Cestovatelský koutek

Diskuse na témata, která se vůbec netýkají aut

Moderátor: Moderátoři AutoRevue.cz

Odeslat příspěvekod lu.kas 3. 1. 2024 22:31

Hoďte postřehy ze zajímavých destinací, na nezajímavé je tady vlákno o Chorvatsku :))

Před pár dny jsem se vrátil ze Saudský Arábie.

Až do roku 2019 tam vůbec neexistovaly turistická víza, teď tam stále jezdí turistů ze západu naprostý minimum.
Ono tam ostatně klasických památek k vidění ani moc není. Ale zajímavý je to právě tou totálně jinou a donedávna fakt dost uzavřenou kulturou. Teď se to dost rychle mění, cizinců jezdí víc a víc a Saudi cestují víc a víc ven a začínají mít i jiný zájmy než náboženství a těžbu ropy.

Teď je to takový zvláštní mix rozvojový a přitom bohatý země, bavilo mě to, ale žít bych tam teda nechtěl. Proti acevo Kataru je to tak 20 let dozadu a jeho názor na pískovny znáte, tak si to představte. :D

Velká perla je třeba řízení. Pokud někdo má pocit že se v Polsku nebo třeba Gruzii řídí divoce, měl by si to zkusit tady. Místní jezdí jako naprostý magoři, nerespektují nic, přednosti neexistují, pruhy jsou spíš orientační. Ale pruhů je běžně na silnicích ve městech 10 i víc, což v kombinaci s provozem a častými křižovatkami poměrně zábavná kombinace. Funguje se hodně pocitově, člověk se naučí odhadnout míru, kam se ještě může **** a kde už musí ustoupit; chce to hodně předvídat a přemýšlet za ostatní...
Dá se na to zvyknout a je to svým způsobem zábavný, ale bezpečný to teda není ani náhodou, tomu odpovídají i statistiky nehodovosti a omlácenost všech aut tam.

Benzín stojí 12 Kč, nafta 5 Kč. Naftový osobáky jsem neviděl žádný, občas nějaké dodávky nebo pickupy, jinak je hlavně pro náklaďáky.

Ty slunečníky na fotce jsou nádvoří mešity v Medině, 2. nejsvatější mešity islámu. Do Mediny nemuslimové nesměli ještě loni. Samotný město je docela o ničem, mešita je hustě megalomanská, holt každý rok tam přijede na pouť miliony lidí, tak je to na ně připravený.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Naposledy upravil lu.kas dne 3. 1. 2024 22:33, celkově upraveno 1
Podpis -> klik na 'www'
lu.kas
Štamgast

Odeslat příspěvekod glider 3. 1. 2024 22:31

Pekne!

Kupil by som si V8 naftu, keby tam zijem.
glider
Ja chcem Slovak

Odeslat příspěvekod lu.kas 3. 1. 2024 22:34

Nekoupil, myslím, že se tam neprodávaj.
Ale benzínových V8 landcruiserů nebo všemožných Amerik tam jezdí spousta.

V půjčovnách jsou ale pěkně drahý, takže my měli pitomou Elantru s 1.6 a CVT
Podpis -> klik na 'www'
lu.kas
Štamgast

Odeslat příspěvekod Moucha 3. 1. 2024 22:48

Jak se tam stavej k ubytovani nemanzelskeho paru?
Moucha
ing. Spokojený

Odeslat příspěvekod Lukas063 3. 1. 2024 23:12

tento koutek bude můj oblíbenej... sice asi moc přispívat nebudu (protože nuda typu HR/A/SLO...zkrátka jen Evropa), ale rád si počtu o jiných zemích, kam se jen tak nepodívám v dohledné době.
Lukas063
Guru

Odeslat příspěvekod lu.kas 3. 1. 2024 23:25

Moucha píše:Jak se tam stavej k ubytovani nemanzelskeho paru?

Už to vůbec neřeší. My tam byli smíšená skupinka a nikdy se na nás ani neptali na stav apod.
Podpis -> klik na 'www'
lu.kas
Štamgast

Odeslat příspěvekod Arnie J 3. 1. 2024 23:33

Je nějaký konkrétní důvod jet zrovna do této horoucí *****? :D
Arnie J
Tlusťoch

Odeslat příspěvekod glider 3. 1. 2024 23:48

Nafta za 5kc co necitas :D
glider
Ja chcem Slovak

Odeslat příspěvekod garážmistr 4. 1. 2024 00:25

lu.kas píše: Naftový osobáky jsem neviděl žádný, občas nějaké dodávky nebo pickupy, jinak je hlavně pro náklaďáky.
rwd
garážmistr
Veterán

Odeslat příspěvekod puk123 4. 1. 2024 00:48

Dík.

Jak jste se domlouvali a orientovali?
puk123
Veterán

Odeslat příspěvekod impact 4. 1. 2024 06:38

Arnie J píše:Je nějaký konkrétní důvod jet zrovna do této horoucí *****? :D

Do mešity musíš jednou ročně, ne? ;)
impact
Inventář

Odeslat příspěvekod zamis 4. 1. 2024 07:32

počkám na srovnání s výletem na Kokořín, ale jinak to asi nebude místo kam bych se chtěl podívat... Jaký tam točí pivo?
Když spočítat znáš hromadu svých zisků a na jediný hod vše riskovat, zas po prohře se vracet k východisku a nezavzdychnout nad mořem svých ztrát, pak vítěz na širé jsi zemi.

Já jsem ten člověk, před kterým Vás rodiče varovali.
zamis
Mr. Balaton

Odeslat příspěvekod MELLO 4. 1. 2024 07:37

Lukas063 píše:tento koutek bude můj oblíbenej... sice asi moc přispívat nebudu (protože nuda typu HR/A/SLO...zkrátka jen Evropa), ale rád si počtu o jiných zemích, kam se jen tak nepodívám v dohledné době.

+1
MELLO
MELLO

Odeslat příspěvekod lu.kas 4. 1. 2024 08:50

Arnie J píše:Je nějaký konkrétní důvod jet zrovna do této horoucí *****? :D

Já tam jel právě proto, že je to horoucí ***** :⁠-⁠D
Přijdou mi tyhle destinace prostě zajímavý, baví mě být na začátku a je to taková trochu výzva tam fungovat a užít si to
lu.kas
Štamgast

Další stránka