Nechápu přednost na této křižovatce

Řidiči na silnicích, zkušenosti, nehody, policie, dopravní předpisy a další

Moderátor: Moderátoři AutoRevue.cz

Odeslat příspěvekod antek II 17. 9. 2012 21:14

A ta značka "Dej přednost" řeší co?
antek II
Pozorovatel

Odeslat příspěvekod polda 17. 9. 2012 21:31

vigilantibus píše:
Čendoslav píše:Zcela jednoznačně kdo odbočuje vlevo, dává přednost všem protijedoucím...ten ostrůvek na tom nic nemění...

Já myslím, že přednost v jízdě je tam na té křižovatce dostatečně upřesněna pomocí vodorovných dopravních značek, tedy má tam naopak přednost ten co odbočuje vlevo před všemi vozidly z protisměru, která odbočují vpravo.

Obrázek

Asi tak nějak,občas tu někdo použije mozek.
polda
Veterán

Odeslat příspěvekod Terminator3 17. 9. 2012 22:20

Nevidím na vozovce žádné vodorovné dopravní značky, které by upravovaly přednost v jízdě. Opravdu žijete jen v dojmech..
Terminator3
Nováček

Odeslat příspěvekod Lukyman 17. 9. 2012 23:44

antek II píše:A ta značka "Dej přednost" řeší co?

Řeší to, že ti říká, že máš dát přednost :-D a to vozidlům jedoucím po hlavní.
Jinak jak tady ostatní zmiňují, přednost má vozidlo odbočující vpravo. Jedná se o klasickou průsečnou křižovatku se směrovacími ostrůvky, které s dáním přednosti nemají nic společného.
Lukyman
Nováček

Odeslat příspěvekod Weeper 18. 9. 2012 01:52

Tracid píše:Pokud se jedna o jednu krizovatku ma prednost ten co odbocuje doprava. Existuje ale i varianta kdy za ostruvkem je druha krizovatka, pak ma prednost ten co prijel z leva. Tato situace plati je-li pred ostruvkem umistena znacka hlavni silnice.

S tim se dá souhlasit. Jenže tady není na ostrůvku značka hlavní, vzdálenější okraj křižovatky (začátek ostrůvku) zruší hlavní a následuje přednost protijedoucím, jenže ten tam má opět značku dej přednost v jízdě, takže by se měli oba zastavit. To je právě ten bordel, jenže tohle je na hodně případech v ČR. Člověk jede, křižovatka se blíží, značka hlavní silnice nikde a zprava přijíždí auto co tam má značku dej přednost v jízdě = nemůže jet ani jeden kdyby to řídil robot.

Druhá věc je, jak velký musí být ostrůvek, aby se nedalo uvažovat o přednosti protijedoucím, ale už o oddělené silnici, kde musím vozidlu zprava dát přednost pokud to značky neurčí jinak. Pokud by byla jak říkáš na ostrůvku značka hlavní silnice a zprava by měli dej přednost v jízdě, pak je to jasný, ale i to nemusí bejt.

přednost.JPG
značka hlavní silnice není na ostrůvku, zatímco protijedoucí odbočující doprava mají dej přednost v jízdě

Z toho plyne, že pokud někdo odbočující doleva pojede do pravýho (z předchozích příspěvků vyplynulo, že kvůli brzkému ukončení levého), tak musí dát přednost jedoucímu doprava a jedoucí doprava musí dát přednost jedoucímu dolevu kvůli značce dej přednost v jízdě. Čili jako když přijedou 4 na křižovatku kde není přednost upravena značkami - musí se domluvit. A nebo v tomto případě najet do levýho. ;-)

Btw. nechtěl bych řešit nehodu při nefunkčních světlech. Byla by to spoluvina?
BMW M3 F80 317kW (431k) - a život dává opět smysl
S4 B8, 3.0TFSI quattro 245kW (333k) - odpočívej v pokoji

"Zpřísňování trestů je jen marným pokusem omezených hlav, terorem si vynutit úctu k zákonům." (Rousseau)
Weeper
Inventář

Odeslat příspěvekod polda 18. 9. 2012 10:30

Terminator3 píše:Nevidím na vozovce žádné vodorovné dopravní značky, které by upravovaly přednost v jízdě. Opravdu žijete jen v dojmech..

http://maps.google.cz/maps?q=Olympia,+U ... 02,,0,-4.4
polda
Veterán

Odeslat příspěvekod Ctirad 3. 6. 2016 14:01

Vím, že je to 4 roky staré téma, ale narazil jsem na něj, když jsem googlil, jestli to co jsem viděl na Pisárecké křižovatce je oficiální značka, nebo jen cedule, která lidem připomíná, že fakt při odbočování doleva mají dát přednost protijedoucím, protože tam s tím předtím třeba byly problémy.. Myslím, že tvar křižovatky je dost podobný jako té co se tu řešila.
Odkaz: https://www.google.cz/maps/@49.1945436, ... 6656?hl=cs
Mimochodem, je to teda oficiální značka?
Ctirad
Nováček

Odeslat příspěvekod Weeper 3. 6. 2016 16:29

Na takovym malym ostrůvku je to vcelku jasný. Ale kdyby ten ostrůvek měl teoreticky 100m na šírku nebo km, tak už by to bylo zase o něčem jinym. Stejně tak i u tý Olympie míň pozornej řidič v případě trošičku většího ostrůvku může ztratit povědomí o tom, že ten co jede teď "po hlavní" vlastně přijel proti a má před nim přednost. Kdyby tam debilové dali hlavní na ten ostrůvek, tak se to nemusí vůbec řešit.

Stejně jako když jsou proti sobě dvě vedlejší, ale ne přímo proti, neni potom jasný, jestli mám dávat přednost "protijedoucímu" a míjíme se pravými boky nebo jestli už mám po najetí na hlavní přednost. Přitom by stačila dodatková tabulka znázorňující tvar křižovatky s hlavní a vedlejšími.

"Zpřísňování trestů je jen marným pokusem omezených hlav, terorem si vynutit úctu k zákonům." (Rousseau)
Weeper
Inventář

Odeslat příspěvekod copper 3. 6. 2016 20:30

Co furt mate s tou Olympii, tam jsou z obou vedlejsich pripojovaci pruhy, takze nejaky prednosti primo v krizovatce neexistuji.
~ Carpe diem ~
copper
Nováček

Odeslat příspěvekod Weeper 3. 6. 2016 20:35

Nevim, Brníčko tak naježděný nemám abych si křižovatky pamatoval nazpaměť, tak jsem to přejal od místních a sám autor topicu to napsal.

Weeper
Inventář

Odeslat příspěvekod copper 3. 6. 2016 21:12

Od Sconta jsou tam, pravda, jen vodici cary, ale kdo by tam taky jezdil vpravo, kdyz ten pruh pak konci a funguje jako pripojovak od Olympie.
~ Carpe diem ~
copper
Nováček

Odeslat příspěvekod pprovaz 2. 1. 2017 00:36

Zdravím, jezdím domů každý den tudy
https://www.google.cz/maps/@50.1183756,14.107622,3a,75y,270.36h,78.35t/data=!3m6!1e1!3m4!1sxv5xbhPPFpOLQsCI1YG20g!2e0!7i13312!8i6656!6m1!1e1?hl=cs
...a odbočuji vpravo.

Je tam takový malý ostrůvek - neostrůvek. Není týdne, kdy mne nějaké auto, jedoucí zleva rovně (tedy na obrázku zleva doprava), nevybliká, nebo nevytroubí, když mu tam vjedu. Jednou jsem jen tak-tak zabrzdil. Prosím protvrďte mi, že mám přednost zprava...
p.s. tam vzadu, jak stojí auta, je jen lesní cesta.
pprovaz
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod metyn 2. 1. 2017 06:59

tam je i nějaký provoz? vypadá to jak na samotě u lesa, ale jinak si fpoho zprava takže klidně fakuj, Meta
metyn
Veterán

Odeslat příspěvekod JardaB 2. 1. 2017 08:01

Nevim teda, jestli se tady uplatnuje prednost zprava nebo to, ze z hlavni odbocuje doprava, kazdopadne to na vyfakovani nic nemeni ;-)
JardaB
Guru

Odeslat příspěvekod puk123 2. 1. 2017 08:07

Pravdu máš, ale v případě srážky viník narazí čelem, kdežto ty to schytáš z boku. :-[
puk123
Veterán

Předchozí stránkaDalší stránka