Automatizace domácnosti - ovládáte dům smartphonem?

Diskuse na témata, která se vůbec netýkají aut

Moderátor: Moderátoři AutoRevue.cz

Odeslat příspěvekod Milos 22. 11. 2024 21:56

lu.kas píše:Primitivní dotaz, asi, prd se v tom vyznám.
Na panelákovým radiátoru je tahle hlavice: https://sid.siemens.com/v/u/10030

Dá se to nahradit něčím děsně smaaart, ovládatelným přes foun?

Jestli jsem to pochopil dobře, ty smart mívají většinou rozměr M30x1,5, což je nějakej jinej než tam je teď?
Ale v popisku mluví o nějakých adaptérech v balení. Tím se to vyřeší?
https://hlavice-radiatory.heureka.cz/tp ... /#prehled/

Ta tvoje hlavice Siemens RT56.05 má standardní závit M30x1,5, takže nahradit ji smart hlavicí bude úplně bez problému.
Milos
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod lu.kas 22. 11. 2024 22:09

Super, dík, to jsem potřeboval slyšet :D
Podpis -> klik na 'www'
lu.kas
Štamgast

Odeslat příspěvekod MV_cz 22. 11. 2024 22:17

Jedna věc je závit a druhá ventil, ne? Ale tak snad to má taky nějakej ťuflík, na kterej to zatlačí
MV_cz
Guru

Odeslat příspěvekod Milos 22. 11. 2024 22:23

Standardní ventily/hlavice M30x1,5 mají i standardní ťuflíky :-)
Milos
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Moucha 23. 11. 2024 20:51

Tak Aqara Valve Controller T1 najs, zatím jen pozitiva. Uvidíme jak vydrží baterky, stačí když to vydrží přes zimu
Líbí se mi jak ty Aqara věci prostě fungují, do HA se to propíše hned, tentokrát přidáno přes Matter 8-D

Obrázek
Moucha
ing. Spokojený

Odeslat příspěvekod Milos 23. 11. 2024 20:57

Jaký ventil tím ovládáš, hlavní uzávěr vody? A na základě čeho?
Milos
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Moucha 23. 11. 2024 21:15

nn, já znásilňuju kotel na pšenici. Základem s ní vytápím byt + část areálu, jenže se dost často stávalo, že se místnosti přetopí (jako třeba hospoda, že to lidi vyženou na 25) a člověk to musel vypnout (pokud bylo teplo všude). Takže jsem připojil i části kde jsou plynové kotle a když je přebytek tepla z pšenice, vypnu plynový kotel v další části arealu a kohout pustí teplou vodu od pšeničného kotle jinam, až je v hospodě potřeba teplo, kohout se zase vypne a sepne plyn (+třeba to kohout vypne, když bojler chce teplou vodu, tak aby neutikala 70°voda k pšenici, tak se kohout vypne a nechá ji kolovat jen mezi bojlerem a plynovým kotlem.
Je to napsané úplně jednoduše, je tam ale víc faktorů. Z pozorování když jsem to zkoušel otáčet rukama tak se šetřilo 10-20m3 plynu denně a ještě si troufnu tvrdit, že mám tepla pořád dost na to ho poslat v budoucnu i dál.
Každá kotelna v areálu má svojí regulaci, ale soused mi to propsal do HA a vše ovládám z HA, kdyby se HA něco stalo, bude to žít dál normálně ze svých regulací

jinak za minulý rok jsem srazil spotřebu plynu o 37%, takže jsem se rozhodl v tom pokračovat
Moucha
ing. Spokojený

Odeslat příspěvekod Milos 23. 11. 2024 21:38

Jj, správná regulace a automatizace má své přínosy :-)
Milos
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Moucha 27. 11. 2024 13:26

tak dvoudenní sledování a chytré kohouty dělají 20% spotřeby dolů na plynu na dalším připojeným kotli. Kotel s řízením Siemens se neumí úplně vypnout plynem + zároveň, aby ovládal čerpadla nebo jsem to v těch 3tis možností co lze nastavit nenašel, ale pustil jsem kus pšeničného tepla do zpátečky a hned místo 1,5m3 za hodinu v noci to padlo na 0,8 - 0,9m3 a to byly 2 nad nulou, a to mám kua ještě dost nápadů co s tím.
Moucha
ing. Spokojený

Odeslat příspěvekod lu.kas 3. 12. 2024 22:13

Koupil jsem nějakou čínskou zigbee bránu.
A zaboha nejde napojit na wifi - prostě jí appka nevidí. Dělám všechno podle návodu a jsem na 2,4GHz wifi.

Takže je to asi prostě jebka nespolehlivá, co?
A řešením bude koupit nějakou normální. Budu přes to chtít ovládat radiatorovou hlavici. Takže všechny brány co píšou "zigbee" budou fungovat s hlavicí u který píšou "zigbee kompatibilní" nebo je v tom nějaká větší věda?
Podpis -> klik na 'www'
lu.kas
Štamgast

Odeslat příspěvekod MV_cz 3. 12. 2024 23:04

Kup radši bránu a hlavici od jednoho výrobce. Pokud s tím nemáš nějaký plány a jen chceš aby to fungovalo.
MV_cz
Guru

Odeslat příspěvekod lu.kas 3. 12. 2024 23:42

To nemám. Dík, OK, tak tenhle krám asi vrátím
Podpis -> klik na 'www'
lu.kas
Štamgast

Odeslat příspěvekod Moucha 16. 12. 2024 10:02

V Alze zajimave ceny na Aqara veci, nemohl jsem tam ta ty svetla nechat
Přílohy
IMG_2678.jpeg
Moucha
ing. Spokojený

Odeslat příspěvekod Arnie J 16. 12. 2024 10:14

Plnotučné mléko? Ty asi nechceš být štíhlý jako já :D
Arnie J
Tlusťoch

Odeslat příspěvekod Goesson 16. 12. 2024 10:16

to uz dela nakupy na 28.12. rychle cukry, dilda a fake bukake...
Goesson
Veterán

Předchozí stránkaDalší stránka