runner42 píše:Tím chci říct, že viník nemá právo požadovat, aby za něj někdo jiný nasazoval život a nic psychopatického na tom nevidím. Vy byste když vám tam vjede cyklista volil strhnout to do stromu?
Záleží na konkrétní situaci. Být to dítě, já být v autě sám, tak s největší pravděpodobností ano. Ale tohle je poměrně extrémní příklad. Nasazování života a podobný scénáře, to je jenom pokus o alibistickou obhajobu. V diskutovaném případě nic takovýho ve hře nebylo, stačilo zavčas brzdit a nemusel mu cyklista skončit až v autě...ve stovce mohlo řidiče tělo cyklisty i zabít.
Zeptám se opačně - vy byste v obdobné situaci minimálně zavčas nezpomalil a před střetem nebrzdil? Že je někdo debil nebo prostě udělal chybu, ještě druhou stranu automaticky zcela neviviňuje z následků. Řízení auta je odpovědnost a podle mě k tomu patří i odpovědnost za vyřešení chyb ostatních, samozřejmě v rámci přiměřených možností.
A hovoří o tom i zákon.
Při účasti na provozu na pozemních komunikacích je každý povinen
a) chovat se ohleduplně a ukázněně, aby svým jednáním neohrožoval život, zdraví nebo majetek jiných osob ani svůj vlastní, aby nepoškozoval životní prostředí ani neohrožoval život zvířat, své chování je povinen přizpůsobit zejména stavebnímu a dopravně technickému stavu pozemní komunikace, 1) povětrnostním podmínkám, situaci v provozu na pozemních komunikacích, svým schopnostem a svému zdravotnímu stavu,
i na další místech.
To, že někdo jiný zákon poruší, nezbavuje druhou stranu povinnosti se jím řídit. Pokud by se jednalo o odvetnou akci ve stylu "á ty si přede mě na prasáka najel, já tě teď sejmu( /nebo čatěji/ oprasím tě dvakrát tolik) " tak ano, toto je skutečně psychopatický jednání.
Abych dal ještě nějaký jiný příklad: Typický vynucování si uhnutí při předjíždění. Všichni to známe. Někdo začne předjíždět a spoléhá přitom na to, že mu v protisměru uhnou. Když pojede v protisměru Tatra, jejíž řidič předjíždějícího vidí, je normální, aby neuhnul na krajnici a udělal z předjíždějícího debila kaši? To by udělal jen psychopat. Pokud by vypověděl, že předjížděče viděl a přesto nijak nereagoval, byť mohl, tak z toho taky nevyvázne.
Nevím, mně to přijde celkem samozřejmý.