Na téma P407 ti mohu napsat román, která ovšem vychází z mé osobní zkušenosti s vozy pežot již od roku 1995 -to jsem začínal na P306, následoval P605 ("zahynula jako totoálka následkem jednoho korunovanýho vola, co neuměl řídit kamion), pak 406, proložýeno několika Škodovkami Octavi 1,9TDI, následovla další P407 (ale už 1,6HDI) a k tomu šéfova auta jako P406, 407 a otocva paralelně žijící P405SRI 2,i:-)
Pežot je stroj. Ke stroji je třeba se nějak chovat. je třeba respketovat pokyny výrobce. Pak stroj funguje. Mně fungovaly všechny bez tzásadních potíží. Dokonce i ona 1,6HDI, kterou jsem koupil jako ojetou s údajnými 140.000km po 2,5 letech (otázka, byla to realita??)Tutéž 1,6 80kW najdeme i ve Volvu V50, Focusu a Mazdě 3 (tu si nejsem ale zcela jistý).
Pak mám vedlůe sebe člověka, co v Přerově servisu jen a pouze Citroeny a specializuje se na C56 a Xantie.
Jedním slovem - je to o výběru daného kusus. Jaký pán, takový krám. Není nejmenší důvod, aby P407 nefungoval. U C5 bych měl trochu obavu z elektriky, přeci jen, její složitost je vysoká. Ale P407 ať 2,0HDI či 1,6HDI jsou slušné vozy, na kterých tě nepotká nic víc níc mmíň než na ostatních dýzlech dneška. SPíše tě toho potká daleko míň, např. ve srovnání s Das Auto či VW (jejich věhlasné verze 103kW PD motorů, turba ve všech podobách, vstřiky, kombnovaná naftová čerpadla, vykrádačky a další libůstky).
A k té P407SW 1,6HDI:
pokud jsi sám, tak ti 80kW z nafty a asi 320Nm může bohatě stačit, to vše při nějakých 6l nafty/100km, podpořené vysokým cestovním pohodlím, klidem v kabině prostým jakýchkoliv vibrací, dunění, drnčení a pod, jako apříklad v "krásně samotové" 1,9 74kW od das Auto. 5ti kvalt je krásně rozložený a při dálničních 130 nepoznáš, zdali řídíš benzín nebo naftu, motor propstě není slyšet.
CO tě potká, je svítící kontrolka symbolu upozorňující na regenraci či servis FAP (mě to potkalo ve 152.000km). Řešení stálo 2 litry za dolití aditiva, ovšem následný majitel, který jej od mě koupil, mi pak říkla, že FAP musel nechat vyměnit - stálo to 12 tisíc vč. práce (což např. u Hondy dýzla stojí nádherných až 100.000Kč

U Fordů 25, u SUbaru to radši vědět ani nechci...
Ad náprava: nevím, co pořáá máte s nápravami a čepy a tyčkami. Jezděte po silnici, ne po polích a pak na ně nebudete muset sáhnout. První 306 šla z domu ve 200.000km, provoz včetně naší stověžaté matičky - na nápravu nechytnuto. 605 nepočítám, ta v 25.000km šla k Pánu, pak řada 406 moje i šéfova - moje měla 350.000km (jezdil s ní pak kámoš a pak jeho syna nakonec jho manželka a měinly se jen brzdy a přední tlumiče, nějaký ten čípek - ale to až kolem 250.000km !! Moje 407SW ve 152.000, co šla z domu, měla náoravu jako když vyjal ze salůnu:-) Taktéž tlumiče, (byl jsem na testu a opotřebení NA 80%!! Takže de facto hodně velký kus před sebou. Taktéž vůle v řízení - 0000 NIC!
Co bylo jaksi mimo z řady, byla moje poslední služební P807 2,HDI 79kW FAP.ta šla z domu kolem 170,.000km, ale zde bych možná byl ochoten připustit, že už to nebylo to pravé ořechové, protože přeci jen,m váha byla daleko větší a celkově 807 a 79kW nebyla ta pravá kombinace, power box, který údajně měl z motoru dostat 94kW sice nějaký výkon přinesl, na brzdě jsem však nebyl a spotřeba byla 7,5/100.
Takže za mé zhruba 13-ti leté zkušenosi s pežoty ti mohu s klidným vedomím a svědomím napsat, vyber slušnou P407 a klidně bez jakýchkoliv obav si ji kup a nebudeš litovat. Dostaneš výborný naftový motor, vysoké pohodlí, hezký vzhlůed, auto, které se nekrade (tolik), nerezaví a je levné díky předsudkům našich Všeználků z Čech.
Na druhé straně musíš přehlédnou nějaké ty mušky ve zpracování, ale co bys chtěl za 150-200.000Kč, ne??
Jinak obecně, 406 byla na tom s kvalitou lépe, než nobější 407. A byla uvitř o otný kus větší.
C5 je dost velká zvenku, ale uvnitř tak dramaticky velká není, navíc vzhled palubní desky není bůhví co, ale zase systém odpružení je slast a repase koulí za 2litry/kus se dá udělat - třebas u mého kolegy v Přerově. Kontakt dám, kdyby něco
-- 13. 5. 2011 08:32 --Pánové omlouvám se za překlepy, píšu levou, pravačku mám na šátku - loket v háji:-(A nechce se mi to opravovat.