impact píše:Myslíš určitě výrobce, co nedokážou vyrobit televizor, kterej nežere? Kdyby takovýhle aktivity nebyly, kašlali by na to ještě víc, než teď.
Je to idiotismus na straně neochoty chápat, že žijeme v roce 2022 a limituje nás drtivý nárůst lidské demence. To není úplně o výrobcích TV, ale o velitelích EU a té sebrance, která dokáže zneužít každou situaci pro sebe a zbytečně hrotí, co se hrotit nemusí.
Jinak...
Na vedlejším fóru AVmania.cz jsem četl příspěvek uživatele, kterému prodavač řekl, ať si nekupuje TCL 65C835, protože je to šíleně energeticky náročný televizor. Protože jsem měl možnost se k němu dostat, změřil jsem si přes smart zásuvku přibližnou spotřebu. Ta telka má v nejvyšších hodnotách krapet míň, než přímo sám výrobce uvádí na štítku. A má to jen proto, že jede v moderní linii HDR, kdy se prostě žádá/trh si žádá, aby HDR bylo co nejsvítivější. Takže v plném provozu se to dostane někam pod 300 W.
Když si ale telku nastavíš pro sebe, nebo jedeš neHDR režim a ještě si upravíš jas, dostaneš se u 65" panelu na momentální spotřebu, která se drží pod 75 W. To fakt není spotřeba, která by byla dramatická.
Netuším, kolik mají aktuálně 8K televizory, ale jedná se o novinky, takže předpokládám, že se toto ještě bude snižovat... a navíc... jako v mém příkladu půjde i o nastavení uživatelem.
EU nakonec přikáže koupat se jednou týdně a svítit jen ve svátek. K zblití. Raději kdyby se snažili, aby zde mezi jednotlivými zeměmi panovala přímá a neoddiskutovatelná rovnost.
Podobná omezení mohou Evropě spíše ublížit. Dostaneme se do vývojové stagnace.
Ale ano, samozřejmě, je třeba mít nějaký limit. Ale rozumný a zvolený ke konkrétní velikosti a typu zařízení, i jeho výkonosti, rozlišení atd. atd.