Je to 2004 Toyota Hiace 4x4 (permanentní, neodpojitelné). Žádné uzávěrky, jen vzadu diferenciál s omezeným prokluzem (nebo jak se to česky píše). Zatím stačilo bezpečně a nezapadli jsme nikde, a to jsme byli v hlubokým písku, ve vodě i blátě. Ale počítám, že to ještě přijde - zatím jsme najeli cca 25 tisíc a čeká nás ještě celá Jižní Amerika (počítám dalších 25).
Pohání to 2.5 turbodiesel common-rail s mohutnými 75 kW

Stačí to, na dvojku to jede do kopce i ve 4000 metrech nad mořem, ale víc by neškodilo, hlavně kvůli absenci redukční předvodovky. Navíc jsme obuli trochu větší kola (215/75 R15 oproti 195/70 R15), takže ty akcelaraci taky nepomůžou. Motor je to stejný jako používají v místních Hiackách, zatím žádné problémy s palivem, ale to taky ještě může přijít. Oproti ostatním s atmosférickými motory (LandCruiser, starší Hiace) je turbo opravdu znát - v kopcích jim snadno ujíždíme. Motor možná i díky modernější konstrukci nijak extra nečadí, nezaznamenali jsme ani nějaké větší výkyvy ve výkonu nebo problémy při startování kvůli horšímu palivu (ostatní takový štěstí neměli).
Koupeno jako prázdná dodávka s cca 190 tisíci na tachometru a pár skrytými problémy za cca 200 tisíc. Halt se připlácí za značku a 4x4. Předstartovní servis - kromě vychytání skrytých vad nic extra - nové pneu, nové tlumiče (zadní ne Toyota, ale Sachs - chyba!), výměna rozvodů, spojky. A odstranění reflexních folií, který na autě byly - peklo, reflexní nejdou sundat ničím kromě speciálního brusnýho kotouče

Chtěl jsem nechat přizvednou předek (torzní tyče), nedostal jsem se k tomu. Možná to ještě udělám, ale bojím se, aby ty torzky neruply.
Závažné poruchy zatím žádné, v USA jsme nechali preventivně vyměnit přední poloosy kvůli cvakání při plném rejdu (stejné díly jako Hilux/4runner). Pak v Hondurasu utržené uložení pravého zadního tlumiče, vyřešeno za 50 korun v místní automyčce. To samé později vlevo v Panamě, vyřešeno za 180 korun v autoservisu. Ale ty tlumiče jsou podle mě blbě navržený, nebo je chyba u Sachsu. Prostě se na roletě a špatnejch cestách pomalu povoluje spodní uložení a než to člověk zachytí, už může bejt pozdě. Naštěstí snadno řešitelný a prakticky nic neohrožující závada.
Jinak nám trochu drhnou boční šoupačky, zkusím někde sehnat nový jezdec, nebo nechat nalisovat nová ložiska. Ale až takový problém to není, WD40 to vždycky na měsíc vyřeší

Vestavba řešena s kamarádem za víkend. Náklady na materiál počítám do třech tisíc, pak něco navíc matrace (Ikea, rozstříhat a nechat ušít potah), záclonky řešila drahá polovička, vařič + bomba koupena ve walmartu v USA

Elektro - drahá sranda, nechal jsem to dělat v servisu na karavany, dohromady s baterkou (140 Ah) něco přes deset tisíc. Je tam spínač, který třetí baterku propojí s předními dvěma startovacími jen při nastartovaném motoru (vyšším napětí), takže nehrozí, že vymlátíme baterky a nenastartujeme. Plánoval jsem solár, nedošlo na něj a nebyl ani potřeba. S kompresorovou lednicí (Waeco CDF-25) vydržíme stát cca 5 dní na místě bez potřeby nastartovat.
Pořídili jsme ještě markýzu Gordigear dělanou na off-roady (lehčí, jednoduchá konstrukce). V Mexiku a při kempování na pláži neocenitelná záležitost a přežila i silný poryvy větru, když jsme ji zapomněli přikolíkovat a skončila na druhý straně střechy.
Uff, kdybych na něco zapomněl, klidně se ptej dál.