .... ja ty prejezdy vidim zase jako zanedbanou osvetu. SPousta lidi na kolech si mysli, ze na takovem prejezdu maji prednost, protoze je to vedle prechodu a navic je i podobna svisla znacka a pak se mi v takove karvine stava ( prejezd pres 4 pruhy ), ze mi tam vklidu z chodnik vpali cyklista jedouci 20 km/h a vyzaduje prednost.
P: O1 1.8T SLX 1999 (5,81l/100 km)
K: OII 2.0 RS TFSI 2008 (5,80l/100 km)
K: Insignia 2.0 CDTi 103kW Ecoflex 2015 (4,55l/100 km)
goes: tak jo, zde jsi vyhral
mfilip
Veterán

Odeslat příspěvekod luk 2. 5. 2005 15:30

mfilip: Nešlo mi o přednost, šlo mi o to, že jel souvislý proud aut (poměrně pomalu, max. 30 km/h) a nikdo mi neumožnil přejet. Přitom rozjet se na kole je mnohem horší než vyrazit vpřed pěšky, je potřeba mít větší rezervu.

Ale když si to tak promýšlím zpátky, taky si neuvědomuji, že bych někdy pustil cyklistu. Asi je na těch přejezdech nějak nevnímám a nejsem sám :-(
<--- Odpůrci aut fkombíku by si měli uvědomit, že...
luk
Pozorovatel

Odeslat příspěvekod _ja_ 2. 5. 2005 16:11

Hmmm, v Holandsku me misty auta poustela obcas i tam, kde mela sama prednost (treba protoze stejne zpomalovali pred odbocenim nebo jim proste prislo, ze uz tam ceka moc cyklistu). Mysleno samozrejme v miste, kde nejsou svetla.
_ja_
Nováček

Odeslat příspěvekod cedr 2. 5. 2005 16:29

Opakovaně se mi stalo, že na čtyřproudé silnici mne do kopce začalo předjíždět slabší auto. V průběhu stoupání ale začalo krutě vadnout a ZPOMALOVAT. To má předjížděné auto zpomalovat také?
cedr
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod lo-lita 8. 5. 2005 23:53

JackNO.1 píše:... a já když kolonu dojedu, začnu předjíždět, v půlce se chci zařadit a on na mě začne troubit, ....o/quote]

A to te mamlasi nenapada, ze muzes predjizdet jen v pripade, ze mas sanci se vratit do sveho pruhu vcas bez ohrozeni ostatnich ?
Tim ze se tam cpes uprostred kolony, porusujes pravidla ty (ohrozeni ostatnich ucastniku sil. provozu )
Wu wu wu kropka
(polsky - WWW.) :)
lo-lita
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod bob ash 9. 5. 2005 01:37

Předpokládám, že Jack myslel případ kdy by se tam v klidu vešel, nebejt toho že takovej kretén zrychlí a zavře mu místo ...
bob ash
Štamgast

Odeslat příspěvekod lo-lita 9. 5. 2005 01:56

on psal, ze se cpe mezi ty auta a ne ze tam je misto
Wu wu wu kropka
(polsky - WWW.) :)
lo-lita
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod instalater 9. 5. 2005 05:41

myslím že bezpečná vzdálenost je 2 sekundy za autem ... a to je teda ku*evsky moc místa, takže jestli tam není místo pro zařazení druhého auta, nedodržuje bezp. vzdálenost
Citroen BX 1.9 GTi 16V 4x4 ... 160 bujných koní
instalater
Nováček

Odeslat příspěvekod JackNO.1 9. 5. 2005 07:25

lo-lita: ty ubožáku, co si tady potřebuješ nadávkama dokázat? Okamžitě mi ukaž, kde jsem psal to, že se někam cpu!!! Já tedy vidím pouze toto:

(27.4. 1:03 pm)
p0etrik: přesně tu situaci jsem měl na mysli v prvním příspěvku... Je snad jasné, že nejsem hloupej a pokud vidím, že ten předemnou jede nalepenej na někom jiným, tak se tam ani nebudu zkoušet cpát, protože by to bylo příliš riskantní...

Srovnej si to ve své jistě velké hlavě a pak sem napiš něco, co dává smysl, když už se do mě chceš navážet!!!
V2 60°
JackNO.1
Motorkář roku 2007

Odeslat příspěvekod JackNO.1 9. 5. 2005 07:35

To jsem se zase naštval...

Jestli jsem náhodou někde napsal(nechce se mi to celý pročítat, abych se podíval), že se někam cpu, tak to bylo myšleno přesně jak napsal bob ash, čili, když mi někdo schválně zrychlí, abych se před něj nemohl dostat...

Ale je silně nepravděpodobné, že bych to psal, protože tyto situace jsem téměř vždy vyřešil tak, že jsem se zařadil za "zrychlovače", za kterým se udělalo velké místo, když on přidal a poodjel autu za ním...
V2 60°
JackNO.1
Motorkář roku 2007

Odeslat příspěvekod p0etrik 9. 5. 2005 08:09

lolita je zrejme pako, take it easy... :wink:
p0etrik
Servismen

Odeslat příspěvekod Jarda2 9. 5. 2005 08:52

Pokud mě někdo začne předjíždět na konci obce, musí počítat s tím, že budu zvyšovat rychlost. Pokud ji zvyšuji stejně, jako kdybych nebyl předjížděn, nepovažuji to za bránění předjíždění. Bránění je to až tehdy, když na předjíždění zareaguji (přidáním plynu, podřazením, vybočením ze směru jízdy...). Zákon sice říká, že předjížděné vozidlo nesmí zvyšovat rychlost jízdy, ani jinak bránit předjíždění, ale pokud jsem rychlost zvyšoval už před předjížděním a nezvýším tempo zvyšování, nepovažuji to za bránění.(Proto vítám označení motorizace na zádi vozidla - mohu posoudit jeho možnosti.)
Ono se v praxi vyskytuje spousta situací a nelze všechny zcela přesně a jednoznačně popsat v zákoně. Proto taky policista má právo řešit přestupek v závislosti na okolnostech třeba jen domluvou. Ze stejného důvodu není vhodné brát zákon jako dogma - např. radši přejedu začátek plné čáry, než bych se zařazoval tak prudce, že bych dostal smyk. Jinak potvrzuji, že jak plné, tak i přerušované čáry jsou mnohde namalované špatně, konkrétně třeba na silnici Praha-Mělník. Tam je několik míst s přerušovanou, kde by předjížděl jen sebevrah, a několik míst, kde plná končí až uprostřed rovinky a kdybych čekal na její konec, musel bych buď šíleně riskovat, nebo nepředjíždět vůbec.
Jarda2
Inventář

Odeslat příspěvekod mfilip 9. 5. 2005 09:15

Jarda2 píše:Pokud mě někdo začne předjíždět na konci obce, musí počítat s tím, že budu zvyšovat rychlost. Pokud ji zvyšuji stejně, jako kdybych nebyl předjížděn, nepovažuji to za bránění předjíždění. Bránění je to až tehdy, když na předjíždění zareaguji (přidáním plynu, podřazením, vybočením ze směru jízdy...). Zákon sice říká, že předjížděné vozidlo nesmí zvyšovat rychlost jízdy, ani jinak bránit předjíždění, ale pokud jsem rychlost zvyšoval už před předjížděním a nezvýším tempo zvyšování, nepovažuji to za bránění.(Proto vítám označení motorizace na zádi vozidla - mohu posoudit jeho možnosti.)
Ono se v praxi vyskytuje spousta situací a nelze všechny zcela přesně a jednoznačně popsat v zákoně. Proto taky policista má právo řešit přestupek v závislosti na okolnostech třeba jen domluvou. Ze stejného důvodu není vhodné brát zákon jako dogma - např. radši přejedu začátek plné čáry, než bych se zařazoval tak prudce, že bych dostal smyk. Jinak potvrzuji, že jak plné, tak i přerušované čáry jsou mnohde namalované špatně, konkrétně třeba na silnici Praha-Mělník. Tam je několik míst s přerušovanou, kde by předjížděl jen sebevrah, a několik míst, kde plná končí až uprostřed rovinky a kdybych čekal na její konec, musel bych buď šíleně riskovat, nebo nepředjíždět vůbec.v/quote]
U nas je plna cara na rovince jen proto, ze uz tam zarvalo par lidi. Tak tam daji tudletu zakazovou znacku
P: O1 1.8T SLX 1999 (5,81l/100 km)
K: OII 2.0 RS TFSI 2008 (5,80l/100 km)
K: Insignia 2.0 CDTi 103kW Ecoflex 2015 (4,55l/100 km)
goes: tak jo, zde jsi vyhral
mfilip
Veterán

Odeslat příspěvekod Ivory 9. 5. 2005 09:40

Správně bych měl vyhodit blink a šlápnout na to, aby byl předjížděcí manévr co nejkratší. Ten, kterého předjíždích by neměl přidávat plyn a nechat se předjet. Pak opět blink a zařadit. :-) Jak jednoduché.

Ovšem nepřidávat plyn, tak to každý nedělá. Sám nesnáším, když mě x metrů za ukončením obce začne předjíždět nějaký tupec,když mu musí být jasné, že asi nehodlám jet původních 50 km/h a já abych kvůli němu nezrychloval. :-(

Další kapitolou je vyblikávání, ale to určitě nepatří do běžných pravidel. ;-)
VW New Beetle 1.9 TDi - CULT CAR
Mercedes-Benz C class 240 aut. - BEST CAR
Ivory
Nováček

Předchozí stránkaDalší stránka