administrativa kolem prodeje auta

Poraďte jaké auto koupit!

Moderátor: Moderátoři AutoRevue.cz

Odeslat příspěvekod z142 4. 7. 2007 20:23

Budu prodávat moje dosavadní pohybovadlo a nemám s tím žádné zkušenosti. Chtěl jsem se zeptat zkušenějších, jak na to s odhlašováním atp. :hm

1. budu auto prodávat na inzerát - kdo odhlásí auto z dopravního inspektorátu, z povinného ručení? Já? Při prodeji, nebo před ním?

2. budu auto dávat do autobazaru - vyřídí za mě všechno autobazar?

Jsem v tomhle úplná lama a podobný problém budu řešit (pevně doufám ;) ) až za dalších 10 let. Proto prosím o co nejpodrobnější návod.

Eventuálně je někde vzor kupní smlouvy?

díky moc
z142
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Saman 4. 7. 2007 20:34

ja to resil vzdycky pres bazar a vse zame vyridili, mel sem zatim stesti a auto tam nikdy nestalo dyl jak mesic, a pokazdy sem se vesel do 3 tisic za sprostredkovani prodeje ( auta do 100tisic )
6 hrnku dopovanych dvema feny
Saman
Inventář

Odeslat příspěvekod petrumr 4. 7. 2007 21:20

když to prodáš na inzerát,tak jak přijede a dá peníze,tak na dopravku to odhlásit a přehlásit na něho a hned s techničákem na pojištovnu,kde si to ofotí a vrátí ti peníze za pojistku.Je to nejrychlejší a nejlepší řešení.Nedávej z ruky techničák s tvojím jménem z ruky pozor2
škoda fabia HTP combi edice 08 elegance
petrumr
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Luboš*** 4. 7. 2007 23:02

Mimochodem Dopravní inspektoráty byly už před mnoha lety zrušeny, tak k policajtům už nemá smysl vůbec chodit, dnes se všechno řeší na městských úřadech.

Povinné ručení bych odhlásil až po prodeji, co kdyby z něho sešlo...
Luboš***
Štamgast

Odeslat příspěvekod z142 5. 7. 2007 12:53

Právě o to mi jde - nechci dát TP z ruky. Na druhou stranu když mu to auto povezu, tak by mělo být ještě přihlášené, ne?

Tedy závěr - zavezu mu auto ukázat, když to bude chtít tak přijede ke mně, podepíšeme smlouvu, dá mi peníze, zajedeme hned přepsat auto na něj a pak na pojišťovnu odhlásit povinné ručení. Jestli on pojede domů s povinný ručením, to už není moje věc.

Ještě k tomu přepsání - musíme zajet znova do STK na evidenční prohlíkdu (jestli souhlasí číslo motoru a karoserie), nebo to přepíšou bez ní?

luboš: o.k. ;) tak na městský úřad.
z142
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Saman 5. 7. 2007 13:10

z142 > povinne ruceni jeste ten den plati, takze pokud stihne domu dojet jeste tys den co to koupi, tak povinne ruceni ma a je psame na predchoziho majitele, tedy tebe

par dni predem se ani povinne ruco ukoncit neda, pojistovna potobe bude chtit minimalne podepsat prohlaseni ze si auto prodal k tomu a tomu datumu, a pokud by pak vyslo najevo pri bouracce ze si pojisteni ukoncil treba o 2 dny driv nes si auto prodal, tak to jde tobe natriko
6 hrnku dopovanych dvema feny
Saman
Inventář

Odeslat příspěvekod FlyBoy 5. 7. 2007 13:14

z142 píše:Tedy závěr - zavezu mu auto ukázat, když to bude chtít tak přijede ke mně, podepíšeme smlouvu, dá mi peníze, zajedeme hned přepsat auto na něj a pak na pojišťovnu odhlásit povinné ručení. Jestli on pojede domů s povinný ručením, to už není moje věc.m/quote]Přesně tak. :D

quote="z142"]Ještě k tomu přepsání - musíme zajet znova do STK na evidenční prohlíkdu (jestli souhlasí číslo motoru a karoserie), nebo to přepíšou bez ní?p/quote]

Kupující musí udělat:
1. evidenční kontrolu na jeho jméno,
2. zařídit pojistku na jeho jméno
3. přihlásit auto
Prostý pobíječ much
FlyBoy
Nováček

Odeslat příspěvekod FlyBoy 5. 7. 2007 13:27

Prostý pobíječ much
FlyBoy
Nováček

Odeslat příspěvekod z142 5. 7. 2007 14:49

Asi jsem paranoidní, ale neměl bych s kupcem jít do banky, abychom ty peníze uložili na můj účet? Jedná se mi o to, že při vkladu na přepážce ty bankovky zkontrolují zda jsou pravé.

flyboy: když to na úřadě odhlásím, tak hned máme jet na evidenční kontrolu, nebo dostane nějakou převozní SPZ?

Jémine, já jsem v tomhle lama. Už aby to bylo za mnou ;(
z142
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod FlyBoy 5. 7. 2007 22:12

Tak od začátku :wink:

Prodávající i kupující
Podepsat smlouvu a předat si peníze

Prodávající: 1. Na odhlášení vozidla je potřeba jít na městský úřad a vzít si sebou:Technický průkaz (TP), malý techničák (MTP), doklad o uzavřeném zákonném pojištění, kupní smlouva, kde je jméno a přesná adresa kupujícího včetně rodného čísla, není vyžadována evidenční kontrola. Správní poplatek se neplatí. Řekneš: odhlásit na nového majitele a oni do velkého TP napíšou: odhlášeno na kupující (proto to jméno, R.Č., adresa) Všechny doklady vrátí i značky na autě zůstávají. Předat auto kupujícímu s TP a MTP. Kupní smlouvu a pojištění si nechat !
2. Jít na pojištovnu s kupní smlouvou a odhlásit pov.ručení. Tím to pro tebe končí :)

Kupující (klidně i sám, to už je jeho věc):
1. zajít na pojištovnu a vyřídit pov.ručení na jeho jméno
2. Udělat STK včetně evidenční kontroly na jméno kupujícího (asi 200 Kč)
3. Na MÚ přihlásit na sebe, vezme si sebou: Technický průkaz (odhlášeno na jeho jméno), malý techničák, doklad o platné STK včetně evidenční kontroly na jméno kupujícího, doklad o uzavřeném zákonném pojištění na jméno kupujícího. Přihlášení asi 800 Kč.
Prostý pobíječ much
FlyBoy
Nováček

Odeslat příspěvekod z142 6. 7. 2007 07:04

flyboy: díky, jsem ti mnohonásobně zauzlován ;)
z142
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod petrumr 6. 7. 2007 20:16

pojistka platí ještě den,ale ty za den můžeš ztratit třeba 4000kč,nevěř nikomu,ani metr na tvoji pojistku. pozor2
škoda fabia HTP combi edice 08 elegance
petrumr
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod MarkFX 22. 5. 2008 00:22

FlyBoy to vypsal velice krásně, všechno chápu, ale cokdyž je ten kupující z daleka a předání auta proběhne o víkendu, tudíž prostě převod se bude řešit "na dálku"... Podepíšeme kupní smlouvu, on mi nechá peníze, odjede s autem a malým techničákem a s dokladem o pojištění? nebo to mu nemám dávat?? S velkym techničákem a kupní smlouvou pujdu na úřad odhlásit na jeho jméno, ten VT mu pak pošlu poštou.. :-))

Jak je to ale stím pojištěním? Já bych to neměl dávat z ruky, ale on bez toho správně nemůže odjet... Stačilo by kdybych mu dal kopii toho pojištění a originál měl já? :hm

Saman píše:ja to resil vzdycky pres bazar a vse zame vyridili, mel sem zatim stesti a auto tam nikdy nestalo dyl jak mesic, a pokazdy sem se vesel do 3 tisic za sprostredkovani prodeje ( auta do 100tisic )

v autobazu když prodávám auto tak mě oberou ještě o 3tisíce na nějaké to zprostředkování?? :nenapadne
Kolo je poslední vynález stvořený člověku pro radost

Majkl vP. > I kdyby všichni byli úplně ticho, tak Mark přijde a něco řekne. On něco řekne, Já chci něco říct, ale on něco řekne.. chci zas něco říct, ale on zase něco řekne

Mondeo 2.5 V6 > S-Max
MarkFX
Štamgast

Odeslat příspěvekod HondaMan 22. 5. 2008 06:45

MarkFX: Já jsem jezdil s nepojištěným autem týden a nic se nestalo :-)
Vůbec se toho neboj :-)

Btw. co je ti vlastně do toho, jestli on bude mít pojištění, po tom co mu to auto prodáš :-)
"He who sacrifices freedom for security deserves neither." Benjamin Franklin
HondaMan
Řezník Garáže

Odeslat příspěvekod KubaPa 22. 5. 2008 07:47

MarkFX: Kupec si to může pojistit, než mu to auto prodáš - pojistěj mu to na VIN, bez RZ klidně přes web a až to bude mít napsaný na sebe a bude mít tím pádem svoje značky, tak je tam dopíše...
KubaPa
Štamgast

Další stránka