Výběr televizoru do odpoledne!!!

Diskuse na témata, která se vůbec netýkají aut

Moderátor: Moderátoři AutoRevue.cz

Odeslat příspěvekod Paul Atreides 25. 10. 2024 10:22

Arnie J píše:
Paul Atreides píše:1) Dražší TV musí mít nějakou killer funkci, kterou budeme pravidelně využívat. Obraz lepší o 2 procenta v ideálních podmínkách za příplatek 10 000 Kč oželím. :)

Killer funkce je právě ten obraz. Není lepší o 2 procenta, je to nebe a dudy. Černá černá zejména.

Jasně. Ale to mluvíš obecně o OLEDu ne? Ne třeba o rozdílu mezi různými modelovými řadami LG OLED TV?
Paul Atreides
nic

Odeslat příspěvekod Arnie J 25. 10. 2024 10:41

jo ta černá černá bude obecně vlastnost OLEDU napříč značkami, vzhledem k tomu, že i ostatní výrobci používají panely LG pokud se nepletu

potom je tam ještě ta věc, že minimálně ta řada C má na televizi poměrně výkonný hardware ve srovnání s těmi běžnými plečkami co jsem provozoval předtím, takže aplikace nabíhají okamžitě, animace nezadrhávají atd.
SkyActiv-G 165 / FA24D / 1.4 TSI ACT / Busso 3.2 24V / Honda NF13E
Arnie J
Tlusťoch

Odeslat příspěvekod MgX 26. 10. 2024 08:51

Omlouvám se za rozsah příspěvku. Kdo nechce, nečte.
Paul Atreides píše:
MgX píše:OLED je dobrá cesta. Pak lze přemýšlet o příslušném operačním systému. WebOS rozhodně není špatný, ale Android TV OS/Google TV OS asi nabídne o něco víc. Z druhého pohledu WebOS může působit více stabilně. V každém případě upozorním, že LG chce aktivovat nějaké reklamní nabídky, které se budou v TV objevovat. Je to teď taková „kauza“. Ale domnívám se, že jak s tím začne jeden, nabalí se další. Takže...

Pokud by z nějakého důvodu vadil OLED, lze koukat na Mini LED. Ty mohou nabídnout vyšší svítivost, ale zase ta černá nebude dokonalá jako u OLEDu.

Jinak u OLEDu bych se koukal po značkách... LG, Panasonic (nižší model s Android TV OS/Google TV OS), Sony.
Domnívám se, že nakonec zůstaneš u LG.

Díky za názor. Já se nebráním ani alternativám a nejradši bych pořád koupil Philips s Ambilightem + Google/Android TV OS. Kdybych měl koupit nějakou dražší TV, tak by to nesmělo být kvůli nějakým hypotetickým a teoretickým výhodám, protože mnohdy je to reklamština.
Tedy:
1) Dražší TV musí mít nějakou killer funkci, kterou budeme pravidelně využívat. Obraz lepší o 2 procenta v ideálních podmínkách za příplatek 10 000 Kč oželím. :)
2) Anebo TV má nějakou technickou vychytávku, kterou by stálo za to prozkoumat. Za hračky pořád ještě utrácím rád :)

Např. předchozí TV jsem kdysi koupil také kvůli tomu, že se Philips u ní chlubil podporou CEC (Philips myslím tuhle funci nazýval EasyLink). Když jsem ale chtěl tuhle funkci skutečně využít, zjistil jsem, že si podporu napsali, i když TV reaguje jen na on/off - ostatní pakety zcela ignoruje.
O tom, že LG přes tu svou garanci updatů bude asi pushovat reklamy, vím. Bohužel je to jeden z příznaků doby, která se vyžívá v předplatných, pronájmech zařízení a v záplavě všudypřítomných reklam i na zařízeních, které si zákazník koupil.Snad tahle éra nebude mít dlouhého trvání... Ale to už jsme jinde.

Philips jsem v posledních letech úplně moc nemusel. Ne, že by jejich TV nebyly slušné, ale jejich nastavení, minimálně pro mé oko, bylo více šťavnaté a podřízené Ambilightu, a to ve všech obrazových profilech. Navíc třebas zpracování pohybu jsem si pro moji maličkost nedokázal odstupňovat pro mé oko, jako jsem to uměl na Sony, Panasonicu, ale také na LG. To vše mně nevyhovuje. Navíc jejich dávnější nástavba na Android, vytvořila zbytečně široké menu s nižší dávkou přehlednosti.

Vyšší modely u všech výrobců mohou mít kvalitnější panel, který více odolává (třebas) vypálení, a to díky jinému systému chlazení. Kupříkladu u špičkových Panasoniků, které měly vlastní systém chlazení. Ten, mimo jiné, přispěl také ke kvalitnější odezvě panelu. Alespoň se to tvrdilo.
Nicméně obecně chápu příznivce Ambilightu, který umí vytvořit zajímavé rozšíření obrazu a také pocitově ho zvětšit. Obdobně má maskovací význam pro snížení vnímání některých obrazových anomálií, které mohou přijít. Ale... pro Ambilight je ideální mít kolem TV volný prostor, aby světlo z TV se mohlo volně rozplynout na zeď za zařízením.

Cenový skok je pro každého jinak bolestivý, avšak respektuji a chápu tento názor. Jen dodám, že vyšší modely mohou mít také silnější a výkonnější HW, který nejen, že vylepší rychlost načítání aplikací, ale také dovolí televizoru složitější a rychlejší operace při zpracování signálu. Zvláště pak u horšího se občasně dá vhodným nastavením vykřesat viditelně lepší obraz. HW se takříkajíc nezadýchává, a tak sám může z důvodu jeho nadbytečné síly, pracovat klidněji, a to bez vlastních přehmatů a chyb.

HDMI-CEC je stále, bohužel, v některých případech forma určité loterie, která funguje, ale nemusí fungovat kompletně a dle představ obsluhy.

Paul Atreides píše:
Arnie J píše:
Paul Atreides píše:1) Dražší TV musí mít nějakou killer funkci, kterou budeme pravidelně využívat. Obraz lepší o 2 procenta v ideálních podmínkách za příplatek 10 000 Kč oželím. :)

Killer funkce je právě ten obraz. Není lepší o 2 procenta, je to nebe a dudy. Černá černá zejména.

Jasně. Ale to mluvíš obecně o OLEDu ne? Ne třeba o rozdílu mezi různými modelovými řadami LG OLED TV?

Kvalitní černá a mimořádný pozorovací úhel je, alespoň zatím vždy byl, jasným kladem OLEDů. Nejedná se o vychytávku určitého výrobce, ale o přirozený jev této technologie. Tím, jak OLED umí pracovat se svítivostí každého bodu, má proti LCD velkou výhodu. Mírně nižší odskok je vůči Mini LED. Nicméně i tam se stále pracuje s poměrně velkými oblastmi, aby se práce s jemnými obrazovými proporcemi mohla navléknout do co nejpřirozenějšího a nejpovedenějšího hábitu.

Neboť Mini LED nakládá OLEDu ve svítivosti, kde Mini LED má navrch, a to i kvůli vyšší odolnosti proti degradaci vlivem statických scén, snaží se příslušní výrobci navýšit i svítivost OLEDu. Z mého pohledu to není až tak nutné. Z druhé strany se jedná o pochopitelný krok a snahu eliminovat výhodu nepřítele. Ovšem když chci zavést něco, co mě může přinést problém jinde, nejdříve bych měl zapracovat na onom vedlejším účinku. Dovolím si tak napsat, že když chci dát do OLEDu vyšší svítivost, automaticky bych měl posílit chlazení, anebo vytvořit systém navýšené odolnost tak, aby byl s reálným a měřitelným dopadem.

Navýšený světelný výkon panelů není, jak se často prezentuje, jen pro přehlušení případného vlivu světla v místnosti (mezi námi, tento argument je mně silně proti srsti. Proč? Protože není úplně ideální přehlušovat jednu záři jinou září, protože si, dle mého skromného názoru, můžeš navýšit zatížení očí), ale zvláště pak pro HDR efekty, kde má televizor lepší možnosti pro prokreslení scén. Ano, odborníci zase budou vykládat něco ohledně norem a nitů u HDR. Nejsem odborník, takže je mně toto zrovna jedno. Jako pro laika je u mě důležitý výsledek. Ten musí lahodit oku, nesmí ho nadbytečně namáhat. TV také musí mít jasný, přirozený a neobtěžující doprovodný zvuk. To, že někdo bude využívat externí systém je jeho věc, ale integrovaný základ musí mít nějakou kvalitu.

No, a když už jsem se rozepsal. Mnoho lidí akceptuje nastavení televizoru, které je dosti často právě u svítivosti, vybuzené naplno, či skoro naplno. Jenže to celé pro klasický SDR signál není vyhovující. Lidé však mají pocit, že jim TV nabízí jakoby falešné HDR udělané z SDR. Nevěnují pozornost jiným záležitostem, které křičí a naznačují, že obrazová radost a přirozenost se jim vytratila. Každý ale dle své chuti... samozřejmě.
Z mého pohledu je vhodné si pro SDR udělat jeden modifikovaný profil a pro HDR druhý. U HDR klidně nechat hodnoty svítivosti, kontrastu atp. naplno, či tak jak je výrobce nastavil.

Jen pro příklad... třebas u jednoho výrobce jsem u Mini LED TV pro SDR signál snížil svítivost z původní hodnoty 100 na novou 9 u večerního sledování, u denního jsem se pohyboval někde kolem 13. Kromě rozdílu v zatížení zraku se upraví i kvalita obrazu, sníží viditelnost některých neduhů u horšího signálu a také se významně může snížit spotřeba energie.
MgX
Nováček

Odeslat příspěvekod impact 26. 10. 2024 11:15

Paul Atreides píše:@Impact Nové levnější TV Philips mají Titan OS. A starší řada je ve většině obchodů vyprodaná, nebo mají poslední kusy na prodejnách apod.

Jo tak to chápu, u posledního kusu, případně navíc ještě někde vystaveného, to bych byl asi nervózní.

Pak je tu ještě Sony, ta dělá televize s Androidem, ale ceny jsou trochu jinde, než Philips. Na podzim ale obvykle mívají velké slevy.
impact
Inventář

Odeslat příspěvekod Goesson 26. 10. 2024 11:15

je treba chtit DOT televize
Goesson
Veterán

Odeslat příspěvekod MV_cz 26. 10. 2024 12:02

Blbý že s ambipurem jich moc neni, jestli je zvyklej.
MV_cz
Guru

Odeslat příspěvekod MV_cz 26. 10. 2024 12:11

Goesson píše:je treba chtit DOT televize

Rovnou MAXIDOT
MV_cz
Guru

Odeslat příspěvekod Goesson 26. 10. 2024 12:12

MV_cz píše:Blbý že s ambipurem jich moc neni, jestli je zvyklej.

koupi diskokouli
Goesson
Veterán

Odeslat příspěvekod Lukas063 26. 10. 2024 16:51

Ambipur do každé rodiny
Lukas063
Guru

Odeslat příspěvekod Paul Atreides 29. 10. 2024 18:33

Díky za všechny tipy. Před chvílí jsme objednal 55" LG OLED evo AI C4 4K Smart TV OLED55C4 za 21,892 Kč. Přímo na LG.cz, v akci, navíc po 10 % slevě prý za "větší" úhlopříčku.
Paul Atreides
nic

Odeslat příspěvekod MV_cz 29. 10. 2024 18:34

To stojí tak nějak furt podobně, jen teď je to víc AI :D
MV_cz
Guru

Odeslat příspěvekod Paul Atreides 29. 10. 2024 18:36

:-) je to C řada, na Heurece teď vidím, že jsou v jiných obchodech o "něco" dražší. Předpokládám, že při BF se to to všude srovná.
Paul Atreides
nic

Odeslat příspěvekod Arnie J 29. 10. 2024 19:11

Good, snad nezklame po tom našem hypu tady :D
Arnie J
Tlusťoch

Odeslat příspěvekod brasci 29. 10. 2024 19:18

To je taky ako chcem ken mensi? To mi pripomina, ze som stale jednu tv minus. Ale asi az tak nechyba si uvedomujem :D
brasci
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Paul Atreides 29. 10. 2024 19:25

Arnie J píše:Good, snad nezklame po tom našem hypu tady :D

:-D To je v pohodě, vím, že garáž rady jsou společnost s ručením zcela absentujícím. Jsem na LG zvědavý. I proto, že od LG zatím doma nic nemáme. Před léty jsem chtěl místo AEG sušičky LG sušičku, ale myslím, že byl problém s atypickou hloubkou. Jinak je doma vše větší od AEG a Elektroluxu, mobily ovládl Samsung, notebooky Lenovo atd.
Naposledy upravil Paul Atreides dne 29. 10. 2024 19:39, celkově upraveno 1
Paul Atreides
nic

Předchozí stránkaDalší stránka