Experti vymysleli nový delikt. Aby potrestali řidiče

Řidiči na silnicích, zkušenosti, nehody, policie, dopravní předpisy a další

Moderátor: Moderátoři AutoRevue.cz

Odeslat příspěvekod imaster 8. 4. 2008 16:27

Odborníci z expertní skupiny ministerstva dopravy vymysleli nový způsob, jak trestat řidiče, kteří se chtějí vyhnout pokutě a trestným bodům a vymlouvají se na to, že vozidlo neřídili oni, ale blízký příbuzný.

Vytvořili zcela nový správní delikt, který by se vztahoval pouze na tyto případy.

"Nebude to ani trestný čin, ani přestupek, ale správní delikt ve smyslu: Nevíte, kdo řídí vaše auto, s nímž ohrožoval bezpečnost silničního provozu," řekl Aktuálně.cz mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Zdroj:
http://aktualne.centrum.cz/domaci/soudy ... ?id=601548
imaster
Pozorovatel

Odeslat příspěvekod alfous156 8. 4. 2008 16:32

takze nekdo spacha prestupek, vymlouva se a lze, a policie je chce potrestat. Jak silene :)
alfous156
Pozorovatel

Odeslat příspěvekod JackNO.1 8. 4. 2008 16:56

IMHO neprojde :-)

A nechápu, jak myslí ten delikt, že nevím kdo řídil... Vždyť já to vím, jen to odmítnu říct s odvoláním na ten paragraf o osobě blízké...
V2 60°
JackNO.1
Motorkář roku 2007

Odeslat příspěvekod Jouda.II 8. 4. 2008 17:52

Řídil přece Jurij Aleksejevič Neznakomyj z Moskvy, tak si ho dožeňte a dejte mně pokoj.
Ford Focus 1.8 TDCi
Jouda.II
Inventář

Odeslat příspěvekod HondaMan 8. 4. 2008 18:08

Jouda: Tak já při své obhajobě mohu beztrestně lhát, takže když si najdu v indickém telefonním seznamu jednu osobu, na kterou budu vše svádět, tak na me nemohou :-)

Nebo se pletu??? :-D
"He who sacrifices freedom for security deserves neither." Benjamin Franklin
HondaMan
Řezník Garáže

Odeslat příspěvekod Milan.cukrar 8. 4. 2008 18:09

nemohou, pokud Vám nedokáží něco jiného
Přeji všem pohodu. Milan
Milan.cukrar
Nováček

Odeslat příspěvekod King of Potato People 8. 4. 2008 20:03

parada, takze pujcit ted auto diteti nebo manzelce a clovek si rovnou muze prepocitat kolik ma na pokuty...

libi se mi jak vsude argumentuji zneuzivanim osoby blizke, ale nikde se nerekne, ze je v tom urcite i velka cast pouze vyuziti nikoliv zneuziti.

a jake zneuzivani, aby se o tom mohlo takto mluvit, tak by to snad nekdo musel dokazat a podle toho, ze pocet pridelenych bodu je nula a pokuta je stejne vyse, tak se snad jedna jen o pouziti prislusneho paragrafu.
Breaking the sound barrier
King of Potato People
Missák Garáže 2007

Odeslat příspěvekod Milan.cukrar 8. 4. 2008 20:07

JencekSF, kde je hranice mezi využitím a zneužitím?
Přeji všem pohodu. Milan
Milan.cukrar
Nováček

Odeslat příspěvekod King of Potato People 8. 4. 2008 20:11

vyuzije se to v pripade, ze to tak je... napriklad pujcim auto pritelkyni a ona to nekde vorostuje a prohuci sedesat cervenych (nebudu si doma delat brajgl, kvuli tomu jak ridi)

zneuziti: jedu jak ovado a tvarim se ja ni, to osoba blizka.
Breaking the sound barrier
King of Potato People
Missák Garáže 2007

Odeslat příspěvekod pepi730 8. 4. 2008 20:11

hm,začína to byť zaujímavé-skončí to ako antiradary-polícia bude tvrdiť že je to na pokutu,ale právníci že nie-myslím
pepi730
Štamgast

Odeslat příspěvekod caprighia 8. 4. 2008 20:13

Využití je, když moje auto řídila moje dcera, na fotce je ona a já prohlásím dle pravdy, že jsem auto neřídil já, ale osoba blízká, kterou neprásknu. Jestli si ji najdou jejich věc. Zneužití je, když auto jsem řídil já a uvádím osobu blízkou, čili lžu....myslím že hranice je jednoznačná.
Tazio Nuvolari
Umělá Hmota
Pátá Míle
kácovský ležák
caprighia
Štamgast

Odeslat příspěvekod JardaB 8. 4. 2008 20:17

Policie chce delat cim dal vetsi ho.no a vymejsleji se na to zakony, viz dnesni dalsi reportaze v TV o zvysovani PR dle bodu, zaplaceni vyjezdu policie pri skode do 100tKc (uz nebudu brzdit, aby skoda stala za to) a jedinem miste v CR na odmazavani bodu za tezkou raketu. Do haj.lu s blue ptakem :grr: >:-(
JardaB
Guru

Odeslat příspěvekod KubaPa 8. 4. 2008 20:42

Pod zneužíváním osoby blízké si představuju něco úplně jiného - situaci, kdy moje auto řídil někdo, kdo není moje osoba blízká ani já a já odmítnu vypovídat s odkazem na příslušnej paragraf. To je zneužití.

Pokud jsem řídil já, nebo moje osoba blízká, nejde o zneužití, ale využití - prostě zákon mi dává právo nevypovídat proti osobě blízké ANEBO sám proti sobě, tak proč bych toto právo nevyužil, když ho mám a hodí se mi.
KubaPa
Štamgast

Odeslat příspěvekod JardaB 8. 4. 2008 21:06

Tak tak, policie by proste mela prestupek prokazat, nebo dat pokoj. Prece neprasknu sebe nebo nekoho blizkeho, zapirat a lhat ve svuj prospech je zakladni pravo a tezko ho muze nekdo v pravnim state omezit.
JardaB
Guru

Odeslat příspěvekod ToMMyK 9. 4. 2008 08:41

Souhlas. Tohle proste nemuze projit, anzto to z logiky veci ani nejde!
Kdyz turbo tlaci, tri valce staci
ToMMyK
Moderátor

Další stránka