Zdravotní koutek

Diskuse na témata, která se vůbec netýkají aut

Moderátor: Moderátoři AutoRevue.cz

Odeslat příspěvekod impact 28. 9. 2024 12:37

Nn, byla to výstižná odpověď. On ten dotaz byl takovej zmatenej.
impact
Inventář

Odeslat příspěvekod Arnie J 28. 9. 2024 12:54

To stejné píšou i na té Wikipedii. Frico má problém s něčím jiným, však uvidíš :)
Arnie J
Tlusťoch

Odeslat příspěvekod GeneHawkins 28. 9. 2024 16:41

On si to plete.

Lidi s krátkozrakostí si berou brýle na dálku. Na čtení, na PC vidíš, na TV (a dál) už ne tak dobře, proto si bereš brýle (nosíš je - třeba mimo manualní práci a čtení pořád) a když si je na TV nevezmeš, tak se "šklebíš", jak se snažíš zaostřit třeba na titulky.
GeneHawkins
Insomniak roku 2013-17

Odeslat příspěvekod fricoolinek2 28. 9. 2024 21:41

Koubes píše:
fricoolinek2 píše:...nicméně já jsem ale opravdu čekal, že vzhledem k věkovému osazenstvu tu někdo bude a popíše "z první ruky", na co nevidí a proč se bez okulárů nastálo neobejde.

Protože se mu obraz zobrazuje až za okem- za sítnicí. Proto nic nevidí. Má krátké oko. Proč tomu tak je? Protože v mladém věku, kdy člověk už tuto vadu má, je schopnost akomodace (zaostření) větší- typicky až 4D. Takže mladé oko dokáže tuto vadu korigovat samo- mluvíme o latentní dalekozrakosti. Odhadem ji má cca. 1/3 populace. Zaostření se děje změnou dioptrické mohutnosti čočky- tahá za ní ciliární hladký sval. S věkem dochází k tuhnutí čočky a tím zhoršování akomodace oka a proto se projeví vada až po čtyřicítce.

Stačí takhle?

Takže by tomu měla ale pak předcházet několikaletá epizoda nošení brýlí na čtení. Ale to mi skoro přijde, že se nebude dít u každýho.

Krpálek má 37, fakt pochybuju, že by si třeba od 30 roků bral brejle na čtení. A ty brejle zvětšujou, takže ta dalekozrakost to bude. Předtím brýle neměl.
https://www.youtube.com/watch?v=Lxn3bsBJAG8

Takhle - já ten popis tý dalekozrakosti znám, ale právě by mě zajímal zkušenost člověka, co jí má, aby mi popsal, jak postupně ta zraková ostrost odcházela.

Jinak bych si tipl, že drtivá většina populace bude zaměňovat dalekozrakost a vetchozrakost.
JSEM VÁŠ KRÁL, MOJI PODDANÍ!
Bazoš fůůůůj!
fricoolinek2
Poslední varování

Odeslat příspěvekod fricoolinek2 28. 9. 2024 21:43

GeneHawkins píše:On si to plete.

Lidi s krátkozrakostí si berou brýle na dálku. Na čtení, na PC vidíš, na TV (a dál) už ne tak dobře, proto si bereš brýle (nosíš je - třeba mimo manualní práci a čtení pořád) a když si je na TV nevezmeš, tak se "šklebíš", jak se snažíš zaostřit třeba na titulky.

Bych řekl, že škleb dá tak 0,5d k dobru. :D
Bazoš fůůůůj!
fricoolinek2
Poslední varování

Odeslat příspěvekod fricoolinek2 28. 9. 2024 21:50

Jinak si řikám, zda by mladí lidi s onou latentní dalekozrakostí neměli dělat všechno to, před čím se varují dobře vidící, aby neměli kráktozrakost - tj. civět co nejvíce do blízka, aby se zkrácené oko mělo sklon trochu prodloužit.

A taky by teoreticky tím, jak stoupá krátkozrakost, měla incidence dalekozrakosti klesat.

Vina mobilů:
Krátkozrací budou silně krátkozrací.
Dobře vidící budou krátkozrací.
Dalekozrací budou dobře vidící
Silně dalekozrací budou dalekozrací.
Bazoš fůůůůj!
fricoolinek2
Poslední varování

Odeslat příspěvekod GeneHawkins 29. 9. 2024 07:39

fricoolinek2 píše:
GeneHawkins píše:On si to plete.

Bych řekl, že škleb dá tak 0,5d k dobru. :D

Dobrých, 0,5, já měl -0,75.
GeneHawkins
Insomniak roku 2013-17

Odeslat příspěvekod Koubes 29. 9. 2024 09:56

frikul: to má každej jinak, dle stárnutí organizmu. Psal jsem brýle na čtení 35-kovi v minulosti.

Ještě trochu podrobněji: pokud ten člověk má do +2 dioptrií, tak do středního věku brýle nepotřebuje a opravdu začíná čtečkama. Pokud má víc, tak ty brýle nosí většinou pořád. Ale zase: tohle je silně individuální.
A ano, krátkozrakost vzniká námahou do blízka, ale po20. roce věku už je to prakticky nemožné. Tzn. bylo by třeba všechny lidi kolem 20 let rozkapat- navodit cykloplegii, a pak by se dalo říct, kdo je a kdo není dalekozraký. Ale to jaksi nemá praktické využití, bylo by to jenom plýtvání časem všech.
Krpálek může stárnout rychleji. Když se na něj podíváš, tak to není zrovna ten mladistvej typ člověka. Takovým většinou stačí nosit ty plusky skla pořád a využije je i na blízko.
Taycan plus
911 997.1 S 6G samozřejmě
Mazda 3 Sky X 6G

Jak píše saabik: Všichni skončíme u Porsche...
Koubes
Štamgast

Odeslat příspěvekod lu.kas 12. 10. 2024 17:36

Zkoušel jste někdo porovnávat doplatky léků v jednotlivých řetězcích lékáren? Dá se říct, že jeden je obecně levnější než jinej?
Podpis -> klik na 'www'
lu.kas
Štamgast

Odeslat příspěvekod Goesson 12. 10. 2024 17:38

neda protize kazdy ma neco. navic casto slevy davaji z vyse doplatku ne ceny leku apod.
aikoN 25. 2. 2025 “ještě na gymplu jsem na dané téma napsal několik seminárních prací”
Goesson
Veterán

Odeslat příspěvekod JardaB 18. 10. 2024 16:42

No tvl to uz je moc... Kdyz uz, tak chcat do umyvadla a sulina oplachnout :D
JardaB
Guru

Odeslat příspěvekod Goesson 18. 10. 2024 16:43

katka je znalec
aikoN 25. 2. 2025 “ještě na gymplu jsem na dané téma napsal několik seminárních prací”
Goesson
Veterán

Odeslat příspěvekod MV_cz 18. 10. 2024 16:53

Jak to provést na pisoárech? Ptám se pro kamaráda
MV_cz
Guru

Odeslat příspěvekod aaaa 18. 10. 2024 16:55

Pri splachovani oplachnout.
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka