Mno, ono důchodci a MHD jsou poměrně zajímavé téma a jako člověk zevnitř podniku, který má mimojiné na starosti řešení stížností + informace, s tím mám poměrně bohaté zkušenosti. Zásadním problémem IMHO je - důchodci jsou sami, maj akorát televizi a málokdo má nervy na to je poslouchat a snažit se odhadnout co vlastně chtějí říct, když tu větu v půlce zapomenou. Druhá možnost je, že to mají v hlavě v pořádku, ale jsou *****í, že jsou starý a tak to musej dát všem okolo sežrat.
Příklad prvního: //"Dobrý den, nezlobte se, že ruším, já bych jenom ale omlouvám se víte sousedka mi poradila abych jela******" atd. ctyri minuty kecu a vysledkem je "odkud mi jede ta 167 do nemocnice jo aha tamhle uz ji vidim tak dekuju a nezlobte se a nashledanou." // Opravdu plodně strávených 5 minut po který jsem mohl jít řešit něco důležitějšího. Nebylo by špatné zavést na informacích regulační poplatek, možná by pak nebyly tyhle typy lidí líný vytáhnout brejle a podívat se, kolegové a sem tam i já by měli méně zbytečné práce. Nevýhoda téhle práce je, že i když předem víte, co bude v následujících minutách následovat, tak toho důchodce musíte trpělivě poslouchat.
Příklad druhého /u kolegy, poměrně kvalitní/:
*otevřu dveře*
D:"Ten řidič mi ujel!"
J:"Čas, místo, linka, směr?"
D:"No to snad víte co vám tu jezdí ne?"
J:"To samozřejmě vím, ale odkud jste sem jela"?
D:"Ze hřbitova!"
J:"Těch tu je víc."
D:"Nebuďte drzej!"
J:"Ale já opravdu nevím...."
D:"Budu si stěžovat!!!" *flákla dveřma*
nakonec vyšlo najevo že ten řidič jí otevřel dveře asi 100m za zastávkou a nechal nastoupit, což je hodně nad rámec jeho povinností, kdyby bába nedejbože na schodech uklouzla a něco se jí stalo, tak to padá na hlavu řidiče protože jí nechal nastupovat někde kde nesmí. Nicméně ani to milé paní nestačilo a šla si stěžovat.
Co se týče důchodců ve špičkách - problém je ten, že nemůžou spát, nebo jedou k doktorovi a nebo musej bejt v supermarketu u zlevněných brambor první, aby jim nějakej mladej bohatej šmejd nevybral ty nejlepší kousky. Všimněte si, že je to fakt vždycky ráno, večer už na důchodce člověk nenarazí. Nevím, v čem je problém, aby si pražský doktor pražské geronty objednal na jednu odpoledne ale to je jiná věc. Nebo teda chápu. V tom, že oni nechtějí, protože by jim utekla Esmeralda.
Věc kterou má většina gerontů společnou je, že se chovají, jakoby jim něco uteklo, všude musí být první, a jsou *****ý, když je někdo rychlejší. Naši řidiči (typicky 213, 260 a 136) zažívají denně situace, kdy bába od kauflandu sprintuje přes koleje, RVHP (pro neznalé taška na kolečkách) za ní vlaje, doběhne do posledních dveří BUSu, chytí se tyčí, stoupne jednou nohou na schod, zastaví se a začne vyfukovat. Následně se dobelhá dovnitř a začne vyhazovat lidi ze sedaček se slovy že je stará a že má invalidní průkaz. Divíte se, že jí mladej pošle do *****, když celej tenhle scénář vidí? Já vůbec, udělal bych to taky.
Důchodkyně by neměla hluboko do kapsy, kdyby nesrala všechno do dětí, nedobíjela jim kredity do mobilu, nedávala stupidní dárky vnoučatům, který si s něčím, co od babičky dostanou, stejně vytřou řiť a vážit si toho nebudou, i když na to šetřila z důchodu třeba tři měsíce. Trocha zdravé sobeckosti neuškodí, je krásný mladejm dát, ale musej o to stát a ocenit to.
Dost často se setkávám s konflikty "To místo naproti dveřím je moje!". Vím, že to zní jako z filmu, ale není to tak neobvyklý, jak by se mohlo zdát. Až takhle občas má geront vymeteno v hlavě. Jednou z toho bylo dokonce zranění když do cestujícího paní šťouchala holí ať jí pustí na její místo tak dlouho, že následně onen cestující hůl vzal a snažil se jí vytrhnout z ruky...i paní hůl nedala, takže cestující pomocí hole pevně zakotvené v ruce důchodkyně jí srazil pozpátku po schůdkách dolů, takže si nádherně ustlala pod dveřma...
Matky s kočárkama jsou verbež sama pro sebe, mají utkvělou představu, že proto, že si někde na hajzlu na diskotéce vyrobily dítě, se z nich celej svět musí podělat a jít jim z cesty + pokud je potřeba, tak automaticky pomáhat. Máme spoustu relativně hodných řidičů, kteří nejsou líní vstát, otevřít boudu a jít pomoct naložit kočárek. Dokonce berou do vozu i víc než jeden kočár, což opět činí na svoje riziko...ale většinou je pak vyléčí matinka, která začne štěkat co si to dovoluje, když jí slušně řekne, ať tam ten pátej kočárek necpe, když se tam evidentně nevejde, případně když ho maminka nechá stát na schodech s tím, že se nikam nehne že tímhle autobusem pojede...když nemá pizda na to, aby si zajistila provoz dítěte tak, aby s ním neotravovala ostatní (třeba aby s ním jezdila autem a necpala ho do MHD), tak ať si ho nedělá. To, že je matka z ní nedělá hrdinku.
Co se globálu týče, tedy aspoň v Praze, současný stav je jediná aspoň trochu únosná situace, i když je všechno a všude přecpaný. Kdyby se všichni ti, kdo jezdí teď MHD narvali do aut, je to katastrofa. Ale katastrofa by to byla i obráceně, kdyby všichni ti, kdo teď jezdí autem nalezli do metra, tramvají a autobusů. Což si spousta vypatlaných zelených mozků neuvědomuje.
Já osobně, ač pracuji pro pražskou MHD, cestuju výhradně autem mimo cest z práce a do práce.