Loni jsem dlouho vybíral a nakonec koupil Yamahu CLP-675. To je ale už dost drahý nástroj, pro začátečníka, který neví, jestli ho to chytne, úplně zbytečný. Jenž u nižších modelů mi nesedla klaviatura. Ačkoli jde taky o kladívkovou mechaniku, byla taková měkká, nevyhovovala mi. Ale to je asi jen můj osobní problém, na ty nižší modely se normálně běžně hraje.
Zazněla tady zmínka o zvuku piana Bösendorfer: ve skutečnosti je hrozný, za mě neopužitelný. Hraji takřka výhradně na základní rejstřík křídla Yamaha.
Roland jsem taky hodně zkoušel a zvažoval. Lidé si ho chválí, ale opět: nesedla mi klaviatura. Podle mě byla hodně vzdálená od kláves klasického piana: znovu hodně měkká, měl jsem pocit z jiné dynamiky úhozu. I zvuk piana mi přišel horší (někomu zase lepší)
Yamaha ale hodně hřeší na to, že je největší a nejznámější. Její nástroje jsou hodně drahé. Zkuste mrknou taky na Kawai, jeho digitální piana si lidé hodně pochvalují. Akorát u nás nejsou tak moc vidět. A ty, které jsem zkoušel, měly u mě stejný problém jako výše
Skoro deset let jsem ale vydržel se základní digitální Yamahou řady P s kladívkovou klávesnicí, a taky to šlo. Teď jsem už nějak rozežraný. A když jsem měl doma i tu novou Clavinovu, rozdíl je obrovský: pocit při hraní, zvuk.
Yamaha má potom ještě tyto produkty:
https://europe.yamaha.com/en/products/m ... index.html Slušná kladívková klaviatura a k tomu legrácky s doprovody.
Běžný klavír už nechci. Když nemá člověk doma křídlo nebo výborné pianino za 100k+, mechanicky není lepší než moje Clavinova. Rozlaďuje se, je na mě zbytečně hlasitý, nemohu si do něj zapíchnout sluchátka, hrát si v noci a nerušit (i když zvuk kladívkové mechaniky je i tak hodně hlasitý).