Benzín za 1,5 Kč v Íránu

Řidiči na silnicích, zkušenosti, nehody, policie, dopravní předpisy a další

Moderátor: Moderátoři AutoRevue.cz

Odeslat příspěvekod zelvotron 28. 9. 2023 11:10

Pro místní ta cena asi zas tak výhodná nebude, když se jim vyplatí překopávat toho limo pežota na plyn :D
zelvotron
Inventář

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 28. 9. 2023 11:49

Jo, na CNG tu auta běžně jezdí, ale co stojí netuším. Možná jako odpadní produkt při těžbě ropy je zadarmo :)

-- 28. 9. 2023 13:11 --

Když jsme auto dostali, mělo najeto asi 400 km. Když jsme najeli necelé 3 tisíce, tak nám volali, že máme dojet do servisu nechat vyměnit olej :-o
Přílohy
IMG_20230928_1308558.jpg
PatrikChrz
Nováček

Odeslat příspěvekod yndezit 28. 9. 2023 12:14

To bude ok, v USA to mění taky tak, další výměna bude tak po 5000km.
yndezit
Inventář

Odeslat příspěvekod puk123 28. 9. 2023 12:37

Dávají tam olej nebo mazut?
puk123
Veterán

Odeslat příspěvekod yndezit 28. 9. 2023 12:53

Minerální olej.
Taky jsme měli zánovní auto z půjčovny, a když jsem se po 20ti tisíc km podíval do manuálu, tak jsem zjistil, že jsem prošvihl asi 4 výměny.
yndezit
Inventář

Odeslat příspěvekod ale 28. 9. 2023 15:16

puk123 píše:
PatrikChrz píše:člověk tu narazí na zajímavá auta :)

Kolik je tam řidiček?

Tak je to persie, ne arábie, tam ženy řídit mohou.

Patrik Chrz: btw. kolik tam chtějí za naftu? Ta tam má být snad ještě výrazně levnější.
C220d (S206)
ale
šek

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 29. 9. 2023 05:32

netuším, stojany na benzín a naftu jsou oddělené, často jde de facto o samostatné stanice (pár desítek metrů vzdálené).

Ale když místní má dotovanou cenu 75 haléřů za litr a běžnou 1,50 Kč za litr, tak moc prostoru pro slevu nevidím :)
PatrikChrz
Nováček

Odeslat příspěvekod ale 29. 9. 2023 05:44

No sem právě slyšel že má být nafta snad jen v přepočtu za dvacetník, tak jestli to je pravda :) Btw. kdo tam jste ještě, A.G a M.G?
C220d (S206)
ale
šek

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 29. 9. 2023 05:49

Jinak, co se žen týče, tak je to zde modernější, než nejen v jiných arabských zemích, ale i nearabských.
Ženy tu můžete potkat za volantem auta i autobusu (jako práce). Dělají naprosto běžné práce jako u nás, třeba včera jsme byli v jedné prominentní mešitě v Širázu a jako "nevěřící" museli mít průvodce (zadarmo i se vstupem). 3 chlapi a přidělili nám ženskou a žádnou starou bábu, podle mne ji bylo hodně pod třicet. Říkala, že tuhle práci dělá jako dobrovolnice, jinak je nějaká klinická psycholožka. V Egyptě v hotelu nemají ženské ani na úklid pokojů, tady běžně recepční, manažerky hotelů.
Minule jsem tu potkal lékařku a bytovou architektku.

Zkrátka zatímco reálný život ve většině zemí je zpravidla o jeden či více fousů horší, než se stát snaží prezentovat na venek, tady je to obráceně. Rozhodně bych (i jako ženská) raději žil v Íránu, než v Egyptě, ale i třeba Turecku nebo Indii.
Ta omezení zde staví spíše na jakémsi výrazu podrobení se systému, než reálném dodržování pravidel. Jsou zde tolerována i jiná náboženství (třeba původní perský zoroastrismus, nejstarší monoteistické náboženství světa), ale když jde ženská po ulici, musí mít hadr na hlavě, ať je jakékoliv víry.

-- 29. 9. 2023 06:49 --

ale: přesně tak. V jaké jiné kombinaci taky :)
PatrikChrz
Nováček

Odeslat příspěvekod MELLO 29. 9. 2023 08:52

Dík za info.
MELLO
MELLO

Odeslat příspěvekod puk123 29. 9. 2023 09:30

Taky dík.

Viděl jsem povedený dokument o íránské fotbalistce. Ve svém šatníku měla odvážné kousky, ale nosila je jen na ženské párty. Taky tam říkali, že je tam zcela legální změna pohlaví.
puk123
Veterán

Odeslat příspěvekod powerball 29. 9. 2023 10:42

ale píše:No sem právě slyšel že má být nafta snad jen v přepočtu za dvacetník, tak jestli to je pravda :) Btw. kdo tam jste ještě, A.G a M.G?

Nedávno sem koukal na nějakej cestopis z Íránu a tam říkal týpek že naftu do Land Cruisera jim tam občas dávali zadarmo :))
powerball
Powerman

Odeslat příspěvekod Tomas B 29. 9. 2023 10:43

puk123 píše:Taky dík.

Viděl jsem povedený dokument o íránské fotbalistce. Ve svém šatníku měla odvážné kousky, ale nosila je jen na ženské párty. Taky tam říkali, že je tam zcela legální změna pohlaví.

máš zajímavý výběr na co koukáš :D
Tomas B
Guru

Odeslat příspěvekod ale 29. 9. 2023 10:54

powerball píše:
ale píše:No sem právě slyšel že má být nafta snad jen v přepočtu za dvacetník, tak jestli to je pravda :) Btw. kdo tam jste ještě, A.G a M.G?

Nedávno sem koukal na nějakej cestopis z Íránu a tam říkal týpek že naftu do Land Cruisera jim tam občas dávali zadarmo :))

Chápu, zřejmě i tisk či vypsání té účtenky pak by zřejmě stálo víc peněz :D
C220d (S206)
ale
šek

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 30. 9. 2023 13:09

jestli je tohle stojan na naftu, tak u té je cena desetinová (300 tomanů) oproti benzínu. Jestli je to ale dotovaná nebo nedotovaná nejsem schopen říci
Přílohy
IMG_20230930_1404261.jpg
PatrikChrz
Nováček

Předchozí stránkaDalší stránka