Jak je to s předností???

Řidiči na silnicích, zkušenosti, nehody, policie, dopravní předpisy a další

Moderátor: Moderátoři AutoRevue.cz

Odeslat příspěvekod robbert 17. 2. 2011 09:31

Chci se zeptat, jak to je správně s předností v situaci, kterou jsem už několikrát viděl.

Auto jede z vedlejší ulice na hlavní, na hlavní ulici je připojovací pruh, do kterého ten z vedlejší najede. Nicméně tento připojovací pruh plynule přechází v pruh odbočovací z hlavní silnice. Typickým příkladem je místo na mapě u brněnskéhu Futura. Kdy se najíždí na Vídeňskou, ze které se následně sjíždí na dálnici, nebo další podobné místo sjezd na dálnici z Vídeňské na Prahu a odbočení z dálnice na Vídeňskou od Olomouce.
Když se ale sjíždí z Vídeňské na Olomouc, tak se při nájezdu na dálnici musí dát přednost, protože tam připojovací pruh v pravém slova smyslu není. Tak jak to tedy má být správně?

http://www.mapy.cz/#mm=TtTcFP@ax=138133 ... 75768@z=17
Mé příspěvky vyjadřují mé názory. Chcete se mnou nesouhlasit? Můžete, ale to je asi vše, co můžete.

Bože, dej mi sílu, abych změnil, co změnit mohu, dej mi trpělivost, abych snesl to, co změnit nemohu, dej mi moudrost, abych to od sebe rozeznal.
Nekácet!
robbert
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Zett 17. 2. 2011 10:03

já tam jezdím tak, jako bych měl přednost já v připojovacím pruhu (od kruháče) Ale většinou auta co sjíždí na Ol už stejně zpomalují takže se vždycky nějak v klidu porovnají.
Zett
Nováček

Odeslat příspěvekod myšpulín 17. 2. 2011 10:08

No přednost má podle mě ten kdo v pruhu jede před tím kdo chce do něj najet z jiného?
myšpulín
Inventář

Odeslat příspěvekod Zett 17. 2. 2011 10:10

to si myslím taky a jelikož ten pruh začíná výjezdem z kruháče, tak by měl mít přednost kdo jede právě odtud
Zett
Nováček

Odeslat příspěvekod robbert 17. 2. 2011 10:12

Já tam jezdím denně a už několikrát se mi stalo, že některá individua v kamionech troubí svítí a mmnohdy i najíždějí zcela záměrně na ty, kteří v tom pruhu už jedou. Proto se ptám, jak to má být správně.
Podle mě je logické, že přednost má ten, kdo v tom pruhu jede. navíc ten, kdo odbočuje na dálnici má to auto po pravé straně..
Bývá tam i docela dost ťukanců...
Mé příspěvky vyjadřují mé názory. Chcete se mnou nesouhlasit? Můžete, ale to je asi vše, co můžete.

Bože, dej mi sílu, abych změnil, co změnit mohu, dej mi trpělivost, abych snesl to, co změnit nemohu, dej mi moudrost, abych to od sebe rozeznal.
Nekácet!
robbert
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod spitfireIX 17. 2. 2011 10:16

Přednost má ten, co jede z hlavní.
spitfireIX
Uživatel deaktivován

Odeslat příspěvekod robbert 17. 2. 2011 10:23

Proč? Na základě čeho? Když se ty připojuješ do levého a pokračuješ dál, tak je to jasné, ale já mluvím o situaci, kdy ten z hlavní najíždí do připojovacího pruhu, který se na chvíli stává průběžným a pak odbočovacím... ;-)

Nekácet!
robbert
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod spitfireIX 17. 2. 2011 10:26

Protože i když jedeš v blbym pruhu, tak jsi pořád na hlavní.
spitfireIX
Uživatel deaktivován

Odeslat příspěvekod robbert 17. 2. 2011 10:29

Jenomže ty najíždíš do jiného pruhu. Na hlavní jsi pořád, ale měníš jízdní pruh, ve kterém je auto. A při změně jízdních pruhů musíš dát přednost tomu, kdo v něm už jede...

Nekácet!
robbert
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Zett 17. 2. 2011 10:29

když bude hned sjíždět z připojováku na D1 tak defakto na tu "hlavní" ani nenajede :hm Zas mi připadá jako blbost aby auta přijíždějící po hlavní dávaly přednost autům v připojovacím pruhu, takže má spitfireIX asi pravdu
Zett
Nováček

Odeslat příspěvekod MELLO 17. 2. 2011 10:31

spitfireIX píše:Přednost má ten, co jede z hlavní.

Vždycky
MELLO
MELLO

Odeslat příspěvekod AgentOrange 17. 2. 2011 10:34

Nemá dát přednost ten, kdo MĚNÍ pruh? Když jedu pořád v připojovacím, tak pruh neměním...
AgentOrange
Nováček

Odeslat příspěvekod robbert 17. 2. 2011 10:35

MELLO píše:
spitfireIX píše:Přednost má ten, co jede z hlavní.

Vždycky

Však o tomto to není... Na hlavní má přednost, ale...

Mě nejde o situaci, kdy chci já z toho pruhu najet na hlavní, ale kdy jedu v tom pruhu a ten z hlavní chce najet do "mého" pruhu

Nekácet!
robbert
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod MELLO 17. 2. 2011 10:37

Tak potom ti musí dát přednost, resp, je to na dohodě. Jako např. na jednom místě na JS
MELLO
MELLO

Odeslat příspěvekod robbert 17. 2. 2011 10:42

Jenomže, co pokud se nedohodnou? Prostě mě jde o to, kdo má přednost, resp, jak by se to řešilo v případě nehody? Oba 50%, to se mi nezdá...

Nekácet!
robbert
Trvalý BAN

Další stránka