Zdravím, rád bych poprosil o radu při výběru auta. Přesunul jsem se za prací do Prahy a dojíždění vlakem není zrovna nejpohodlnější, s přihlédnutím k objemu bagáže, který obvykle vozím. Mimo to bych občas rád vyrazil i na výlet někam za zelení, takže jsem se rozhodl pro koupi vozítka. Bude se jednat o moje první vlastní auto, dosavadních 8 let co jezdím jsem využíval pouze auta z rodinné stáje (Lada 2107, Daewoo Espero 1.8, Fabia 1.4 MPi). Rozpočet na auto je zhruba 50 000 Kč, 60 000 je maximum (počítám, že dalších 10 000 - 20 000 spolknou počáteční opravy atd.). Auto by mělo sloužit 2-3 roky, je to moje první auto takříkajíc na "vyježdění", potom plánuji koupit nové.
Nějaké velké manévry po městě s autem neplánuji, přes týden bude většinou stát zaparkované a jezdit bude především o víkendu, ať už na cesty domů nebo na případné výlety na hory a podobně. Roční nájezd odhaduji 20 000 km max, realisticky spíše okolo 15 000 km. Vzhledem k tomu, že plánuji spíše delší trasy a často i naložený (bagáž, lyže a podobně) preferoval bych rozhodně něco prostornějšího. Poměrně často jezdím s krátkou Fabií a je mi v ní dost těsno. Také nechci být brzda provozu, takže nějaký slušný výkon by nebyl na škodu. Vzhledem k předešlým dvěma požadavkům chápu, že za 5l jezdit nebudu, takže kombinovaná spotřeba ideálně okolo 8l, max 10l. Stav by měl odpovídat stáří, tedy zhruba těm +/- 15 letům. Důležitá je pro mě spolehlivost - chápu, že ojeté auto nikdy nebude 100%, ale sám opravář zrovna nejsem a žádného známeho, který opravuje auta, nemám. Cesty po opravnách bych tak rád omezil na minimum.
Takže tolik asi k mým požadavkům. Z toho,co jsem tu už přečetl jsem vyvodil, že bych se měl zaměřit na benzíňáky. Líbila by se mi třeba Alfa 156, nebo trojkové BMW, ale najít slušný neporuchový kus bude nejspíš zázrak. Docela doporučovaná je tu Primera, jen je škoda, že je to tak ošklivé auto (teď se nechci nikoho dotknout, ale opravduse mi nelíbí). Klasice v podobě Octavie bych se rád vyhnul, protože mít ji v Praze týden zaparkovanou před domem se rovná čekání, kdy ji najdu vykradenou / nenajdu vůbec. Budu rád za každou radu.