Hon na pumpičkáře, konečně

Řidiči na silnicích, zkušenosti, nehody, policie, dopravní předpisy a další

Moderátor: Moderátoři AutoRevue.cz

Odeslat příspěvekod Marek Lutonský 17. 8. 2013 22:22

Runner42: V autě teď ročně najedu asi 30 tisíc km (už to není tolik, co bývalo) a snažím se jezdit tak, abych z toho měl jako cyklista radost. Na kole to budou tak dva tisíce za rok a tam se zase snažím, abych se za sebe nemusel stydět jako řidič auta.

Snad se mi to daří, ale to asi v diskuzi nikdo neposoudí :-)

EDIT: Že se snažím být ohleduplný k cyklistům, neznamená, že se stejně nesnažím chovat vůči ostatním řidičům, chodcům atd. Jen aby se to tady zase nerozjelo špatným směrem.

Honza42: Pokud jde o otevření dveří, mnohem větší riziko je, když na kole jedete normálně po silnici podél zaparkované řady aut. To je mnohem častější situace než podjíždění před křižovatkou a navíc tam jedete mnohem rychleji. Tam jsem už měl několikrát co dělat, abych se vyhnul a neskončil hlavou v náhle otevřených dveřích. Při jízdě vpravo krokem podél stojící kolony před křižovatkou je oproti tomuto riziko minimální.

(Mimochodem to je také důvod, proč si cyklisté v takových případech nechávají tak metrové rozestupy, i když by mohli kolem zaparkovaných aut jet mnohem blíž. Dveře otevřené do vozovky je častá příčina havárie.)

-- 17. 8. 2013 23:31 --

KOSŤA KOSTIČ píše:ML- tyhle sveřepý váklady zákonů jsou nebezpečný všem. To je jako značka "stůj, dej přednost". Stačí na ní jen zastavit a hned ject, nebo se musí stát tak dlouho, dokud neprojede někdo, komu mohu/musím dát přednost? Nejde o tendenční, jazykozpytný nebo doslovný tvrdě logický výklad, ale o podstatu a účel. Jestliže dávám včas a zřetelně signál o změně směru jízdy, mám kvůli negramotným pumpičkářům blikat rychleji, nebo pomaleji? Mám snad odbočení zajistit jinou poučenou osobou, například závozníkem? Vy taky s sebou v kapse neustále vozíte zákonem daných 50 tisíc na kauci? Sorry, ale myslel jsem si, že takový magor jsem tady jenom já...

Myslím, že se na to díváte stejně jako já. Prostě je nutné posoudit situaci. Když auto stojí na konci kolony, bliká, ale je jasné, že neodbočí do zdi, podjedu ho. Stejný manévr u auta, které se rozjíždí do křižovatky, udělá jen magor.

Mě vážně překvapil názor, který tady prosazuje runner42. Jezdím přes dvacet let a najednou zjistím, že něco je možná úplně jinak, než jsem si myslel. Takže to potřebuji rozebrat, zanalyzovat, najít k tomu různé výklady a ujistit se, co je správně.
Marek Lutonský
Hlavní administrátor

Odeslat příspěvekod Jelass 17. 8. 2013 23:41

Honza42 píše:To Maximus: Při couvání dáváš přednost úplně všem, s tím nic nenaděláš. Pokud se ti to nelíbí, jezdi jenom dopředu.

Tohle je jasné, ale Max. to asi myslel tak, že se prostě rozhlížel, byl ostražitý atd. atd. a najednou to přihasí cyklista z ulice a za autem to houpne na chodník. Stalo se mi to samý, ikdyž jsem koukal jak to šlo. A jakýho motoristu by napadlo se plýst někomu za couvajícím autem? On je taky problém, že spousta cyklistů nejezdí autem.
Jelass
Veterán

Odeslat příspěvekod runner42 19. 8. 2013 12:10

Marek Lutonský píše: Mě vážně překvapil názor, který tady prosazuje runner42. Jezdím přes dvacet let a najednou zjistím, že něco je možná úplně jinak, než jsem si myslel. Takže to potřebuji rozebrat, zanalyzovat, najít k tomu různé výklady a ujistit se, co je správně.

O víkendu jsem měl během track-day možnost krátkého soukromého rozhovoru s pánem, který dělá znalce z oboru dopravy a ten mi sdělil, že v případě střetu cyklisty předjíždějícího vpravo vozidlo odbočující vpravo bude i přes povinnosti řidiče motorového vozidla podle paragrafu 17 viníkem označen cyklista, neboť zákon mu neumožňuje tento způsob předjíždění a řidič nemůže nezákonné chování ostatních účastníku provozu předvídat. Přičemž signalizace blinkrem musí být cyklistou chápána jako dostatečná signalizace změny směru jízdy.

Přeberte si to jak chcete a předjíždějte také jak chcete. Nicméně výše diskutované předjíždění je nezákonné a tudíž na vaše riziko.
runner42
Nováček

Odeslat příspěvekod tomx76 19. 8. 2013 13:18

podle mého to tak složité není
(4) Pohybují-li se pomalu nebo stojí-li vozidla za sebou při pravém okraji vozovky, může cyklista jedoucí stejným směrem tato vozidla předjíždět nebo objíždět z pravé strany po pravém okraji vozovky nebo krajnici, pokud je vpravo od vozidel dostatek místa; přitom je povinen dbát zvýšené opatrnosti.

prostě pokud jsem před křižovatkou (a pruh pokračuje i rovně) tak můžu stojící nebo pomalu jedoucí auta předjet naprosto legálně protože prostě oni jedou stejným směrem minimálně až na hranici křižovatky, tudíž to že má hozený pravý blinkr 30m předem v koloně neznamená že musím stát za ním.
(to že může vystupovat spolujezdec jak tu někdo psal, je sice pravda, ale ten musí dávat stejný pozor jako když vystupuje řidič na své straně)
pokud už vjíždím do křižovatky tak má podle mě přednost ten kdo je vpředu. Pokud auto odbočuje, tak to do něj cyklista asi záměrně nenarve, pokud už je cyklista před autem, tak platí opak, nenarvu mu čumák do zadního kola. To že budou na stejné úrovni se stát může a je to asi potom o domluvě, stejně jako když se sejdou 4 auta na křižovatce bez určení přednosti v jízdě.
Prostě zdravý rozum a pud sebezáchovy od všech a je po problémech
tomx76
Nováček

Odeslat příspěvekod 4x110mm 20. 8. 2013 20:39

MELLO píše:
jandaxx píše: Takže ano, pokud je někdo na vedlejší, sundávám nohu z plynu a čekám, že mě chce zabít.
Delam to taky tak
***** s napřaženou pumpičkou v ruce :mrgreen:
Jsem ortodoxní, uvědomělý, osvícený a bravurní cyklista a za to byste mi měli tleskat O:-)
4x110mm
Inventář

Odeslat příspěvekod Hyza 21. 8. 2013 22:28

jandaxx píše:
runner42 píše:Nejsem si jistý, že si rozumíme. On přiznal, že ho viděl na té vedlejší. Nikoliv, že mu tam vjel. Co přesně děláte vy, když valíte po státovce 100 tacho a vidíte, že se ke křižovatce s vedlejší něco blíží. Brzdíte? Hahaha.

Dám nohu z plynu a čekám nejhorší. Zrovna tento týden jsem tímto způsobem zabránil zcela jisté dopravní nehodě s velmi ošklivými následky (i pro mojí osobu). Jedu si takhle do práce. Odbočuji na Černý Most k Ikee. Zhruba v polovině odbočovacího pruhu je nájezd. Jsou tam dvě stopky jako prase. Protože to tam znám, tak vím, že tam každou chvilku někdo nezastaví. Vždy kontroluji pravý pruh (tedy po mé levé ruce), jestli je tam volno a mohu vybočit. Vždy hodím pohledem na pravou stranu, jestli tam někdo nejede. Vidím auto, které přijíždí tak osmdesátkou. Evidentně nebrzdí. Sundávám nohu z plynu a dost prudce brzdím. 5 metrů přede mnou mi v osmdesátce vjede do cesty. Kdybych nebrzdil, je ve mně a já jsem na sračky. Takže ano, pokud je někdo na vedlejší, sundávám nohu z plynu a čekám, že mě chce zabít. Pokud je Ti to divné, jsi nezkušený řidič, který na toho svého vraha nebo oběť čeká.

Co se týče polemiky k případu s cyklistou, tak obecně jsem toho názoru, že účastníka provozu nelze za jeho chybu trestat smrtí. Pkud se tomu dá vyhrout, dá se reagovat. Na druhou stranu kvůli nikomu, kdo udělá chybu, nebudu riskovat svoje zdraví a život už vůbec ne.

Lze udělat manévr, kdy zachráním dotyčného a neohrozím sebe? Udělám ho. Pokud by to ale mělo hrozit mojí likvidací, klidně ho pošlu na smrt. Můj život a život mých blízkých je mi milejší, než život cizího člověka, který si za chybu může sám. Na druhou stranu - a byla tady o tom ostrá diskuze, neulehčuji život hajzlům, kteří se chovají arogantně třeba při předjíždění. Mohu udělat bez vlastního ohrožení místo? Udělám ho. Hrozila by mi doparvní nehoda, zranění? Máš smůlu.

jeste bych rad na toto tema doplnil ze i judr beran, jinac vetsinou na strane ridicu, se dle me s rozhodnutim soudu vicemene stotoznuje:

http://www.autoweb.cz/beran-stret-auta-s-cyklistou-v-aktualni-judikature-soudu/
Namluv si, co chceš.
Arguing on the Internet: "Somebody's wrong!"
-------------------------------------------------------------------------------------------
Militia est vita hominis super terram.
Bella res est mori sua morte.
Hyza
Inventář

Odeslat příspěvekod Kibitz 21. 8. 2013 22:50

Zrovna co se týká cyklistů, tak moc na straně řidičů nebývá. Asi jezdí na kole :D
Kibitz
Zlatý avatar roku 2010

Odeslat příspěvekod runner42 22. 8. 2013 14:08

Honza42 píše:Tak nějak Vám nevěřím. Že řidiče na vedlejší sledujete, zda zastavuje a chystá se dát přednost, to ano. Tomu věřím a taky to dělám. Ale nevěřím, že jedete tak pomalu, abyste byli schopni zastavit nebo se vyhnout, kdyby Vám to v osudový okamžik šoupnul před čumák.

S tímto zcela souhlasím a přesně to podle mého názoru vystihuje chování většiny řidičů. Všichni permanentě scannujeme okolí a registrujeme potenciáln hrozby.
Bohužel... cyklista na hranici křižovatky, který si to najednou rozmyslí a rozjede se, překoná ten osudný metr dva mnohem rychleji, než by to na jeho místě zvládlo auto. Tak rychle, že vůbec nemáte šanci jakkoliv reagovat.
runner42
Nováček

Odeslat příspěvekod Hyza 22. 8. 2013 14:13

to neni pravda. auto to prekona daleko rychleji.
Namluv si, co chceš.
-------------------------------------------------------------------------------------------
Hyza
Inventář

Odeslat příspěvekod Kibitz 22. 8. 2013 15:35

Hovadina. Když už, tak snad motorka, ale i na její pohyb se dá reagovat. Tím spíš, že by se muselo jednat o raketový start, kde by už po dvou metrech bylo jasný, že to nedopadne dobře a je potřeba brzdit a ne čekat, až mi vjede do dráhy.
Kibitz
Zlatý avatar roku 2010

Odeslat příspěvekod Hyza 22. 8. 2013 15:37

hlavne jde o to ze na cyklistovi jde videt ze se chysta se rozjet, na ridicovi to nevidis, protoze nevidis na radici paku, spojku.
Namluv si, co chceš.
Hyza
Inventář

Odeslat příspěvekod Kibitz 22. 8. 2013 16:09

To je jedno. I když se na konkrétní objekt nesoustředíš, tak jeho pohyb periferně oko registruje výborně. A na to se reagovat dá.
Kibitz
Zlatý avatar roku 2010

Odeslat příspěvekod Hyza 22. 8. 2013 16:13

to neni jedno, protoze to nebyla odpoved na tebe, jenom podpora meho predesleho tvrzeni.
Namluv si, co chceš.
Hyza
Inventář

Odeslat příspěvekod aikoN 22. 8. 2013 16:14

Dle mého to rozhodně není jednoznačné - on si člověk kolikrát myslí, že cyklista brzdí a dá mu přednost a on neočekávaně mu tam vjede, protože si jenom přibrzďoval do zatáčky. Když k tomu připočteme reakční dobu řidiče, optimisticky 1 vteřina, přijde mi zcela reálné, že mohl začít brzdit až s cyklistou na kapotě a přitom neporušit žádnou svou povinnost.
aikoN
Veterán

Odeslat příspěvekod Hyza 22. 8. 2013 16:17

jenomze ten cyklista tam uz stal a pak se rozjel.

-- 22. 8. 2013 17:17 --

a sorry, omylem jsem ti dal srdicko. nepatrilo tam, protoze si napsal blbost.
Namluv si, co chceš.
Hyza
Inventář

Předchozí stránkaDalší stránka