Před pár dny jsem se vrátil ze Saudský Arábie.
Až do roku 2019 tam vůbec neexistovaly turistická víza, teď tam stále jezdí turistů ze západu naprostý minimum.
Ono tam ostatně klasických památek k vidění ani moc není. Ale zajímavý je to právě tou totálně jinou a donedávna fakt dost uzavřenou kulturou. Teď se to dost rychle mění, cizinců jezdí víc a víc a Saudi cestují víc a víc ven a začínají mít i jiný zájmy než náboženství a těžbu ropy.
Teď je to takový zvláštní mix rozvojový a přitom bohatý země, bavilo mě to, ale žít bych tam teda nechtěl. Proti acevo Kataru je to tak 20 let dozadu a jeho názor na pískovny znáte, tak si to představte.

Velká perla je třeba řízení. Pokud někdo má pocit že se v Polsku nebo třeba Gruzii řídí divoce, měl by si to zkusit tady. Místní jezdí jako naprostý magoři, nerespektují nic, přednosti neexistují, pruhy jsou spíš orientační. Ale pruhů je běžně na silnicích ve městech 10 i víc, což v kombinaci s provozem a častými křižovatkami poměrně zábavná kombinace. Funguje se hodně pocitově, člověk se naučí odhadnout míru, kam se ještě může **** a kde už musí ustoupit; chce to hodně předvídat a přemýšlet za ostatní...
Dá se na to zvyknout a je to svým způsobem zábavný, ale bezpečný to teda není ani náhodou, tomu odpovídají i statistiky nehodovosti a omlácenost všech aut tam.
Benzín stojí 12 Kč, nafta 5 Kč. Naftový osobáky jsem neviděl žádný, občas nějaké dodávky nebo pickupy, jinak je hlavně pro náklaďáky.
Ty slunečníky na fotce jsou nádvoří mešity v Medině, 2. nejsvatější mešity islámu. Do Mediny nemuslimové nesměli ještě loni. Samotný město je docela o ničem, mešita je hustě megalomanská, holt každý rok tam přijede na pouť miliony lidí, tak je to na ně připravený.