Nové auto - dilema

Poraďte jaké auto koupit!

Moderátor: Moderátoři AutoRevue.cz

Odeslat příspěvekod xgandalf 5. 3. 2021 09:32

Zdravím všechny,
v současné době se rozhoduju o výběru nového auta (firemní) a protože mám docela specifický požadavky, tak se okruh aut, který mi z toho vycházejí, docela smrsknul. Ocenil bych tedy radu, protože expert přes auta úplně nejsem a vybíral jsem spíš na základě testů a právě oněch limitních kritérií.
Takžee, jdeme na to. Obecné požadavky

1) Hatchback, délka max. cca 4,50 m. (ideálně max. 4,40 m)
2) Pokud možno konzervativní uspořádání interiéru, tj. základní ovladače ideálně nedotykové (tím mi vypadl nový Golf, na hranici je docela Scala).
3) Ideálně maximální eliminace různých asistentů, automatických systémů, které zasahují do řízení a podobných blbostí. Naprosto ideální by pro mě byl stav, kdyby všechny tyhle kraviny (Start/Stop, udržení v jízdních pruzích apod.) šly konstatně vypnout a fungovaly by pouze optional (tj. nikoliv, abych je musel vypínat po každém nastartování). V každém případě vypínání těchto asistentů tlačítkem
4) Preferuji silnější motor na úkor hi-tec výbavy (min. cca 90kW). Minimálně 50% jízd bude na dálnici, tj. trochu logicky mi z toho vychází spíš nafta, nebo silný turbo benzín. Ideálně bych viděl spotřebu u nafty do 6l/100 km, u benzínu cca 6,5l/100 km.
5) Nezbytnost – náhradní kolo, minimálně dojezdové (hrozný, na základě tohodle "požadavku" mi odpadlo docela dost kandidátů.
6) Manuální převodovku – obecně proti automatům nic nemám, ale jednak většinou mají manuály nižší spotřebu a řadit mě neuráží, takže automat fakt nepotřebuju.
7) Žádného Korejce, ideálně ani Francouze ani Itala (ehmm, to není můj požadavek, spíš ze strany vedení..:-)) ). Tím mi bohužel odpadlo například i30/Ceed s 1,6 CRDi.

Když jsem si to takhle shrnul, tak mi z toho vylezli dva kandidáti:
Opel Astra - buď s motorem 1,2 Turbo (benzín tříválec 107kW) nebo s motorem 1,5 CDTI (nafta tříválec 90kW). Výhodou Astry je, že je poměrně levná (poměr cena/výkon je fakticky dobrej), tříválce mě sice úplně neunášejí, ale asi bych byl schopnej se s tím srovnat. Kromě toho se mi její trochu fádní vzhled líbí a rozhodně se mi líbí víc interiér, než třeba u Focusu.

Ford Focus - buď s motorem 1,5 Ecoblue (nafta čtyřválec 88 kW) nebo s motorem 2,0 Ecoblue (nafta čtyřválec 110 kW). Výhodou jsou klasické čtyřválce podle všeho s poměrně kultivovaným chodem a dobrou akcelerací a údajně luxusní jízdní vlastnosti. Nevýhodou je cena (pro srovnání, Astra vychází ceníkově někam k 500t Kč, Focusy lezou přes 700t Kč). Navíc musím subjektivně přiznat, že zvenku mě Focus moc neunáší a zevnitř je to taky tak trochu pofidérní (ten přilípnutej tablet, no nic). Opět, jsem schopen se s tím srovnat.

Mám tedy dva dotazy:
- napadá Vás nějaká alternativa, kterou jsem opominul?
- kterou z těch variant by jste zvolili Vy a proč?

Ty jednotlivý auta si budu pochopitelně projíždět, tam se taky bude lámat chleba, ale víc hlav víc ví. Obecně čistě motoricky se mi nejvíc líbí Focus s 2,0 Ecoblue, zase je ale za nejvyšší cenu.

Díky za rady
Look, three-headed monkey. Guybrush Threepwood, mighty pirate
What can change the nature of a man? Ravel
xgandalf
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Arnie J 5. 3. 2021 09:57

Mazda 3
už nemám žádnou Mazdu :(
Arnie J
Tlusťoch

Odeslat příspěvekod pozpatku_fijA 5. 3. 2021 09:58

nevim
pozpatku_fijA
Veterán

Odeslat příspěvekod Skarjuu 5. 3. 2021 10:08

Sehnat skladovku předchozího golfa nebo leona.
RS za kapesný od mámy vol.2
21,06 příspěvků za rok.
Skarjuu
Nováček

Odeslat příspěvekod kurtoid 5. 3. 2021 10:13

Kdybych měl možnost koupit hatche za 700 (podle toho Focusu to vypadá, že jo), tak jdu do tohohle:

https://www.sauto.cz/osobni/detail/merc ... oFrom=list

Automat je ve služebáku fajn. Nafta na dálnice ideál a výkon 85kW dostatečný.

Nevím, jak se tam ovládají všechny ty pikačoviny asistentové, ale to bych asi překousl.
kurtoid
Pozorovatel

Odeslat příspěvekod Mr.Semtex 5. 3. 2021 10:19

Já bych vzal ten mercedes.. Focus i Astra jsou proti tomu tragické..
Mr.Semtex
Hodnostář

Odeslat příspěvekod Oasis 5. 3. 2021 10:21

Oasis
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod garážmistr 5. 3. 2021 10:30

Arnie J píše:Mazda 3

Kterou naftu nebo silný turbobenzín bys doporučil?
rwd
garážmistr
Veterán

Odeslat příspěvekod Afričan 5. 3. 2021 10:35

honda civic 1,5
Afričan
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod xgandalf 5. 3. 2021 10:43

Díky za tip. Upřímně, zvažoval jsem (a stále nad ní dumám). Ze všech aut se mi líbí nejvíc (i když se mi tedy víc líbila první generace), pár věcí mě od toho odrazuje:
- už je trochu delší (vím, psal jsem max. 4,50 m, ale ideálně těch 4,40 m - Mazda 3 má 4,46 m a to už je velmi na hraně (máme doma poměrně specifický prostor na parkování)
- do teď jsem jezdil s turbomotorem, Mazda 3 má atmosférický benzín, jestli se nepletu. Podle všech testů je to něco v duchu "nenadchne, neurazí". Trochu bych měl obavy o spotřebu, tam už to spíš bude 7-8 litrů / 100 km při živější jízdě, ne?
- auto bude celou dobu stát venku, žádná garáž. Ohledně koroze ale předpokládám už to Mazda vyřešila, ne?
- Mazda má docela zásadní problémy s kvalitou laku - je hodně tenký a docela citlivý třeba na projetí myčkou). To nemám někde z doslechu, to mám ze svého okolí, kdy dva lidi museli řešit tenhle problém (v obou případech šlo o Mazdu 6).
- přístup dealerů Mazda k výše uvedenému problému mě úplně nenadchnul, abych řekl pravdu (to ale může být o dealerovi, ale kolegové moc nedořešili ty problémy s lakem a jeden měl i nějaký problémy se záruční opravou).

V každém případě zvážím možnost si ji ještě projet (zatím to vidím na Autopalace, kde mají těch značek víc, včetně Mazdy), ale znáte to, mnoho blech umořilo slona.. :D
Look, three-headed monkey. Guybrush Threepwood, mighty pirate
What can change the nature of a man? Ravel
xgandalf
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Arnie J 5. 3. 2021 10:59

garážmistr píše:

Kterou naftu nebo silný turbobenzín bys doporučil?

Podladěný 90 kW dvoulitr s mild hybridem je dost dobrá alternativa k nějakému 90 kW turbu.

Proč tazatel psal silný turbobenzín úplně nevím, když nafta mu stačí slabá :)
Arnie J
Tlusťoch

Odeslat příspěvekod Arnie J 5. 3. 2021 11:02

xgandalf píše:

Díky za tip. Upřímně, zvažoval jsem (a stále nad ní dumám). Ze všech aut se mi líbí nejvíc (i když se mi tedy víc líbila první generace), pár věcí mě od toho odrazuje:
- už je trochu delší (vím, psal jsem max. 4,50 m, ale ideálně těch 4,40 m - Mazda 3 má 4,46 m a to už je velmi na hraně (máme doma poměrně specifický prostor na parkování)
- do teď jsem jezdil s turbomotorem, Mazda 3 má atmosférický benzín, jestli se nepletu. Podle všech testů je to něco v duchu "nenadchne, neurazí". Trochu bych měl obavy o spotřebu, tam už to spíš bude 7-8 litrů / 100 km při živější jízdě, ne?
- auto bude celou dobu stát venku, žádná garáž. Ohledně koroze ale předpokládám už to Mazda vyřešila, ne?
- Mazda má docela zásadní problémy s kvalitou laku - je hodně tenký a docela citlivý třeba na projetí myčkou). To nemám někde z doslechu, to mám ze svého okolí, kdy dva lidi museli řešit tenhle problém (v obou případech šlo o Mazdu 6).
- přístup dealerů Mazda k výše uvedenému problému mě úplně nenadchnul, abych řekl pravdu (to ale může být o dealerovi, ale kolegové moc nedořešili ty problémy s lakem a jeden měl i nějaký problémy se záruční opravou).

V každém případě zvážím možnost si ji ještě projet (zatím to vidím na Autopalace, kde mají těch značek víc, včetně Mazdy), ale znáte to, mnoho blech umořilo slona.. :D

Atmosférický benzín člověka zvyklého na turbokopanec opravdu nenadchne. Puristu ano :D
Spotřeba je výborná, toho bych se nebál.
Lak je asi mizerný, já myju na wapce, tak nemám problém. Na kartáčové myčce jsem v životě nebyl.
Koroze asi cajk. Stání venku tomu nějak nevadí. Horší je sůl + břečka + garáž.
Arnie J
Tlusťoch

Odeslat příspěvekod yndezit 5. 3. 2021 11:02

Swift.
yndezit
Inventář

Odeslat příspěvekod sprint 5. 3. 2021 11:35

500 nebo 700t je velký rozdíl a s tím i dost rozdílný výběr
sprint
Guru

Odeslat příspěvekod Ingos 5. 3. 2021 11:51

Oasis píše:Audi A3 35 1.5 TFSI 110 kW: https://www.sauto.cz/osobni/detail/audi ... oFrom=list

To auto doslova křičí, koupil by sis rád prémii, ale nemáš na ni. Sedačky vypadají snad hůř než ve Fabii.
Ingos
Inventář

Další stránka