Filmový koutek

Diskuse na témata, která se vůbec netýkají aut

Moderátor: Moderátoři AutoRevue.cz

Odeslat příspěvekod Goesson 20. 5. 2025 20:53

tim ze se zastresis nejakym iˇaginarnim poctem nebo i vetsinou na tom nic nezmenis krom pocitu ze tim davas nejakou vahu svemu su ejktivnimu nazoru.

cely problem dabingu lidi jako je belmondo ktereho dabuje primarni daber je zvyk. nic jineho nez zvyk. dabovat novotny bemlinda odjakziva prijde ti to v pohode odjakziva
aikoN 25. 2. 2025 “ještě na gymplu jsem na dané téma napsal několik seminárních prací”
Goesson
Veterán

Odeslat příspěvekod Goesson 20. 5. 2025 20:56

700
aikoN 25. 2. 2025 “ještě na gymplu jsem na dané téma napsal několik seminárních prací”
Goesson
Veterán

Odeslat příspěvekod Goesson 20. 5. 2025 20:57

a ma to i pojem se kterym mnoho oboru pracuje denne

Zvyková setrvačnost je pojem, který označuje tendenci člověka držet se známého způsobu myšlení, chování nebo očekávání, i když by jiný (nový) přístup mohl být stejně dobrý nebo dokonce lepší.

Jinými slovy:

Lidé dávají přednost tomu, co znají, prostě proto, že na to jsou zvyklí.

Jak to funguje:
• Mozek má rád predikovatelnost (předvídatelnost).
• Když se něco dlouhodobě opakuje, vzniká zvyk.
• A když se pak ten zvyk poruší (i drobně), člověk často cítí odpor nebo nelibost, i když k tomu objektivně není důvod.

Příklady zvyklé setrvačnosti:
1. Dabing:
Lidé jsou zvyklí, že nějakého herce dabuje konkrétní hlas. Když se to změní, říkají:
„To je divný, ten hlas tam nesedí.“
Ne proto, že by byl nový dabér špatný, ale proto, že se porušil zvyk.
2. Rozhraní v aplikaci:
Po aktualizaci se změní tlačítka nebo ovládání. Uživatelé jsou frustrovaní, i když nové řešení může být objektivně lepší.
„Proč to změnili? Staré bylo lepší!“
3. Jídlo a restaurace:
Oblíbené jídlo z restaurace se změní (třeba jiný kuchař). Lidé si stěžují, že „už to není ono“, protože očekávali něco známého.

V psychologii nebo marketingu:

Zvyková setrvačnost se často využívá – např. značky budují věrnost tím, že lidé si na ně zvyknou a automaticky jim důvěřují, i když jsou na trhu objektivně lepší produkty.
Goesson
Veterán

Odeslat příspěvekod Arnie J 20. 5. 2025 21:03

krampol je krampol
už nemám žádnou Mazdu :(
Arnie J
Tlusťoch

Odeslat příspěvekod MgX 20. 5. 2025 21:07

Goesson píše:tim ze se zastresis nejakym iˇaginarnim poctem nebo i vetsinou na tom nic nezmenis krom pocitu ze tim davas nejakou vahu svemu su ejktivnimu nazoru.

cely problem dabingu lidi jako je belmondo ktereho dabuje primarni daber je zvyk. nic jineho nez zvyk. dabovat novotny bemlinda odjakziva prijde ti to v pohode odjakziva

Já Tě chápu a nehádám se. Jen tvrdím, to, co jsem tu už psal. Že dabér by měl být nějak spojitelný s tváří a postavou herce. To v tomto případě, z mého pohledu, nebylo. To, že je to můj subjektivní názor je úplně jedno. Píšu to, protože tu máme Filmový koutek a mohu v něm diskutovat. Takže diskutuji, respektive jsem projevil názor.

A zase se budu opakovat... kdyby ho daboval někdo jiný, s hlasem více navazujícím na vizáž a proporce herce, tak by to tolik nebolelo. A v té chvíli bych to akceptoval, byť - ano - KRAMPOL JE KRAMPOL.

Takže můj názor není o zvyku, ale o hodnocení výběru daného dabéra.
S pozdravem MgX
MgX
Nováček

Odeslat příspěvekod Goesson 20. 5. 2025 21:10

Arnie J píše:krampol je krampol

souhlas
Goesson
Veterán

Odeslat příspěvekod hopa26 20. 5. 2025 21:44

bych rek, ze je za tim i nostalgie. a proto jak je neco spokojeno napevno s hercem zafixovanym z drivejska,, obzvlast u akcnich filmu jakekoliv novejsi podani bude vzdycky jen horsi.
wilis =pysko
s.l jasckson =rimsky
arnold(ne ten náš) = soukup

jak je neco pokazeno novou verzi dabingu, tak se odmitam divat. vadi mi to.
vic nez blba kvalita obrazu.

nevim o jedinem pripadu, kdy by to bylo lepsi. potvrzuji to samotna dabingiva studia. min casu, uz tam nesedi reziser, jede strojove prekladani textu, delaj to za mnohem mensi honorare, protoze neni tolik lidi co by na to koukali a konkurence je neuprosna. prej se jim vyplati po skonceni a vyprseni prav film nove predabovat lujkostove hercema z ulice .
vyjde to levneji nez platit prodlouzeni licence.
hopa26
Venclovský

Odeslat příspěvekod Arnie J 20. 5. 2025 21:48

ano, udělat nový dabing je levnější, než práva na starý dabing... a podle toho to vypadá
už nemám žádnou Mazdu :(
Arnie J
Tlusťoch

Odeslat příspěvekod Goesson 20. 5. 2025 21:50

tomfakt ne
Goesson
Veterán

Odeslat příspěvekod Arnie J 20. 5. 2025 21:53

Tak se s námi poděl o svou neskonalou moudrost :D
Arnie J
Tlusťoch

Odeslat příspěvekod hopa26 20. 5. 2025 21:58

jen nás škádlí , souhlasi s nami. jak je plachej a vnitrne nejistej jeste se stydi to hnedka priznat.

***** ja sem tak ***** a otravenej celej den, pudu neco delat radsi.
hopa26
Venclovský

Odeslat příspěvekod Goesson 20. 5. 2025 22:00

Arnie J píše:Tak se s námi poděl o svou neskonalou moudrost :D

dabuje se vicekrat protoze byva vide objednatelu. do kin do tv drove na videa apod resily rizne firmy. ano nekdy je to kvuli pravum a cene. ct obecne neuvilnuje dabingy a opacne atd. ke to komolikivame tema
Goesson
Veterán

Odeslat příspěvekod puk123 20. 5. 2025 22:23

hopa26 píše:... pudu neco delat radsi.

Co jdeš v tuto dobu dělat? Na dříví je pozdě.
puk123
Veterán

Odeslat příspěvekod puk123 20. 5. 2025 22:28

Davida Sucheta (Poirot) dabovali Meduna a Kostka. Skoro nevím, který z nich to je, jak to dělali stejně. Jednou jsem se zkusil podívat na slovenskou verzi. Samozřejmě mi to znělo divně.
puk123
Veterán

Odeslat příspěvekod MgX 21. 5. 2025 18:26