od Moucha 23. 11. 2024 21:15
nn, já znásilňuju kotel na pšenici. Základem s ní vytápím byt + část areálu, jenže se dost často stávalo, že se místnosti přetopí (jako třeba hospoda, že to lidi vyženou na 25) a člověk to musel vypnout (pokud bylo teplo všude). Takže jsem připojil i části kde jsou plynové kotle a když je přebytek tepla z pšenice, vypnu plynový kotel v další části arealu a kohout pustí teplou vodu od pšeničného kotle jinam, až je v hospodě potřeba teplo, kohout se zase vypne a sepne plyn (+třeba to kohout vypne, když bojler chce teplou vodu, tak aby neutikala 70°voda k pšenici, tak se kohout vypne a nechá ji kolovat jen mezi bojlerem a plynovým kotlem.
Je to napsané úplně jednoduše, je tam ale víc faktorů. Z pozorování když jsem to zkoušel otáčet rukama tak se šetřilo 10-20m3 plynu denně a ještě si troufnu tvrdit, že mám tepla pořád dost na to ho poslat v budoucnu i dál.
Každá kotelna v areálu má svojí regulaci, ale soused mi to propsal do HA a vše ovládám z HA, kdyby se HA něco stalo, bude to žít dál normálně ze svých regulací
jinak za minulý rok jsem srazil spotřebu plynu o 37%, takže jsem se rozhodl v tom pokračovat