Čím topit v baráku - plyn, tepelné čerpadlo

Diskuse na témata, která se vůbec netýkají aut

Moderátor: Moderátoři AutoRevue.cz

Odeslat příspěvekod hopa26 12. 1. 2025 07:14

Milos: ses ale na muj vkus dost mlcenlivej! :D Nejsi nekde kolem Pce, bych se na par veci ohledne TČ , topeni a klimy moc rad zeptal. Nez se to zacne procesovat a kupovat a fyzicky montovat. Dik.
hopa26
Venclovský

Odeslat příspěvekod Vana666 12. 1. 2025 08:21

JardaB píše:... Pri malym vykonu je navic logicky problem s mazanim, lepsi je, kdyz to cyklicky obcas jede chvili na plnej.

Tipnul bych si že opakované rozběhy z nuly jsou z hlediska mazání horší než trvalý pomalý pohyb
A předpokládám že minimální rychlost kompresoru je výrobcem taky nějak stanovená a prověřená
Vana666
Servismen

Odeslat příspěvekod Vana666 12. 1. 2025 08:26

evlo píše: To by mohl konečně někdo vysvětlit ten betonování fetis..můžeš odpovědět na to já protáhnout ty 2 cca 3" trubky (33mm pex + izolace) + 40mm chráničku na elektřinu pod nepodskelepenou částí obýváku bez rozkopáni obýváku.Zjevně to pro takového experta jako jsi ty, není vůbec problém, když řeší nějaký betonování, takže ti nedělá problém se podělit o to jak takovou prkotinu děláš.

nevím jestli byl dotaz na mě ale já jasně napsal že betonovat venku je mnohem jednodušší než řešit prostupy uvnitř baráku:
Vana666 píše:To mi přijde daleko jednodušší zabetonovat malý základ pro venkovní jednotku než řešit vedení a prostupy vzduchu uvnitř baráku včetně izolací, odhlučnění atd..

jinak co se týká umístění jednotky i to je daleko jednodušší venku, než ji strkat do sklepa v nepodsklepené části domu :-)
Vana666
Servismen

Odeslat příspěvekod evlo 12. 1. 2025 09:23

Záleží co je cílem, pokud cílem není tím ohřívat vodu v hydronickem systému domu, pak by to jednodušší dát ven bylo, jen furt nechápu ten betonování fetis, alespoň to vysvětlíš?
evlo
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Vana666 12. 1. 2025 09:35

Netuším proč fetiš, sám mám venkovní jednotku na extra betonovém základu tak mi to kdysi doporučili a betonovala to firma já jen řekl ano, celkem rychle hotové a jednotka na tom roky drží fest žádný problém tak proč teda fetiš ?

má být obecně něco špatně na betonových základech ?
Vana666
Servismen

Odeslat příspěvekod Lukas063 12. 1. 2025 09:48

Taky máme venkovní jednotku na betonových základech, tak jak bylo doporučeno od dodavatele...a nejsme zdaleka sami tady u nás v okolí.
Lukas063
Guru

Odeslat příspěvekod MV_cz 12. 1. 2025 10:10

Stejně ji k něčemu musí přidělat, ne? Takže jinak by stála jako normálně venku ale stejně na nějakým betonovým pilíři v zemi? :D
MV_cz
Guru

Odeslat příspěvekod Vana666 12. 1. 2025 10:38

Tak může se připevnit i na zeď baráku.

Vlastně dvě jednotky od klim mám taky připevněné zvenku ke konstrukci prodloužené střechy. Jsou hlučnější ale zase je shora parádně kryje střecha
Vana666
Servismen

Odeslat příspěvekod garážmistr 12. 1. 2025 10:59

JardaB píše:Njn, umisteni TC je orisek u hotovy stavby, chc to nekde u paterniho rozvodu trubek a taky me to dost omezuje.
Asi vezmu tech 8kW, na to by mel stacit o neco mensi AlPex 26, koukam, ze sroubovaci fitinky jsou skoro stejne drahy jak lisovaci tak se aspon nebudu drbat se shanenim lisu.
Zajimavy je, ze zadny vykon mezi 8 a 16kW ta firma nedela, prodava jeste fake 10 a 12 ale je to pry jen ta 16kW s omezenim max. vykonu, minimalni ma stejnej a stojeji skoro stejne. Pri malym vykonu je navic logicky problem s mazanim, lepsi je, kdyz to cyklicky obcas jede chvili na plnej.

Mám tendenci všechno naddimenzovávat, ale u TČ to není správná filozofie. Tepelný ztráty mám někde kolem 4,6, TČ split o výkonu tušim 5,5kW. Jede 5. rok se spotřebou 0,1-0,5MWh/měs.

Obecně venkovní jednotky už jsou dnes tichý a nedělají zásadní problém vůči sousedům, mám ji na severní straně baráku, dneska už bych preferoval jižní nebo střechu viz předchozí diskuze. 5°C rozdílu venlovní teploty někde kolem 0°C už se ve spotřebě znatelně projevuje. Proto stejný TČ bude mít jiný výsledky v Rajhradu a jiný v Liberci, protože rozdílná průměrná roční teplota. Čím chladnější místo, tím nižší bude účinost a vyšší měrná spotřeba. V Liberci už bych se bez debat zabýval akumulační nádrží a jejím natápěním v časovým okně třeba 8-16h.
U vnitřní jednotky dát pozor na umístění z pohledu hluku, není bezhlučná, vedení media řádně upevnit a odizolovat. TČ má režimy, kdy může mít vedení tendenci vibrovat a tedy vydávat hluk. Při vymýšlení umístění jednotek, počítat s tím, že výrobce předepisuje odstupový vzdálenosti, obzvlášť u vnitřní to může překvapit.
rwd
garážmistr
Veterán

Odeslat příspěvekod evlo 12. 1. 2025 11:01

Nebo to můžeš prostě dát na zem, ale ten fetiš na beton experti maj, zjevně ani garáž experti nedokážou vysvětlit
evlo
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Vana666 12. 1. 2025 11:06

Jo je to fetiš. Nic jiného v tom nehledej
Vana666
Servismen

Odeslat příspěvekod JardaB 12. 1. 2025 11:24

Tak ma to byt trosku nad zemi, protoze z toho tece obcas dost vody, ktera ma v zime tendenci zamrzat, delat rampouchy atd ;-)
JardaB
Guru

Odeslat příspěvekod Milos 12. 1. 2025 11:25

evlo píše:Nebo to můžeš prostě dát na zem, ale ten fetiš na beton experti maj, zjevně ani garáž experti nedokážou vysvětlit

Tepelné čerpadlo potřebuje stabilní a rovný podklad. Jakým způsobem takový podklad zajistíš, je čistě na tobě. Někdo volí beton (je nejjednodušší a nejlevnější), někdo volí speciální konzoli.
Milos
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod garážmistr 12. 1. 2025 11:27

JardaB píše:Tak ma to byt trosku nad zemi, protoze z toho tece obcas dost vody, ktera ma v zime tendenci zamrzat, delat rampouchy atd ;-)

Proto má jednotka vyhřívání odpadu.
rwd
garážmistr
Veterán

Odeslat příspěvekod JardaB 12. 1. 2025 11:30

A dal?
Kdyz to bude stat na zemi, budes to za chvili vysekavat z ledu sekyrou :P
Kdyz bude vejs, obcas ukopnes rampouch pod tim.
JardaB
Guru

Předchozí stránkaDalší stránka