Moderátor: Moderátoři AutoRevue.cz
Arnie J píše:exburn: finančně nikdy, ale ten pocit
maincoonsback píše:No, když nastavíš dobře podmínky...
Jako...dobře...
Rychlý sčot (nevím k čemu dojdu)...
Pokud nějaká průměrná FVE udělá 8 MWh ročně (a to není málo) a z těch 8 MWh ideálně polovinu fikneš do elektromobilu (což je technicky v podstatě nemožné, ale zkoušíme ideální podmínky), tak máš k dispozici 4 MWh pro auto...
Při spotřebě 18 kWh (což plažiny mají obvykle) se bavíme o 4000 / 18 = 220 km ZDARMA... (ty vado, to se vyplatí)
I pokud bych připustil, že při nabíjení ze sítě při levné ceně 5Kč/kWh mne stojí při pravidleném dobíjení km 1 Kč, pak se cenový rozdíl u plažinu vrátí za:
20 tis.km/ročně, z toho 220 km zadarmo a zbytek za kačku je roční náklad 19 780 Kč
Pokud mám benzín, tak při spotřebě 8/100 a ceně 38 Kč/litr, jsem na cca 3 Kč, tak platím 60 000 Kč za palivo...
Roční úspora tedy je 40 220 Kč
Při cenovém rozdílu 170 tis. je to návratnost přes 4 roky, tedy přesně tak dlouho, jak si obvykle podnikatelé nechávají auto....
Takže v ideálních podmínkách /nezahrnoval jsem odečty DPH a podobně a ani to, že plažin fakt neodjede 100% jízd na elektřinu), to může opravdu tak nějak vyjít. Ale i z čísel je patrné, že se to v reálném světě v podstatě NEMUŽE vyplatit a je to jen pro ten pocit.
U elektromobilu myslím to bude s ohledem na vyšší efektivitu vycházet o něco líp.
Arnie J píše:jenže Elroq je AUTO, toto je nějaká lowcost krabička na kolech
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků