Povinnosti pri predjizdeni

Řidiči na silnicích, zkušenosti, nehody, policie, dopravní předpisy a další

Moderátor: Moderátoři AutoRevue.cz

Odeslat příspěvekod Balda(smazano) 27. 4. 2005 06:50

Nevite nekdo jake jsou presne povinnosti ridice, pri predjizdecim manevru? Situace - kousek pred koncem obce se pomalu rozjizdim, abych na to mohl s ceduli slapnout vic. Jenze me zacne nejakej frajer napr. ve felcce predjizdet a navic bez blinkru. Co udelam? Bud dam nohu z plynu, pripadne i pribrzdim a pockam nez me predjede, abych ho za par metru dojel a predjel naoplatku ja. Nebo si jedu svym stylem, ale v tom pripade, nema sanci svuj manevr dokoncit, protoze kdyz to u cedule seslapnu vic tak mu ujedu. Treti moznost, rozjet to uz ve vesnici na 90 a tim se vyhnout predjeti. A ted ktera varianta je nejlepsi?
Balda(smazano)
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kubakod 27. 4. 2005 07:15

Tak ja to delam v naproste vetsine pripadu podle varianty "A" cili sundam nohu s plynu (i kdyz neblikajici felicie - casty to jev - grrrrr), necham se predjet a pak mu to vratim (on to byva skoro vzdycky naky nouma, ktery porad jede 70, obec neobec). Toto se muze opakovat i nekolik vesnic po sobe :-)
Malokdy, kdyz uz sme fakt na konci, na to slapnu a ujedu. Ale to delam v momente, kdy da prave ten blinkr, aby ani nemusel vyjizdet do protismeru. Kdyz ho neda, tak uz ho vetsinou necham dotrapit.

Ono "sranda" je potom nekdy, ze takovy se rozjede a kdyz ja mezi obcema dvakrat trikrat naznacim, ze ho chci predjet, zacne strasne zrychlovat a snazi se uject. Ale obvykle mu to vydrzi par km (spotreba) a ja ho svou konstantni 120 za chvili zase dojedu. A on zase na to slapne a tak furt. No pak prijedeme do dalsi obce a tam me definitivne setrese.

BTW jezdite aspon v dobe BESIP akce v obci 50? Ja teda vetsinou i normalne, ale ted si schvalne davam extra pozor..
kubakod
Pozorovatel

Odeslat příspěvekod kubakod 27. 4. 2005 07:17

Jo a o tech frajerech ve felcce, vsimni si, jak casto nedava blinkr frajer ve felcce (videl sem v zivote tak 3 pripady) a jak casto je to obtloustly padesatnik (takovych sem videl stovky), kterej bude setri, nebo je proste linej ten blinkr dat.
kubakod
Pozorovatel

Odeslat příspěvekod Alex.. 27. 4. 2005 07:56

Balda: Stačí si přečíst vyhlášku - když Tě někdo chce předjet musíš mu to umožnit..
Alex..
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod lemming 27. 4. 2005 08:30

kubakod: Horsi je, kdyz se neda moc predjizdet a Ty se za nim budes muset tahnout tou jeho sedmdesatkou :-(
lemming
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod instalater 27. 4. 2005 10:56

to už je potom osud ale ty mu musíš umožnit dokončit předjíždění
Citroen BX 1.9 GTi 16V 4x4 ... 160 bujných koní
instalater
Nováček

Odeslat příspěvekod JackNO.1 27. 4. 2005 11:13

Už jste narazili na takové maňase, kteří se táhnou v koloně(nemusí to být ani kolona, stačí 3-4 auta) a já když kolonu dojedu, začnu předjíždět, v půlce se chci zařadit a on na mě začne troubit, zběsile rozhazovat rukama, nadávat, ukazovat různé věci pomocí prstů, atd...
Přitom: zaprvé- musí mu být jasné, že když jsem je celkem rychle dojel, takže jim pravděpodobně taky docela rychle po předjetí ujedu a rozhodně je nebudu zdržovat...
a hlavně za druhé- on mi musí předjetí umožnit, nesmí mi v něm bránit, nebo jak je to přesně definováno v zákoně...

To mě vždycky naštve a mám chuť zastavit a dotyčnému vysvětlit, že v právu jsem já... :x

Já nikomu v předjetí nebráním, klidně uhnu nebo zpomalím, pokud už to má předjíždějící natěsno, atd... Nevím co vede ty notorické trubače k takovým reakcím... :o
V2 60°
JackNO.1
Motorkář roku 2007

Odeslat příspěvekod JackNO.1 27. 4. 2005 11:17

A to samé jsou strejdové v žigulících, škodovkách nebo Favoritech, kteří taky troubí jak blbí, když už nemůžu vydržet jízdu za nima sedmdesátkou a třeba je střihnu na plné...
Je v žádném případě neohrožuji, protože na plné si dovolím předjíždět pouze na přehledném místě, kde je stejně zbytečně (jako, že takových plných čar jsou mraky...)
V2 60°
JackNO.1
Motorkář roku 2007

Odeslat příspěvekod Arnošt 27. 4. 2005 11:35

Pokud někdo jezdí - předjíždí v rozporu s dopr. předpisy, je to většinou agresivní primitiv. Jedu-li nejvyšší povolenou rychlostí a někdo mě předjíždí, pak páchá přestupek a dělá problémy jenom on.
Arnošt
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod JackNO.1 27. 4. 2005 11:41

Arnošt: jenomže ty nejsi ten, kdo má právo jeho přestupek hodnotit, trestat, apod... Od toho je policie a tobě to může být šumafuk...!!!
V2 60°
JackNO.1
Motorkář roku 2007

Odeslat příspěvekod JackNO.1 27. 4. 2005 11:43

a ještě dodatek: pokud ty mu znemožníš předjetí a je zcela jedno, jestli tě předjíždí na plné, přerušované, devadesátkou nebo stopadesátkou, porušuješ vyhlášku a předpisy stejně jako on a tudíž jsi úplně stejně agresivní primitiv!!! Chápeš?
V2 60°
JackNO.1
Motorkář roku 2007

Odeslat příspěvekod _ja_ 27. 4. 2005 11:48

taky dodam: prejeti snekaciho se auta na plne je samozrejme prestupek. Na druhou stranu mi vrta hlavou, zda ridic, ktery nemuze jet vice nez 65-70 km/h - nikoliv kvuli autu, ale kvuli svym schopnostem - ma mit jeste ridicsky prukaz. Abych pravdu rekl, tak nevim jak to u nas je, ale v nekterych zemich se od urciteho veku lidi s ridicakem prezkusuji, kontroluje se zrak atp.
_ja_
Nováček

Odeslat příspěvekod luk 27. 4. 2005 11:51

Blbá situace je, když někdo chce (zvlášť v kritické situaci) někomu pomoci dokončit předjíždění, a ten to špatně pochopil. Nedávno mě v kopci začala předjíždět Laguna. Jel jsem cca 90, vidím blížící se auto proti, tak si říkám: Je to prase, ale radši zpomalím, ať se bezpečně zařadí přede mě.

Praseti v Laguně ale v okamžiku, kdy se jeho zadek dostal na úroveň mého předku, ruplo v bedně a hamstlo na brzdu. Protože jsem ale brzdil i já (i když jsem samozřejmě v tu chvíli brzdit přestal), mělo prase co dělat, aby se vrátilo za mě dřív, než se čelně srazí s protijedoucím - a málem mě přitom trefilo čumákem do zadku.
<--- Odpůrci aut fkombíku by si měli uvědomit, že...
luk
Pozorovatel

Odeslat příspěvekod Arnošt 27. 4. 2005 11:56

§ 17
Předjíždění
(5) Řidič nesmí předjíždět
b) jestliže by se nemohl bezpečně zařadit před vozidlo nebo vozidla, která hodlá předjet,
Arnošt
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod p0etrik 27. 4. 2005 11:56

To nebylo jenom prase, ale i pekny kokot :-)
p0etrik
Servismen

Další stránka