od ace2 13. 6. 2025 01:25
Sem byl v práci, tak na to ted koukám ted.
Vzlet byl v pohodě tak jaký má být, do cca 150 metrů pak se to propadlo, ale letadlo bylo pořád stabilní.
Kdyby byl špatně spočítaný výkon tak to takhle neodstartuje. Na špatně spočítaný výkon se letadlo chová tak že odlepí přídák, letadlo jede po zadních a bud se neodlepí, nebo odře vocas jak to nutěj vysokým úhlem náběhu odlepit, nebo se to odlepí, udrží se to jen v přízemním efektu a pak to zase spadne z těch pár metrů na zem. Takže na špatně spočítaný výkon by 15 stupňovým stoupání určitě do 150m nevystoupal.
Teorie že si omylem zatáhnul klapky místo kol nahrává tomu, že měl podvozek pořád dole a letadlo letělo taky dolů. Normálně se začíná zatahovat podvozek řekněme už v 10-30 metrech nad zemí a chvíli trvá než se do podvozkové šachty poskládá. Tady žádná snaha o zatažení není vidět.
Musel bych to vyzkoušet na simulátoru jak by se to letadlo chovalo, ve 30 metrech zatáhnout klapky a čekat to co uděla.
Co mi do té teorie trochu nesedí, je to že při jejich typické váze na tuto linku byla váha kolem 200 tun, rychlost vzletu odhaduju na něco kolem 170-180 uzlů a se mi úplně nezdá, že by se to mohlo v těchto parametrech takhle snést až do země. Navíc při tomhle omylu můžeš dát motory na maximální výkon a ty klapky zase vytáhnout. To by mohlo klesání zastavit a převést opět letadlo do stoupání. Navíc by si toho omylu snad někdo všiml. Předpokládám, že na takovémhle dálkovém letu tam byla v kokpitu i posilující posádka, takže 4 piloti v kokpitu je šance že někdo z nich uvidí že omylem zatahuje klapky a ne podvozek. Těžko odhadnout z těch fotek ne příliš dobré kvality, ale sloty na křídlech se zdají být ve vzletové poloze, což teorii s klapkama taky dost hatí.
Možný je asi všechno. Není to dávno co se u Vilniusu zřítila 737 jenom proto že si posádka místo zapnutí vyhřívání motorů proti námraze vypnula půlku hydrauliky, nevšimla si toho a bez klapek se zřítila na finále k dráze. To je taky dost bizarní nehoda.
Ztráta jednoho motoru na 787 více méně nic neznamená, letadlo má dost výkonu na druhém motoru a navíc tohle letadlo už má automatickou kompenzaci asymetrického tahu, takže letí pořád rovně. Velký ptáci se úplně v Indických městech nevyskytují, nebo jsem je tam aspoň neviděl. Něco co by mohlo ohrozit motory 787 tak by to muselo být velké hejno a to ještě nejspíš nějakých velkých vodních druhů ptáků. A že zrovna v Ahmedabadu... Si nevybavuji nic zajímavého když jsem tam byl. Navíc při sežrání velkého ptáka a poškození motoru jsou nějaké viditelné znaky typu pumpáž motoru kdy z motory vyletují obláčky ohně v sekundových intervalech, nebo černý kouř když se překročí maximální teploty výfukových plynů či něco jiného naznačující poškození.
Jediné smysluplné vysvětlení je fatální ztráta tahu obou motorů. Ale na videu nejsou vidět příčiny.