Sledování kamerou - veřejné parkoviště

Řidiči na silnicích, zkušenosti, nehody, policie, dopravní předpisy a další

Moderátor: Moderátoři AutoRevue.cz

Odeslat příspěvekod War 8. 7. 2008 15:56

Někdo mi opět nacouval do auta a mám tam doslova díru jak od golfového míčku. Každou chvíli mi tam přibývají nové a nové škrábance. Sob stojí nejčastěji právě před firmou /jinak je v garáži/ ve slepé ulici, kde je malé parkoviště na které se poslední dobou snaží vměstnat příliš mnoho aut, otáčí se tu toptrans, ppl a jiní kurýři. Vedle je poměrně nově otevřený nonstop bar, kam dojíždějí blonďatý servírky se svýma otlučenýma autama, blízko stavební firma, kde se otáčí dodávky... I když stojím půlkou auta na chodníku a z řady vůbec nevyčnívám, stejně se mi o auto neustále někdo opírá.
Část pozemku patří k našemu firemnímu baráku (je tedy soukromá) a část je obecní (tedy zcela neudržovaná).
Protože děláme IP kamery, není problém jednu přebytečnou umístit na náš barák a nasměrovat na parkoviště. Šéfové s tím souhlasí, ale mám si zjistit, zda tím neporušuju nějakou vyhlášku nebo zákon o ochraně soukromých údajů. Pravdou je, že pravděpodobně budu mít v záznamu zvracející homelessáky z nonstopáče, praní špinavých peněz, když přijedou majitelé nonstopu ve svých hummerech (na lpg) nebo třeba jak okolní firmy (prodejce subaru) vyhazují ve velkém odpad do tříděných popelnic.
Má někdo praktickou zkušenost nejen s instalací kamer snímající veřejné prostranství, ale i s případným vymáháním škody na viníkovi s policii ze záznamu CCTV?
War
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Karpi 8. 7. 2008 16:22

Řekl bych, že ti to bude celkem k ničemu. Pokud jsi neviděl pondělní Reportéry ČT (http://www.ceskatelevize.cz/vysilani/07.07.2008/208452801240025-21:30-1-reporteri-ct.html), tak se koukni, jak lze dopadnout při použití kamery ....
Karpi
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod War 8. 7. 2008 16:28

tak to jsem zrovna ted zhlédnul. dostal jsem odkaz z jiného zdroje.
War
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod divxfan 8. 7. 2008 17:27

hmm, taky jsem to shlédnul a je to tak nějak klasika. navíc v městě, který je asi nejzkorumpovanější v zemi, mě to zas až tak nepřekvapuje.
divxfan
Pozorovatel

Odeslat příspěvekod pán Tragáčik 8. 7. 2008 18:16

Na Sk je to tak, že keď dáte oznam o snímaní verejne prístupného priestoru (v tomto prípade ulice) tak môžete snímať a aj použiť tento záznam na ďaľšie konanie. Dokonca aj mestská polícia musí oznámiť že ten ktorý priestor je monitorovaný (robia to pomocou nálepiek na lampách).
-
Ja som tú reportáž tiež videl. Neviem, ako je to u Vás, ale podľa môjho skromného názoru to bude podobné ako u nás. Nejaký domáci právnik keby sa vyjadril :oboze
Viete, čo je paradox?
Že táto skurvená doba sa bude o pár rokov volať staré dobré časy:)
pán Tragáčik
Nováček

Odeslat příspěvekod mlaskac 8. 7. 2008 19:51

Na úřady bych se vykašlal a kameru nějak nepřiznával. Stejně tě bude zajímat kdo to je a svědectví sy vymyslíš jen aby jsi se dostal k údajům o provozovateli. Zbytek je na zvážení jestli to stojí za to.
mlaskac
Inventář

Odeslat příspěvekod mlaskac 8. 7. 2008 20:25

Reportáž jsem si pečlivě poslechl a vidím rozdíl zásadní, Vás se týka veřejného prostranství což naštěstí řešit nemusím. Mj kdyby nebyl dotyčný ťululum (on asi nění ťululum ale prostě věřil v právní stát) tak bue tvrdit že to natočil s manželkou na mobil a o kamerách bude tvrdit že nejsou jeho nebo jsou to atrapy.
mlaskac
Inventář

Odeslat příspěvekod War 9. 7. 2008 07:30

Něco jsem k tomu vygoogloval:

Kamerové systémy
Před nainstalováním kamerového systému by měl zaměstnavatel stanovit, za jakým účelem bude kamerový systém instalován. Stanovenému účelu, který má být těmito opatřeními dosažen (např. ochrana majetku proti třetím osobám, kontrola plnění úkolů zaměstnanců), je nutno přizpůsobit technické parametry kamerového systému a používání tohoto systému. Prostředky by měly být přiměřené účelu, kterému slouží, a je-li to možné, měl by se zaměstnavatel vyvarovat zásahů do soukromí zaměstnanců.
Má-li například kamera sloužit ke sledování plnění pracovních úkolů zaměstnancem, pak je nutno vyjít z povahy těchto pracovních úkolů a jistě nelze připustit, aby kamerový systém sledoval zaměstnance i na místech, kde nevykonává práci (např. na záchodě, v šatně), nebo aby byl snímán i v době, kdy není povinen vykonávat práci (např. během přestávek v práci).
Prvním krokem před instalací kamer by mělo být vymezení zakázaného jednání ve vnitřním předpise, nejlépe pracovním řádu. Doporučuje se také vyvolat o této skutečnosti jednání se zástupci zaměstnanců, případně se zaměstnanci samotnými.
Monitorování jednání jednotlivce na veřejných místech (např. nákupní centra, parkoviště, policejní služebna) užitím fotografického zařízení, které nezaznamenává vizuální data, není jako takové zasahováním do soukromého života jednotlivce.5)
Instalace kamerového systému ve vnitřních společných prostorách objektu zaměstnavatele (např. schodiště, chodby) určeného k monitorování (tj. nikoliv permanentní a systematický záznam) je možná. K ochraně práv snímaných osob by mělo postačit rozmístění informativních cedulí. Nutno však vyloučit, aby v těchto prostorách, které jsou snímány, docházelo k projevům soukromé povahy (např. ke snímání odhalených částí těl zaměstnanců). Takové jednání, pokud k němu na těchto místech z jejich povahy může docházet (např. svlékání v šatně), by mělo být usměrněno do prostor, které pod dohledem kamerového systému nejsou. Zaměstnanci či jiné osoby by měli být tedy upozorněni, že pro úkony osobní povahy jsou vyhrazeny vymezené prostory, které nejsou monitorovány.
Závažné otázky týkající se soukromého života však vyvstávají, jestliže z takového materiálu, byť z veřejné sféry, vzniká jakýkoliv systematický nebo permanentní záznam, ať už se jedná o pracoviště zaměstnance nebo o společné šatny.
Z ustanovení § 11 občanského zákoníku, který je zřejmě nutno aplikovat, platí, že zavedení kamer na pracoviště jednotlivých zaměstnanců, kteří tak budou vystaveni permanentnímu monitorování, je možné jen se souhlasem zaměstnance. Pokud zaměstnanec souhlas nedá, nelze kamery instalovat. Dlužno dodat, že tento souhlas je kdykoliv odvolatelný, byť by se zaměstnanec možnosti pozdějšího odvolání svého souhlasu předem zřekl.
I v případě systematického a permanentního záznamu jiných prostor, kde dochází nebo by mohlo dojít k jednání osobní povahy, by měl zaměstnavatel získat souhlas, alespoň konkludentní, od osob, které do těchto prostor vstupují. Není-li to možné, pak musí postupovat nanejvýš obezřetně, zejména předejít možnosti nasnímání projevů soukromé povahy. Takovéto jednání by mělo být z těchto prostor vytěsněno. Nezbytná je podrobná úprava v pracovním řádu a dostatečné upozornění vstupujících osob.
V každém případě instalace kamerového systému by však zaměstnanci a případné třetí osoby, které se budou v objektu zaměstnavatele pohybovat, měli být upozorněni na instalaci kamerového systému. Zaměstnavatel by měl dále tyto osoby informovat o důvodu instalace kamerového systému, o skutečnosti, zda budou záznamy archivovány a na jakou dobu, kdo má k těmto záznamům přístup, za jakých podmínek mohou být obrazové (zvukové) záznamy znovu použity, jak jsou zabezpečeny záznamy před zneužitím, za jak dlouho budou skartovány apod.
War
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod turboleon 9. 7. 2008 14:11

Co se zeptat na UOOÚ ?
turboleon
Inventář

Odeslat příspěvekod War 9. 7. 2008 14:26

ted právě jsem odeslal Oznámení o zpracování osobních údajů přímo ze stránek uoou. Mají to v el. formě. Jsem zvědavý, jestli to projde.
War
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PedroKV 9. 7. 2008 14:37

Stačí si přečíst "stojedničku" a mělo by být jasno. Kamerový systém musí mít stanoven svůj účel, musí být vymezen okruh osob, které smí se záznamy manipulovat. Musí být stanoveno, jak dlouho má být záznam uchováván a to celé musí být povoleno od UOOU. Ale pozor: to celé pouze v případě, že je kamerový systém provozován firmou. Ve stojedničce je tuším hned v §3 uvedeno, že je-li prováděn sběr osobních údajů pro soukromé-osobní potřeby (a snímání a následné ukládání snímků je sběr osobních údajů), zákon 101 se na dotyčného nevztahuje. Takto provozuji KS já-hlídá mi to auto před barákem.

Praktickou zkušenost mám i s vymáháním škody, jednou sousedovi ujel paleťák, díky tomu mi zaplatil lakovnu (promáčklý blatník), podruhé couval jeho řidič tak, že mi maličko (ale opravdu jen maličko) odřel zadní nárazník, ještě, že jsem si tam dal ochrannou gumu, protože by to bylo jinak hodně, to už ale nebylo ze záznamu poznat, ten centimetrový rozdíl jestli už drhne, nebo ještě ne, takže to jsem jaksi nevyhrál. Pak jsem záznam poskytl policii, když sousedce propíchal zhrzený milenec všechny čtyři gumy - nejdřív 2, další den zase 2 a za týden jí polil auto latexem. Sousedka ho ze záznamu poznala a od té doby má klid. Chtěl jsem po ní aspoň pětikilo, nedala mi nic, čůza.

Jen k technice: doporučím mít kamery co nejblíže, raději více, než méně a s co největším rozlišením. Věřte mi, že vím, o čem mluvím. Je hezké vidět na záznamu, jak vám postavička obtáhne auto hřebíkem, ale pokud nemáte čitelný obraz obličeje, můžete si záznam víte co..
PedroKV
Pozorovatel

Odeslat příspěvekod Toky1976 11. 5. 2022 11:21

Zdravím,
Čiže si môžem nainstalovat kameru na balkóne pre sledovanie verejného parkoviska v Brne?
Toky1976
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod anonymni 11. 5. 2022 11:37

nemuzes bez nahlaseni na UOOU. zaroven ensmis nijak sirit co natocis.
anonymni

Odeslat příspěvekod PedroKV 11. 5. 2022 11:51

Samozřejmě, že může, pro _soukromou_ potřebu, jen to nesmí šířit.
Je to, jako by stál na balkoně a natáčel a fotil-pro sebe.
PedroKV
Pozorovatel

Odeslat příspěvekod anonymni 11. 5. 2022 12:03

samozrejme ze nemuze a je neco jineho staticky umistena kamera snimajici verejne prostranstvi a nataceni z ruky. Ostatne UOOU to uz popisoval mnohokrat.

-- 11. 5. 2022 13:06 --

A nez zacnes psat dalsi bludy tak radeji rovnou odkazy..

https://www.uoou.cz/k-nbsp-provozovani- ... 35/p1=1099.
https://www.uoou.cz/ke-kameram-a-kamero ... =0&p1=5283
https://www.uoou.cz/zpracovatel/d-29316/p1=4753

PS: omlouvam se, povinnost registrace u UOOU padla. drive byla.
anonymni

Další stránka