výběr levného EV

Poraďte jaké auto koupit!

Moderátor: Moderátoři AutoRevue.cz

Odeslat příspěvekod exBURN 7. 11. 2024 14:41

Pocit je k nezaplacení, pravda :-D
exBURN
Štamgast

Odeslat příspěvekod puk123 7. 11. 2024 14:44

.
puk123
Veterán

Odeslat příspěvekod glider 7. 11. 2024 14:54

Arnie J píše:exburn: finančně nikdy, ale ten pocit :D

Ale preco?

Z testu na TA3 to vychadzalo pri nabijani doma pekne.
glider
Ja chcem Slovak

Odeslat příspěvekod Arnie J 7. 11. 2024 15:13

to jo, ale než já projezdím rozdíl 170k, tak je po autě
SkyActiv-G 165 / FA24D / 1.4 TSI ACT / Busso 3.2 24V / Honda NF13E
Arnie J
Tlusťoch

Odeslat příspěvekod exBURN 7. 11. 2024 15:21

A při vyšším nájezdu zas nebude stačit jen dojezd na aku, takže úspora nebude tak velká. Nedávno jsem se díval u kolegy na joho iV a dlouhodobě měl 5,7 a já u svého benzínu 7,7. Když si dopočítáž že i nabíjení není zdarma, tak je to fakt hodně malá úspora vzhledem k ceně.

Já to počítat detailně bo jsem zvažoval Supa pro ženu, ale pak je z toho závod o asketické ježdění za co nejnižší spotřebu na elektriku, že je nakonec...lepší koupit rovnou elektriku nebo naftu :-)
exBURN
Štamgast

Odeslat příspěvekod maincoonsback 7. 11. 2024 15:26

No, když nastavíš dobře podmínky...

Jako...dobře...

Rychlý sčot (nevím k čemu dojdu)...

Pokud nějaká průměrná FVE udělá 8 MWh ročně (a to není málo) a z těch 8 MWh ideálně polovinu fikneš do elektromobilu (což je technicky v podstatě nemožné, ale zkoušíme ideální podmínky), tak máš k dispozici 4 MWh pro auto...

Při spotřebě 18 kWh (což plažiny mají obvykle) se bavíme o 4000 / 18 = 220 km ZDARMA... (ty vado, to se vyplatí)
I pokud bych připustil, že při nabíjení ze sítě při levné ceně 5Kč/kWh mne stojí při pravidleném dobíjení km 1 Kč, pak se cenový rozdíl u plažinu vrátí za:

20 tis.km/ročně, z toho 220 km zadarmo a zbytek za kačku je roční náklad 19 780 Kč

Pokud mám benzín, tak při spotřebě 8/100 a ceně 38 Kč/litr, jsem na cca 3 Kč, tak platím 60 000 Kč za palivo...

Roční úspora tedy je 40 220 Kč

Při cenovém rozdílu 170 tis. je to návratnost přes 4 roky, tedy přesně tak dlouho, jak si obvykle podnikatelé nechávají auto....

Takže v ideálních podmínkách /nezahrnoval jsem odečty DPH a podobně a ani to, že plažin fakt neodjede 100% jízd na elektřinu), to může opravdu tak nějak vyjít. Ale i z čísel je patrné, že se to v reálném světě v podstatě NEMUŽE vyplatit a je to jen pro ten pocit.

U elektromobilu myslím to bude s ohledem na vyšší efektivitu vycházet o něco líp.
maincoonsback
Veterán

Odeslat příspěvekod Goesson 7. 11. 2024 15:26

realne se ev nejak nevyplati ani kdyz nabijis doma apod. pri prumernych najezdech vubec
Goesson
Veterán

Odeslat příspěvekod maXX_CZ 7. 11. 2024 15:30

Vzdyt je Inster uplnej nesmysl. Za ty penize. Nejebat se se spalovakem je jedna vec, ale vyhodit do kanalu 200k jen pri koupi je druha vec.

Fabka 1.0 atmo ma ted akcni cenu 365k a je v tom myslim park. kamera i vyhrivany sesle.
Takze tohle realne za 589 je doslova irelevantni, pokud budu brat ze nemam barak se solarama (a i tak to vyjde asi docela blbe).
maXX_CZ
Veterán

Odeslat příspěvekod maincoonsback 7. 11. 2024 15:34

Právě jsem ti spočítal, kolik ujedeš se solárama zadarmo...
To není ta zlomová věc... co by tě měla donutit pořídit si el. auto nebo plážin.

Pro mne by to bylo jedině to, že netrápím motor v popojíždění, ale určitě bych v tom nehledal ekonomickou výhodnost. Spíš řekněme psychický komfort bez toho hééén.

Ekonomicky to smysl nedává a ještě dlouho nebude.

Jako... raději bych fakt asi popojížděl v kolonách v Insteru, než s Fabšou 1,0 MPI v manuálu...
:D :D
Naposledy upravil maincoonsback dne 7. 11. 2024 15:35, celkově upraveno 1
maincoonsback
Veterán

Odeslat příspěvekod Goesson 7. 11. 2024 15:34

maincoonsback píše:No, když nastavíš dobře podmínky...

Jako...dobře...

Rychlý sčot (nevím k čemu dojdu)...

Pokud nějaká průměrná FVE udělá 8 MWh ročně (a to není málo) a z těch 8 MWh ideálně polovinu fikneš do elektromobilu (což je technicky v podstatě nemožné, ale zkoušíme ideální podmínky), tak máš k dispozici 4 MWh pro auto...

Při spotřebě 18 kWh (což plažiny mají obvykle) se bavíme o 4000 / 18 = 220 km ZDARMA... (ty vado, to se vyplatí)
I pokud bych připustil, že při nabíjení ze sítě při levné ceně 5Kč/kWh mne stojí při pravidleném dobíjení km 1 Kč, pak se cenový rozdíl u plažinu vrátí za:

20 tis.km/ročně, z toho 220 km zadarmo a zbytek za kačku je roční náklad 19 780 Kč

Pokud mám benzín, tak při spotřebě 8/100 a ceně 38 Kč/litr, jsem na cca 3 Kč, tak platím 60 000 Kč za palivo...

Roční úspora tedy je 40 220 Kč

Při cenovém rozdílu 170 tis. je to návratnost přes 4 roky, tedy přesně tak dlouho, jak si obvykle podnikatelé nechávají auto....

Takže v ideálních podmínkách /nezahrnoval jsem odečty DPH a podobně a ani to, že plažin fakt neodjede 100% jízd na elektřinu), to může opravdu tak nějak vyjít. Ale i z čísel je patrné, že se to v reálném světě v podstatě NEMUŽE vyplatit a je to jen pro ten pocit.

U elektromobilu myslím to bude s ohledem na vyšší efektivitu vycházet o něco líp.

sice je to 22000 km zdarma ale pro tebe je to stejne
Goesson
Veterán

Odeslat příspěvekod Arnie J 7. 11. 2024 15:35

Wolfe, to máš ale 22000 km zdarma, ne 220. Schválně, jestli dojdeš kde se stala chyba :D

-- 7.11.2024 15:35:37 --

Fuck goes
Arnie J
Tlusťoch

Odeslat příspěvekod impact 7. 11. 2024 15:35

Arnie J píše:jenže Elroq je AUTO, toto je nějaká lowcost krabička na kolech

Interiér devadesátkovej (včetně ovládání fyzickými tlačítky), žít se s tím bude myslím dobře. Akorát ten design, to je prostě moderní Hyundai. Jak se to řekne slušně? Polarizující? :)

impact
Inventář

Odeslat příspěvekod maincoonsback 7. 11. 2024 15:36

Jo na 100 km je ta spotřeba (ne na km)... Máš recht... říkám, že jsem to dělal na rychlo...na koleni.
No pak by to mohlo nějak vyjít... Otázka ale je, jak dostat stejně těch 4 MWh do toho auta... Nějak si to v praxi neumím představit.

-- 7. 11. 2024 15:40 --

Ono v reálu bude člověk rád, že tam dostane aspoň těch 0,4 MWh, což by bylo cca 2200 km zdarma, což by asi reálu mohlo odpovídat.
maincoonsback
Veterán

Odeslat příspěvekod yndezit 7. 11. 2024 15:42

Kabelem? :hm
yndezit
Inventář

Odeslat příspěvekod maincoonsback 7. 11. 2024 15:47

Nejde asi tak o to jak fyzicky...

Ale jde o souběh, kdy FVE vyrábí, pak o maximálním výkonu, kdy třeba z FVE nedostaneš tak velký výkon, co by auto mohlo brát, tak si část bude brát vždy ze sítě a pak jde o to, že smysluplné přetoky máš u RD od řekněme května do září..., což je 5 měsíců v roce. Zbytek stejně nabíjíš za tvrdé a nebo nenabíjíš vůbec. Mimoto asi ani nejde předpokládat, že auto bude u baráku přistaveno vždy, kdy jsou přetoky..., že tedy vybereš 100% přetoků pro auto.

Proto jsme psal na začátku, že těch 50% je čirá teorie, asi dosažitelná jen v ideálních podmínkách.
maincoonsback
Veterán

Předchozí stránkaDalší stránka