Dovoz auta po Česku

Řidiči na silnicích, zkušenosti, nehody, policie, dopravní předpisy a další

Moderátor: Moderátoři AutoRevue.cz

Odeslat příspěvekod ruxpin 17. 5. 2011 09:41

Podělím se s Vámi o zkušenost a doufám, že se poučíte z mojí hlouposti a důvěřivosti, která v dnešním světě už opravdu nemá místo...
Po mnoha úvahách jsme se rozhodli, že si zakoupíme zánovní auto, výběr byl od začátku jasný AR 159. V další fázi bylo nutno pořešit kde vozidlo koupit. V ČR je nabídka nic moc a o reputaci místních *****ů se asi nemá cenu dlouze rozepisovat... Zvolili jsme tedy nákup v zahraničí a individuální dovoz. Rozhodil jsem sítě po známých a pídil se po zkušenostech s dovozci v okolí. Padla volba na jistého pana Kopřivu a tak jsem již dál nepátral a dal na doporučení a po pár dnech jsme spolu již obvolávali solidně vyhlížející vozy v Německu a Rakousku. Doposud bylo vše v naprostém pořádku, přístup byl perfektní, po osobní návštěvě u něj doma vznikla i jakási důvěra. To byla ovšem velká chyba, jak se později ukázalo.
Vybral se vůz, obvolala se dostupnost a základní informace, stím, že p. Kopřiva obratem vyrazí. Vybavil jsem ho tedy finanční hotovostí (celou částkou ) a čekal co se bude dít. Den na to mi zavolal z Německa, že auto je v super stavu, že stojí u něj, ale je v "leasingovce" a musí se vyplatit. Trvání cca 3 dny. Nezapomněl mne však informovat o tom, že má najeto o cca 500 km více, než bylo udáváno v inzerátu. Nevěnoval jsem této informaci příliš pozornosti, jen jsem polkl hořkou slinu, že auto nedoveze ještě ten den. Padl tedy nový datum dovozu, ovšem v den D jsem pana Kopřivu nezastihl. Přijel jsem tedy k němu domů, kde se válel odpoledne ještě vožralej a samozřejmě bez auta. Proběhla nějaká diskuse a já se začal už hodně obávat o to, zda-li to dobře dopadne a jak se později ukázalo, obavy byly na místě. Naháněl jsem ho ještě další dva týdny, než mi konečně zavolal že je právě v Německu, auto nakládá a jede domů. Trochu mi odlehlo, avšak předčasně. Na druhý den dopoledne mi volá, že auto je V ČR, avšak má malý problém, je pokažené, že zřejmě prasklo těsnění pod hlavou... Na můj podiv, jak se tato závada může stát, když auto veze na vozíku mne obeznámil o tom, že auto vůbec na žádném vozíku nikdy nejelo, nýbrž jelo po vlastní ose. V ten moment se mi vybavil telefonát , který jsem sním měl několik týdnů zpátky a hned mi bylo jasné, proč mělo auto o 500 km víc, než uváděl prodejce. Ten hajzl si jen chystal půdu pro malý podvůdek. Auto dovézt na podvále nikdy neplánoval. Sešli jsme se u nepojízdného auta stím, že to budeme dále řešit. Auto bylo sice nádherné, ale neměl jsem z něj ani radost, spíše nervy na pochodu s vidinou toho, že teď budu muset řešit velký problém s podvodníčkem. Já jsem trval na tom, že má auto odvézt zpátky a vyreklamovat jako skrytou vadu. Tuhle variantu však hned zamítl (zřejmě se pro lepší cenu zřekl v Německu záruky...to však nemám potvrzeno). Chtěl tedy dát auto opravit na jeho náklady. Auto tedy odvezl do servisu (Zliner) a zadal opravu. Po třech týdnech testů a laborací ve Zlineru zjistili, že je prasklá hlava. A původně banální oprava se prodražila na cca 50 000 Kč. Samozřejmě, že pan Kopřiva po té, co zjistil, kolik oprava stojí odmítl auto vyzvednout. Nastalo několik týdnů přetahování, slibování, výhrůžek a emocionálních výpadů. A teď to skončilo v patové situaci. Téměř přestal komunikovat a jediné, co mi řekl bylo to, že budu rád, když mi předá alespoň papíry od vozu. V servise mi auto nevydají, neboť nejsem zadavatel a ani oficiální majitel vozidla. Podle mého advokáta bych spor bez většího problému vyhrál, ale délka trvání 6-8 let. Toho si je pan Kopřiva moc dobře vědom a jen se vysmívá, není na něj momentálně žádná páka. Nejschůdnější cesta, tedy vyřešení reklamace v Německu je zřejmě neprůchozí (nevím jak na to) a vykoupení vozidla za své (pokud získám papíry a plnou moc) je asi jedinou možností, pokud nechci strávit několik let po soudech se zmetkem, na kterém si nakonec stejně nic nevezmu...
Poučte se z mojí blbosti a nikdy!!! nedávejte peníze z ruky předem a nikdy nesjednávejte obchod někde na stolku v obýváku. 1000 Kč za právníka je minimální investice za dobře sepsanou smlouvu, která dovede ušetřit spoustu nervů...
Mimochodem uvítám jakékoliv rady nebo postřehy, pokud by měl někdo jiný nápad na řešení, sem sním...
http://www.youtube.com/watch?v=b8DWzzZOlZA
ruxpin
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Majkky 17. 5. 2011 09:56

Za 1000Kč na něj pozvi nějaký bijce a vsadim se, že pan Kopřiva velmi rychle vyměkne s vidinou každovíkendový nakládačky od dvou bouchačů ...
Chceš mít v životě všechno easy? Buď primitiv ...

30.9.2011 2 body ( 60 km/h na 50 km/h ) ...
Majkky
Inventář

Odeslat příspěvekod ruxpin 17. 5. 2011 10:01

Sehnat bijce je docela problém. On má každý plnou hubu keců, ale jak přijde na věc, nikdo se k tomu nemá. Navíc pochybuji, že by to pomohlo...spíš bych si přitížil. Věděl by od koho to šlo.
ruxpin
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod RudiTF 17. 5. 2011 10:02

to mi chceš jako říct, že si někomu nově známýmu předal jen tak půl míče na dobrý slovo bez jakýhokoliv papíru?

Bejt tebou, tak mu rychle začnu lízt do zadku, vezmu si papíry, auto ze servisu vyplatim a mastim to přihlásit...
RudiTF
Pozorovatel

Odeslat příspěvekod ruxpin 17. 5. 2011 10:03

Mám papír, že jsem mu dal peníze...nebyla to tak úplně nová známost, řekněme, že jen v rodině již dotáhl 3 auta bez problému...jak jsem psal, šel jsem za ním na doporučení.
Naposledy upravil ruxpin dne 17. 5. 2011 10:05, celkově upraveno 1
ruxpin
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Tommino 17. 5. 2011 10:05

Přimlouvám se za ty bijce, na hovado platí ještě větší hovado. A že by věděl od koho to šlo? Ty lidi kteří tam byli by nikdo nikdy nenašel, takže by se jich ani nemohl ''zeptat'' kdo je poslal atd. a ty řekneš že o ničem nevíš.
Tommino
Pozorovatel

Odeslat příspěvekod ruxpin 17. 5. 2011 10:09

Od bijců mě hodně odrazovali hlavně na fízlárně...tak nevím. Navíc co mu bude bránit mi to oplatit, když ví kde bydlím? Já sice nosím..., takže bych se možná i ubránil, ale vzhledem k tomu jak naše justice přistupuje k nutné obraně, jít do krimu se mi nechce...To bych si nepomohl...
Pokud máte někdo tip na bijce, tak SZ...
ruxpin
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Majkky 17. 5. 2011 10:12

Nemaloval bych tak černý scénáře ;-). On si každej totiž nedovolí rozjet kolotoč a začít válku ...
Chceš mít v životě všechno easy? Buď primitiv ...

30.9.2011 2 body ( 60 km/h na 50 km/h ) ...
Majkky
Inventář

Odeslat příspěvekod ruxpin 17. 5. 2011 10:17

To je možné, ale on se chová opravdu jako prase, tam nevíš co čekat. Co ta varianta s reklamací v Německu, je tady někdo kdo by s tím dovedl pomoci? Servis tvrdí, že prodejce musel vědět, že to auto není v pořádku. Problém je v tom, že já neumím německy ani fň a dožadovat se tam něčeho je pro mne tvrdý problém...
Jen doplním, že prodejcem je dealer Alfa Romeo, neslo o nákup od soukromé osoby...
ruxpin
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod K86 17. 5. 2011 10:39

tady bude kazda rada draha, ale ja jsem taky pro dva az tri hromotluky, nemusi ho hned bit, staci aby jsi za nim zasel a tyhle lidi mit za zadama, ono to nejakej psychologickej vysledek mit uricte bude.
zajdi do nejaky posilovny, na recepci se zeptej kdo by s tiom umel pomoct a urcite se nekdo najde.
BTW o jakou castku za auto se vubec jedna?
Co jsem koukal z dlouhodobeho hlediska tak AR159 je v CR na vyber docela dost, ale zalezi jakou jsi chtel motorizaci a vybavu. ted uz je to asi jedno.
O4 FL eTSI DSG 110kw
S-Max 2.0TDCI 120kw
911 997.1 C 239kw

Používejte pravý jízdní pruh, idioti!!!
K86
Guru

Odeslat příspěvekod ruxpin 17. 5. 2011 11:17

Jedná se o 350 000 plus 50 000 za opravu, výběr je právě ubohý...nebo před dvěma měsíci, kdy jsem to řešil, byl ubohý. Je to 2,4 JTDm SW, kůže, Bose, xeno, navi ... výbava víc než solidní... U nás je to samá stočenka, holobyt, nebo automat... Zkoušel jsem tlačit přes advokáta, dokonce jsem ho navštívil s "bouchačem" (nebyl doma), bydlí ve společném domě rodičů ještě s bratrem, takže vylezlo z baráku asi 5 lidí, krom něho... Pak mi jen vyvolával a vyhrožoval, je dost otrlej a vypadá, že i dost pevný v kramflecích. Asi stokrát slíbil nejdřív, že vše zaplatí, pak že polovinu, atd. Těžko se ho nahání...spoléhá na to, že se sním soudit nebudu a asi v tom umí chodit... Podle všeho je to tamější známá firma...malý podvodníček, co vydělává malými ojeby na lidech... Bohužel jsem to zjistil až teď, předtím mi byl vykreslen v opačném světle...
ruxpin
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod RudiTF 17. 5. 2011 11:22

převážná většina prodejců na export prodává se slevou s tím, že bez jakýkoliv záruky, kor u autorizáku bych tomu taky nedivil. Navíc již na místě mohl zjistit tu závadu, servis přitakal, on zažádal o slevu a pro slevu je lepší prodat hnedka se slevou, než to opravovat.
Tak či tak bejt tebou, tak seberu doklady od auta, vyzvednu auto klidně i s ním, mám to opravě a jdu si hledět svýho, než řešit nějakou závadu. Pro příští víš, že máš jet s ním a hotovo. Buď rád, že to auto ještě není poškrábaný ze všech stran či od krup.
RudiTF
Pozorovatel

Odeslat příspěvekod ruxpin 17. 5. 2011 11:23

Ono pokud se bavíme o vymáhání silou, pohybujeme se na dost tenkém ledě. Nakonec se také může stát, že on z toho vyjde jako ublížený a já se budu potit u výslechu.

-- 17. 5. 2011 12:28 --

Ta závada se prý naplno projevila až za Prahou (tedy po cca 400 km), těžko bych tam něco poznal. O tom to přece není. Navíc to auto bylo inzerováno se zárukou jeden rok...a já nikomu žádný povel o zřeknutí se záruky nedal... Ta zdůrazněná jednoletá záruka v inzerátu byla právě jednou z věcí, kvůli kterým jsem sáhl právě po tomto autě.

A ještě doplním, že pokud dostal slevu na export, tak mě o ní nic neřekl... Tedy já zaplatil plnou cenu...
ruxpin
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod TUSEDIM-sk- 17. 5. 2011 11:37

nevyriesis.
moj postup by bol taky ze zachranuj este co sa da.
je lepsie vyplatit 50 tis za servis a hodit to na sud. zachranis tak aspon peniaze co si mu vyplatil.
ak nezaplatis ten servis tak nemas ani auto ani prachy. co je ta najhorsia mozna situacia. a jedine sa zas mozes sudit. chod cestou najmensieho odporu, lebo toto je dost patova situacia. dostan auto na seba a taketo vojny a bijcov mozes riesit aj dodatocne po akte.
inac. to aky super stav toho auta bol ked mu praskla hlava na motore....? hlavne ze tam mas bose.
... a druhe poucenie pre teba.... nekupuj si veci na ktore nemas a ked ich chces tak musis podstupit taketo riziko, s vysledkom neistym.
EX MITSUBISHI:colt sa odstahoval
EX FORD:fiesta sa odstahovala
EX BMW: 520i sa odstahovalo
........................................................................
PEUGEOT 308SW hdi 110k, PEUGEOT 308 hdi 90k
TUSEDIM-sk-
Pozorovatel

Odeslat příspěvekod paveldoc 17. 5. 2011 11:41

videl jsi kupni smlouvu? Pokud je tam uvedeno prodej na export nebo obchodnikovi /Verkauf nur Export oder an Händler/ je zaruka vyloucena, v opacnem pripade plati zaruka na skryte vady min. 6 mesicu a prodejce se z ni nemuze vyvazat, vraceni auta autosalonu v Risi by pak bylo mozny.Vymahani ceny za opravu po prodejci vsak nevidim realne.
Ford Focus II 2,0 tdci
Chrysler Voyager 2,4 manual
paveldoc
Kolemjdoucí

Další stránka