GeneHawkins píše:b.s.t píše:Přiznám se, že tohle myšlení nechápu:
Pojistím se u nejlevnější pojišťovny na nejnižší pojistné krytí. Způsobím druhému škodu. A potom, místo abych se tomu druhému omluvil a škodu uhradil, tak začnu poškozenému tvrdit, že co nedostal od mé (podle mojí smlouvy pověřené) pojišťovny, tak na to nemá nárok.
A na takové se skládají ostatní účastnici povinného ručení, kteří nehody nezpůsobují a platí si vyšší pojistné krytí.
Já se zase přiznám, že nechápu myšlení tvoje.
Pojistit se tak, abych to měl nejlevnější, je přirozené, a nevidím na tom nic špatného. Když druhému způsobím škodu, tak se mu samozřejmě omluvím, ale na likvidaci té škody mám jaksi právě tu pojistku. Nevím tedy, proč bych škodu měl hradit já. Pokud se neprokáže opak, nemám důvod domnívat se, že mu pojišťovna neuhradila veškeré oprávněné nároky vzniklé v souvislosti s mým pochybením.
To není o smyslech či nesmyslech, ale o způsobu myšlení, uznávání zodpovědnosti a morálním profilu.
To, zda tvoje pojišťovna někomu uhradí nebo neuhradí škodu, kterou jsi mu způsobil je pouze na smlouvě mezi tebou a tou pojišťovnou. Škodu jsi způsobil ty - ty za ní neseš odpovědnost (tedy pokud nepatříš do opačné morální skupiny) a je na tobě, aby ses k ní postavil čelem. Pojišťovnu jsi jenom pověřil tím, aby za tebe udělala nepříjemnou práci, pokud to neudělá, je to tvoje věc, nikoli toho postiženého.
GeneHawkins píše:Nevím tedy, proč by se na mě měli ostatní účastníci povinného ručení jakkoli skládat, myslím, že meleš nesmysly.
Pojištění povinného ručení je: 1. solidární, 2. povinné.
Jeho funkce není založena na tom, že ty si budeš platit každý měsíc pětistovku, jednou ročně nabouráš a pojišťovna cáluje. Ale na tom, že hodně lidí platí každý měsíc pětistovku, nebo i víc, a když někdo z nich udělá neúmyslně chybu, tak pojišťovna z té hromady něco vezme, a tomu chybujícímu to dá. Pojistné, které pojišťovna vybere je počítané tak, aby se z té celkové hromady podařilo hradit většinu nehod a něco zbylo pojišťovně jako zisk. Takže ti, co nehody nemají platí do té hromady úplně zbytečně, zatímco ti, co mají nehod víc, než je průměrné vypočítané riziko, z té hromady čerpají.
Omlouvám se za svou jízdu, raději bych šel pěšky, ale bohužel to nešlo jinak.