Snad se mi to daří, ale to asi v diskuzi nikdo neposoudí

EDIT: Že se snažím být ohleduplný k cyklistům, neznamená, že se stejně nesnažím chovat vůči ostatním řidičům, chodcům atd. Jen aby se to tady zase nerozjelo špatným směrem.
Honza42: Pokud jde o otevření dveří, mnohem větší riziko je, když na kole jedete normálně po silnici podél zaparkované řady aut. To je mnohem častější situace než podjíždění před křižovatkou a navíc tam jedete mnohem rychleji. Tam jsem už měl několikrát co dělat, abych se vyhnul a neskončil hlavou v náhle otevřených dveřích. Při jízdě vpravo krokem podél stojící kolony před křižovatkou je oproti tomuto riziko minimální.
(Mimochodem to je také důvod, proč si cyklisté v takových případech nechávají tak metrové rozestupy, i když by mohli kolem zaparkovaných aut jet mnohem blíž. Dveře otevřené do vozovky je častá příčina havárie.)
-- 17. 8. 2013 23:31 --
KOSŤA KOSTIČ píše:ML- tyhle sveřepý váklady zákonů jsou nebezpečný všem. To je jako značka "stůj, dej přednost". Stačí na ní jen zastavit a hned ject, nebo se musí stát tak dlouho, dokud neprojede někdo, komu mohu/musím dát přednost? Nejde o tendenční, jazykozpytný nebo doslovný tvrdě logický výklad, ale o podstatu a účel. Jestliže dávám včas a zřetelně signál o změně směru jízdy, mám kvůli negramotným pumpičkářům blikat rychleji, nebo pomaleji? Mám snad odbočení zajistit jinou poučenou osobou, například závozníkem? Vy taky s sebou v kapse neustále vozíte zákonem daných 50 tisíc na kauci? Sorry, ale myslel jsem si, že takový magor jsem tady jenom já...
Myslím, že se na to díváte stejně jako já. Prostě je nutné posoudit situaci. Když auto stojí na konci kolony, bliká, ale je jasné, že neodbočí do zdi, podjedu ho. Stejný manévr u auta, které se rozjíždí do křižovatky, udělá jen magor.
Mě vážně překvapil názor, který tady prosazuje runner42. Jezdím přes dvacet let a najednou zjistím, že něco je možná úplně jinak, než jsem si myslel. Takže to potřebuji rozebrat, zanalyzovat, najít k tomu různé výklady a ujistit se, co je správně.