Jak starý a drahý auto si pořídit?

Poraďte jaké auto koupit!

Moderátor: Moderátoři AutoRevue.cz

Odeslat příspěvekod Kootil 20. 11. 2024 22:34

Ahoj, v březnu bych si chtěl koupit nové ojeté auto a protože nevím, co chci...potřebuju poradit. Teď jsem měl 8 let Alfu 147 na které jsem se učil řídit před autoškolou, skvělý auto, motor. Je tam spousta vyměněných dílů co jsem ani nestihl pojezdit, je to servisovaný, ale auto sežrala koroze. Navíc když to srovnám s koncernem, tak spousta dílů je tam dražších a hlavně spousta mechaniků to neumí servisovat.

Najezdím cca 10-12 tisíc km ročně...ale zatím jsem studoval a nedojížděl denně do práce. Protože mám nějaký větší finanční obnost z dědictví, tak nemám úplně stanovený rozpočet kolik max. investovat do auta + servis a jaké stáří zvolit. Jedno auto jsem měl 8 let, ale teď bych to chtěl asi víc střídat. Taky mi uplně nechybí věci jako start/stop, asistenti, líbí se mi hydraulický posilovač protože mám pocit kontaktu s vozovkou, jsem staromilec v tomhle i když je mi 26. :D

Mně se vždycky líbily buď Alfy nebo Škodovky. Japonský auta se mi v interieru moc nelíbí, i když poslední Corolla v kombiku se mi líbí exterierově moc, a to kombiky nemám rád. To stejný Megane.

Alfa 159 - je stará, drahá na servis, hnije stejně jako 147čka, ale líbí se mi. Nevím, jestli je to dobrej nápad, ale říkal jsem si, že kdybych si nějakou vzal, tak maximálně nějakou levnou na doježdění do technické, otec ji má a oproti 147 s tím zažívá peklo i když to má stejnej 8 ventilovej motor...v té 159 navíc vůbec nejede.
Giulietta - se mi líbí maximálně QV, který jede, ale žere. Otec ji má jako víkendovku a je to skvělý kladivo, miluju to, z toho důvodu koupě nějaký 1.4/88 nepojede, 1.4/125 bojím se MultiAir, JTD asi nechci.
Giulia se mi líbí, ale je drahá, mám strach ze servisu, protože se to hodně blíží BMW a na ty roky mi přijde zastaralý infotainment...né že bych ho potřeboval, ale jel jsem ve 2024 206kw, displej fuj...a nejlepší na tom autě byl podvozek...na to, že to mělo skoro 300 koní tak to vůbec nejelo...a ani moc nebrzdilo. To ta čipnutá otcova 1.8 TBI pocitově jede daleko líp...no taky nemá žádnej filtr pevných částic atd.

Škodovka - má smysl si v dnešní době kupovat dvojkovou Oktávku? Asi je to podobný dotaz jak nad tou 159. Ale Ovce II po faceliftu možná tolik nehnije, řídil jsem ji a celkem pěkně seděla, byla to obyč nafta, žádný RS. O víkendu jsem jel Ubrem OIII Laurin po FL a takhle pohodlný sedačky jsem v autě nezažil. Navíc v černé se mi líbí i jako čtyřoká. Ale trochu mě děsí, že to auto je na stejný platformě jako Golf.

Je otázka, jestli si koupit nějakou vraždu za 50-100 tisíc a 2-3 roky ji dojezdit, nebo si koupit nějaký dražší auto s tím, že do nej nebudu muset investovat. Tentokrát bych to auto 8 let chtít neměl a kdybych to auto neházel do hutě a chtel ho prodat, Škodovku určitě prodám snadněji jak Alfu a určo míň ztrácí na hodnotě. Zase ale ať už se bavíme v jakékoliv cenové relaci, tak u Alfy dostanu za méně peněz více muziky. I když ten servis a díly jsou tam dražší. Jaký na to máte nazor? Chtěl jsem 159 v automatu, ale říkal jsem si, že trápení s Alfou bylo dost a chci zkusit něco jiného. Je otázka jestli koupit novější/starší a kolik investovat...asi bez ohledu na značku.
Kootil
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Goesson 20. 11. 2024 22:39

ber oktu
Goesson
Veterán

Odeslat příspěvekod maXX_CZ 20. 11. 2024 23:31

159 je dnes uz nesmysl. V automatu tim spis :-D

To ostatni se da rozhodnout, az si rozmyslis, jestli do toho das 100 tisic, nebo 400. Predstava, ze do trojkove (natoz do dvojkove) oktavky nebude clovek muset za 3 roky nic investovat je docela usmevna.
maXX_CZ
Veterán

Odeslat příspěvekod Goesson 20. 11. 2024 23:38

ted tady jeden koupil o3 s 9000 km
Goesson
Veterán

Odeslat příspěvekod Já první 20. 11. 2024 23:40

Škoda Superb LK 2.0 tsi 206 kw
Co můžeš odložit na zítřek, nedělej dnes.
SatanWagen 2.0 TSI 206 kw. Das Škoda Auto.
Skočte si do značky.
Já první
Štamgast

Odeslat příspěvekod Kootil 21. 11. 2024 00:52

maXX_CZ píše:159 je dnes uz nesmysl. V automatu tim spis :-D

To ostatni se da rozhodnout, az si rozmyslis, jestli do toho das 100 tisic, nebo 400. Predstava, ze do trojkove (natoz do dvojkove) oktavky nebude clovek muset za 3 roky nic investovat je docela usmevna.

Pokud bych do toho auta nemusel investovat, byl by to bonus. Ale co se týká mé Alfy, tak já neměl problém s investováním, za poslední 3 roky jsem udělal - rozvody, přední/zadní kotouče a desky, na zadku nový brzdiče, spojku s dvouhmotou, přední/zadní tlumiče, spodní/vrchní ramena na předku. A vlastně jsem to ani pořádně nepojezdil to auto. Na té spojce mám najeto 10k km a měnila se před rokem. Za poslední dva roky ta koroze hodně vzala za svý. A 159tka rezne uplně stejně debilně, té navíc ještě rezne nápravnice dost. Takže 159 bych bral nějakou na dojetí, klidně teda v manuálu ale prostě do STK a čau. Jenže spoustu lidí nemá soudnost a prodává ji za 100+k Kč, přitom týpek teď brečel ve skupině, že měl nehodu s TIčkovou 159 a pojišťovna mu ji ohodnotila na 40 tisíc, takže asi tak.

Co se týče Oktávky nebo koncernu, tak mám za to, že mají lepší antikorozku a míň reznou. Tak bych neměl problém zainvestovat do oprav.

Ale jak jsem psal, tuhle 147 jsem měl 8 let, měl jsem k ní citovej vztah, první auto, taky jsem do toho nasypal zbytečný love za servis, v létě jsem do toho ještě dal 10 litrů za opravu přední nápravy, vůbec to nesedělo, bylo to nebezpečný a já to fakt do toho března chtěl dojezdit :D Ale ani jsem z toho neměl radost z té opravy. A teď už auto tak dlouho nechci jedno. Dokázal bych si představit, že bych si koupil tu Giuliettu QV chvili ji pojezdil, pak ji střelil a vyměnil za tu Ofci. Nebo bych si klidně pořídil nějakou tu 159 na dojetí a pak to hodil do hutě.
Kootil
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod puk123 21. 11. 2024 07:24

Než Alfu, raději Tipo. A co Scala 1.5TSi?
puk123
Veterán

Odeslat příspěvekod audis 21. 11. 2024 07:41

Giulia. Bytelne postavené auto dle rasto chvala. Display nejezdí. Radost z jízdy bude dělat radost každý den.
audis
Štamgast

Odeslat příspěvekod Goesson 21. 11. 2024 08:02

ty dva dny v roce pri prejezdu mezi servisy
Goesson
Veterán

Odeslat příspěvekod saabik 21. 11. 2024 08:13

Dfens tehdy psal, že i dnešní alfy jsou jedny z nejlepších. A ten se prý vyzná!
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Inventář

Odeslat příspěvekod puk123 21. 11. 2024 08:47

A kdy to psal?
puk123
Veterán

Odeslat příspěvekod Goesson 21. 11. 2024 08:49

mezi vydanim publikace jak provadet neurchirurgicke operace a jak zprovoznit funkcni fuzni reaktor...
Goesson
Veterán

Odeslat příspěvekod glider 21. 11. 2024 08:51

Kup si co sa ti paci.
Chces Alfu?
Ber.
glider
Ja chcem Slovak

Odeslat příspěvekod puk123 21. 11. 2024 08:52

Tos mi moc nepomohl. Mně šlo o to, jak staré jsou dneska ty tehdy dnešní alfy.
puk123
Veterán

Další stránka