Moderátor: Moderátoři AutoRevue.cz
Aštar_Šeran píše:Kibitz píše:Aštar_Šeran píše:Bude záležet na okolnostech, ale už je i judikát, kdy byl osvobozen řidič, co přejel člověka spícího na dálnici, soud použil rozum a rozhodl, že nikdo nemůže po řidičích chtít, aby po dálnici jezdili rychlostí, aby stihli zastavit na hranici dohledu potkávacích světel.
A je to tak správně?
Rozhodne. Chodec nema co delat na dalnici, natoz tam spat v jizdnim pruhu. Stejne jako ty kravy, co je kdysi srazil Marian Labuda. Nabouraly v mlze na dalnici a pak je nenapadlo nic lepsiho, nez se postavit v rychlem pruhu pred auto, aby jim ho nikdo neukradl, nez dorazi policie... Neosvetleny cyklista je imho podobny pripad.
Kibitz píše:
Já bych to posunul do obecné roviny. Konkrétní případ neřeším.
Tak on to nemusí být nějaký adept na darwinovu cenu, může se na dálnici vyskytnout, nevím, třeba účastník dopravní nehody, která není na první pohled vidět. Je mi jasné, že při jízdě autem denně míjíme mnohokrát bod, kdy bychom už nezastavili( zatáčky, křižovatky, předjíždění, někteří i při jízdě za jiným vozidlem, atd.). Ale dálnice je jedno z nejpřehlednějších míst, není potřeba zase tak moc, abychom zastavili aspoň před objektem, který se náhle nezjeví v jízdní dráze. Průměrný řidič osobáku by měl zastavit na potkávací světla ze 100kmh, to není nepoužitelná rychlost.
Nevím no, já samozřejmě taky nejedu vždy tak, abych zastavil v každé situaci. Jen mi to přijde taková laciná obhajoba, že "přeci na dálnici nepojedu v noci tak pomalu, abych byl schopen zastavit na vzdálenost, na jakou vidím. By mi to asi těžko lezlo z pusy, kdybych někoho srazil.
Kibitz píše:Průměrný řidič osobáku by měl zastavit na potkávací světla ze 100kmh, to není nepoužitelná rychlost.
Kibitz píše:Průměrný řidič osobáku by měl zastavit na potkávací světla ze 100kmh, to není nepoužitelná rychlost.
Jelass píše:Gh: to je bez reakce řidiče, pripocitej sekundu v ideálním případě.
kejki3 píše:
Cyklista bez reflexní vesty, stejně jako posádka havarovaného vozu - to jsou prostě lehkomyslníci.
GeneHawkins píše:Kibitz píše:Průměrný řidič osobáku by měl zastavit na potkávací světla ze 100kmh, to není nepoužitelná rychlost.
Za vteřinu, což bývá tak udávaná reakční doba člověka a systému, ujede auto při stovce skoro 28 metrů.
Minimální dosvit tlumených světel je 40 metrů.
Zbývá 12 metrů na brždění.
Člověk často vidí dál, než je dosvit, což o to, jen oponuju tomu citovanému obecnému tvrzení.
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků