Zajimave inzeraty

Diskuse na témata, která se vůbec netýkají aut

Moderátor: Moderátoři AutoRevue.cz

Odeslat příspěvekod evlo 5. 2. 2025 20:03

zamis píše:
evlo píše:
zamis píše:pro někoho kdo nepotřebuje moc jezdit možná hezký poskakovadlo, ale v jakým stavu budou baterky po 5 letech? Nebudou za pár let kaput?
a navíc otázka jestli řešíš co to píše jako SOH, nebo realitu

rozhodně realitu

Tak dá se před testem odhadnout podle toho jejich "C" když vemeš 30kWh (reálně to bude spíš 20 na 100, nevím jestli s tim jezdí jen po dalníci, že má 30 nebo co) na 100, nájezd a kapacitu baterie, tak zjistíš kolik C se stalo a pak podle technologie baterie se dá najít jak to funguje.

Reálně to jde jen tak, že měříš kolik z baterie vycucáš.

Třeba u čínskýho auta lžou, prostě nabiješ 13kWh z baterky co má 17kWh, takže hodně prostoru pro umření baterky bez projevení se na tom kolik nabiješ.
Naposledy upravil evlo dne 5. 2. 2025 20:11, celkově upraveno 2
evlo
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Arnie J 5. 2. 2025 20:05

to tak mají všechny PHEV ... např. aktuální koncernové mají využitelnou kapacitu 20 z 26 kWh
už nemám žádnou Mazdu :(
Arnie J
Tlusťoch

Odeslat příspěvekod evlo 5. 2. 2025 20:09

sem to chtel zeditovat a nezvladl jsem
Naposledy upravil evlo dne 5. 2. 2025 20:11, celkově upraveno 1
evlo
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod evlo 5. 2. 2025 20:10

Co znamená využitelná kapacita?
Je to to stejné jako kolik můžeš nabít?
Nepřijde mě, že by tohle byla informace co člověk běžně najde.
Jak to mají teda plně BEV?
VW to inzeruje jako 26 nebo jako 20?

Mě teda zajímá kolik nabiju když to ukazuje 0%, to beru jako reálnou kapacitu baterie auta, kterou dokáže spotřebovat k jízdě. U PHEV, u BEV asi potřeba brát ve chvíli kdy to umře, protože s 0% lžou beztak jak u ice s dojezdem, jen třeba místo 50 km to bude 5km.
evlo
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Arnie J 5. 2. 2025 20:29

No píšou celková kapacita baterie 25,7 kWh, využitelná 19,7 kWh. To píšou novináři a dá se to asi dočíst i v kompletní ofiko tiskové zprávě. Jinak přímo v ceníku má Škoda tendenci uvádět spíše těch 19,7 a Volkswagen spíše 25,7 :)

0% u PHEV asi dovolí do určité míry vycucnout něco ještě z té rezervy, aby to i vybité pořád "jelo stejně" jako plně nabité. Dobít by mělo jít vždy jen těch 19,7 kWh (plus případně trošku navíc pokud se sahalo "do mínusu"). Zbytek je rezerva do budoucna pro degradaci baterie. Asi.

Plně BEV to má podobně, jen 0% je blíž reálnému dojezdu 0 a ta rezervní kapacita (tj. rozdíl mezi udávanou celkovou a využitelnou kapacitou) bývá procentuálně menší než u PHEV. Např. u nejčastější koncernové kapacity je to 82 kWh "raw" kapacita a 77 využitelná. Opět škodovka píše v ceníku 77 a VW 82. Jednu dobu jsem koukal na testy různých aut, kde to borec (asi Teslabjörn) dojížděl úplně až do zastavení, dalo to na nulu většinou pár km. Rekord byl myslím 15 km.
Arnie J
Tlusťoch

Odeslat příspěvekod Goesson 5. 2. 2025 20:35

phev vyuzitelna je opravdu jen co uvadi. zbyla kapcita je jednak “ochrana” a jednak slouzi proto aby auto fungovalo jako klasicky hybrid. dynamika je postizena uz davno pred nulou
aikoN 25. 2. 2025 “ještě na gymplu jsem na dané téma napsal několik seminárních prací”
Goesson
Veterán

Odeslat příspěvekod evlo 6. 2. 2025 00:03

No a pak taky když nabiju 13kWh, tak to podle mě neznamená, že baterie je 13kWh, ten invertor v autě taky bude mít nějaký ztráty. Takže prostě to měření kapacity baterii nabitím není úplně přesný.
evlo
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Arnie J 6. 2. 2025 03:04

jo tam jsou různé ztráty... co jsem tak pochytil z testů, reálně spotřebovaná energie je cca o 5-10% vyšší než o kolik se nabije baterka
Arnie J
Tlusťoch

Odeslat příspěvekod ale 10. 2. 2025 19:18

C220d (S206)
ale
šek

Odeslat příspěvekod MV_cz 10. 2. 2025 20:01

Hmm ta světla mohli nějak rozleštit aspoň
MV_cz
Guru

Odeslat příspěvekod metyn 10. 2. 2025 20:07

to snad prodává už 4 majitel
metyn
Veterán

Odeslat příspěvekod puk123 10. 2. 2025 20:26

Ta cena mi nepřipadá špatná na auto s rodokmenem. Škoda, že tady není žádný sběratel aut, Karlův fanoušek. ;-)
puk123
Veterán

Odeslat příspěvekod MV_cz 11. 2. 2025 07:42

Je to pelech, jen se zajímavou historií no
MV_cz
Guru

Odeslat příspěvekod ale 11. 2. 2025 09:09

Ono holt každý zjistí že provozovat čtvrt století starou eskládu stojí poněkud hodně :D
C220d (S206)
ale
šek

Odeslat příspěvekod polda 11. 2. 2025 10:37

A Kája nepřispívá...
polda
Veterán

Předchozí stránkaDalší stránka