od deepman 28. 4. 2015 10:20
Zdravím,
trochu to tu oživím svým dotazem.
Vybírám slim pračku s bočním plněním. Po konzultaci s opravářem upřednostňuji značku Electolux.
Vybírám z těchto dvou: EWS1266EDW, EWS1277FDW. Podle webových stránek ale ani jedna z nich nemá rozebírací vanu, jako náhradní díl je vedena celá vana včetně ložisek a bubnu (beru jako nevýhodu, když odejdou ložiska, mám smolíka).
Výraznou otázkou a neznámou pro mne je životnost řídící elektroniky invertor motorů. Invertor motor jako takový je spolehlivá věc, ale řídící jednotka je předpokládám složitější než v případě klasického komutátorového motoru (a tím i dražší). Protože očekávám od pračky delší životnost než 3 roky (má představa je 7 let, mám dvě malé děti), chci především spolehlivé zařízení. Doporučili byste mi z tohoto pohledu invertor motor či klasický komutátorový motor (výměna komutátorových uhlíků není finančně příliš nákladná). Hlučnější provoz pračky nevadí, rozdíl ve spotřebě elektrické energie neshledávám jako výrazný. (Prodloužená záruka na invertor motor je fajn, ale bohužel se netýká právě řídící elektroniky motoru.)
Jaká je četnost závad na programátorech uvedených praček? Z okolí znám hned několik případů (ve srovnání s ostatními závadami poměrně častá závada, pračky různých výrobců), kdy se poškodil programátor, který rovněž není levnou záležitostí.
Nemáte někdo osobní zkušenost s výše uvedenými typy? Ideálně někdo, kdo spravuje či prodává pračky, aby byl schopen posoudit poruchovost.