Podobný výběr jsem řešil nedávno. Potřeboval jsem rodinné auto pro 3 dospělé a 2 děti v sedačkách. 80% cest jezdím sám, 15% ve 4. Plné obsazení výjimečně ale je nutné být připraven.
Doposud jsem měl Peugeot 308SW HDI, kde byly velkou výhodou 3 samostatné sedačky vzadu, takže jsme se sice na tesno ale vlezli. Po 200tis měl však už vysoké náklady na servis. Auto 100% spolehlivé ale loni jsem dal do servisu 31tis a letos už 27tis a to mě ještě jedna prohlídka čekala.
Nejdřív jsem auto vůbec nevybíral, jasnou volbou byla Octavia, jenže jsem záhy zjistil ze je pro naše potřeby absolutně nepoužitelná. Takže Superb? No tady jsme si moc nepomohli. Takže Kodiaq? Opět jsme dozadu 2 sedačky a dospělého nedostali. Takže 7 místny Kodiaq? Místa v 3. radě na nic

Zde jsem pochopil ze musím jet jinam.
Takže začal několika měsíční výběr vozu. Je to nuda tak to zkrátim. P5008 byl také ve výběru, ale po zkušenostech s Brnenskymi autorizovanými servisy už nikdy. Navíc jsem zavrhl auto kde se většina věci ovládá přes displaY. Odezva francouzského infotainmentu je navíc špatná. Oproti vw rozdíl asi jako Android vs iOS. Většině to stačí ale rozdíl tam fakt je.
Skončili jsme u VW Touran 1.5 TSI DSG. V den (jaro 2019) kdy jsem ho šel objednat mi dealer sdělil, ze vw stopnul dodávky tohoto motoru do ČR pro velký zájem v Německu. Navíc měl tehdy tento motor zásadní problémy s cukáním za studenta, tak to bylo asi dobře. Takže nákup jsem zrušil.
Začátkem února 2020 jsem však zjistil ze dealeři mají skladem spoustu aut v konfiguraci kterou bych chtěl za dobře ceny. Navíc vw teď dává slevu 55tis Kč pokud jim prodate vaše staré auto (je to opravdu sleva od importera, za vaše vám daji peníze navíc), 15tis sleva na skladovky plus další slevy prodejce. Takže za týden jsem odjížděl s novým autem.
Touran naprosto splňuje nás požadavek na 5.ti místne auto. Má výbornou výbavu. Hlavně má klasicky interiér od kterého i vw bohužel upouští, viz nový golf a octavia

pohoršil jsem si spotřebou, s P308 jsem jezdil za 4,9 s Touranem zatím za 6,6 ale klesá to, zatím mám jen 2000 km. Touran má ovšem o 40 kw silnější motor a je to znát. Výkon 110 kw stačí, jsem skromný. Touran je podle všeho také jedno z posledních MPV. Dal budou jen SUV, které bohužel prakticnosti dost zaostávání.
Podívej se např na toto.
https://www.autocentrum.cz/nabidka-vozu ... onal&vat=1Po odečtení 55tis bonus protiucet se dostaneš po 600 tis a to auto je bezvadné vybavené. 110 kW, adaptivní tempomat, full led světla, ergo active masáži sedadlo,
3 zónový klima... Troufám si tvrdit ze Peugeot za ty peníze bude vybaven hůř.
Přečti kapitolu 2:
https://www.auto.cz/peugeot-5008-vs-vw- ... iku-121148