Má smysl se učit řídit na automatu?

Řidiči na silnicích, zkušenosti, nehody, policie, dopravní předpisy a další

Moderátor: Moderátoři AutoRevue.cz

Odeslat příspěvekod vandalet 2. 8. 2015 10:28

Ahoj,
mám následující problém a zajíma mě, jestli máte ve svém okolí někoho, kdo je na tom podobně.
Normálně jsem byla schopna udělat autoškolu (jízda napodruhé), když si připlatím testovací kondičku, tak mi instruktoři v podstatě řeknou to samé - průměrný absolvent autoškoly, musíš se jen vyjezdit. Jenže já prostě nejsem schopná jezdit sama. Prakticky na každé křižovatce mi motor zdechne, všichni na mě troubí, je to pro mě strašný stres.

Když jedu s instruktorem v autoškole, občas mi to taky chcípne, ikdyž méně často. Ale hlavně je to tak, že když zkouším rozjezdy v kopci někde mimo provoz, všechno ok, ale jak je křižovatka do kopce, tragédie, nikdy se nerozjedu správně. Když je tu sama, tak mi to chcípne na každé druhé křižovatce i po rovině. Mám prostě hrůzu, že se mi to rozjede dozadu, já na někoho najedu a bude na mě křičet. Nebo i to, jak na mě pak lidi troubí mě děsí.

Znáte taky někoho takového? Mám to vzdát a našetřit si na automat? A když se člověk naučí jezdit s automatem, má ještě šanci se potom vrátit k manuálu, až si víc zvykne na provoz?
vandalet
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Jelass 2. 8. 2015 10:30

Klidne jezdi s automatem, neni to nic proti nicemu. Manzelka asi dopadne podobne :)
Jelass
Veterán

Odeslat příspěvekod Dix_ 2. 8. 2015 10:32

Pokud uděláš řidičák jenom na auto s automatem,tak to tam budeš mát označené a s manuálem jezdit nesmíš.Pokud by jsi měla normální řidičák,tak tam jde jezdit s jak s manuálem,tak automatem.Hlavně to chce hodně jezdit a ten stres časem ustoupí.
Bez bodů
Auto jedině v elektrice
Je putna kolik je koní pod kapotou.Záleží,kdo je za volantem.
Dix_
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Lemmy K. 2. 8. 2015 10:35

Chce to cvik. Nic víc. Dej si na auto Z, jezdi a ono to přijde samo. Mám doma dva čerstvé absolventy autoškoly a nebyli na tom ze začátku líp. Automat až jako nouzové řešení, kdyby to fakt nešlo.
Lemmy K.
Uživatel deaktivován

Odeslat příspěvekod evlo 2. 8. 2015 10:39

Znam spoustu lidi co s manualem nejezdi, neumi to, ani ja nejsem mistr rozjezdu do kopce, ale vsichni maj ridicak i na manual. Pokud te to fakt tak stresuje, coz chapu, tak bych si udelal ridicak jen na automat a neresil.

Vzdyt nove stredni auto s automatem stoji dneska i 200k.
evlo
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Lemmy K. 2. 8. 2015 10:40

Píše, že řidičák už má.
Lemmy K.
Uživatel deaktivován

Odeslat příspěvekod vandalet 2. 8. 2015 10:41

Já řidičák na manuál už normálně mám, s tím nebyl moc problém. Ale nevím, co dál. Problém je, že nemám svoje auto a když jedu sama s autem někoho jiného, tak mě omývají. A to Z-ko na něm pochopitelně není. Takže asi budu muset vysypat prasátko a koupit si něco vlastního, možná ten automat. Jenže ten je prostě dražší, stejně jako auta z půjčoven s automatikou atd., takže ten manuál vzdát nechci. Problém je jednak strach a pak to, že to nemám zautomatizované. Když se soustředím jen na spojku, tak se rozjedu většinou v pohodě, na začátečníka. Ale jak mám najednou sledovat provoz a ještě rozjezd, tak to prostě najednou nejde.
vandalet
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod evlo 2. 8. 2015 10:41

Tak to bych se na maual vykaslal, matka to rok premahala, ale furt ji to stresuje, tak holt jezdi zas s automatem, vyreseno.

Jinak ty dnesni manualy jsou taky na tri zpusoby co jsem potkal:
opel astra typ - spojkuje to skoro samo, clovek jen musi kvrdlat pakou, dokopce
skodovka typ - neda se temer rozjet do kopce, furt to chcipa
tranzit typ - spojkuje to s citem v noze a do kopce to samo brzdi

no a u stareho manualu, kde clovek kvrada primo vprevodovce je proste ten cit co se dejedaleko vetsi nez u dnesnich aut, take je lehci se s tim rozjet.

Manual je proste pro lidi co si chtej jizdu fakt uzit (a i dneska jsou auta sdobrym manualem), pro nekoho kdo chce jen jetz A do B je manual fakt nesmysl.
A servis - vymena moderni spojky je stejne s tim dmfw, takze je to tak za 20-30, coz urcite na udrzbu automatu staci, ze.
evlo
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Jouda.II 2. 8. 2015 10:48

vandalet píše:Ahoj,
mám následující problém a zajíma mě, jestli máte ve svém okolí někoho, kdo je na tom podobně.

Nikdo učenej z nebe nespadl. Ale někdo se za celej život řídit nenaučí a ohrožuje nejen sebe, ale i své okolí. Zkus si zaplait kondice v autoškole, kde mají automat a uvidíš, jestli je problém jenom v těch přískocích
Ford Focus 1.8 TDCi
Jouda.II
Inventář

Odeslat příspěvekod vandalet 2. 8. 2015 10:52

evlo píše:Jinak ty dnesni manualy jsou taky na tri zpusoby co jsem potkal:
opel astra typ - spojkuje to skoro samo, clovek jen musi kvrdlat pakou, dokopce
skodovka typ - neda se temer rozjet do kopce, furt to chcipa
tranzit typ - spojkuje to s citem v noze a do kopce to samo brzdi

O tomhle jsem nikdy neslyšela. Takže se to dá vylepšit tak, že z Fabie přesednu na nějakou jinou značku, která tolik nechcípá? Já nemám moc zkušeností s jinými auty než Škoda.
vandalet
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Neurotic 2. 8. 2015 10:54

S čím jsi jezdila v autoškole a s čím ted? Možná by to pro začátek chtělo něco co hned nezdechne nějaká 2l nafta. Když budeš vědět, že to nezdechne tak se to naučíš a pak už by ti to mělo jít i v jiném(slabším) autě.
Neurotic
Štamgast

Odeslat příspěvekod evlo 2. 8. 2015 10:54

tak to jsou jen moje zkusenosti jak se chovaj auta co jsem v posledni dobe ridil a mela manual.
evlo
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Jelass 2. 8. 2015 10:55

evlo píše:Znam spoustu lidi co s manualem nejezdi, neumi to, ani ja nejsem mistr rozjezdu do kopce, ale vsichni maj ridicak i na manual. Pokud te to fakt tak stresuje, coz chapu, tak bych si udelal ridicak jen na automat a neresil.

Vzdyt nove stredni auto s automatem stoji dneska i 200k.

Ukaz mi jedno. Diky.
Jelass
Veterán

Odeslat příspěvekod Neurotic 2. 8. 2015 10:56

Jestli ta Fabie není 1,9 TDI tak je to asi jasný a zkus něco co má motor :D
Neurotic
Štamgast

Odeslat příspěvekod evlo 2. 8. 2015 10:56

tak jsem to pouzil samo goesovsky, proste takovy to 30k km, 1rok. Coz alespon pak vis, ze tam nic neni rozbite vylozene :)
evlo
Trvalý BAN

Další stránka