od Dzordz5 12. 5. 2011 19:48
Ahoj,
Obě auta o kterých píšeš jsem měl v hledáčku taky. Projel jsem diskuzní fóra (myslím ty značkový, ne ten blázinec tady), zašel za známým do servisu (cit/peg) a oslovil pár majitelů. Tady je shrnutí toho co jsem zjistil (pokud máš další dotaz, klidně napiš):
O C5 jsem uvažoval jen krátce – 3 varování od 3 majitelů a krátká návštěva u známého v servise mi stačily: V C5 se Citroen poprvé pokusil o „elektrifikaci“ auta – 4 sítě, 20 řidících jednotek a BSI – ale bylo nad jejich síly. Takže elektronika zlobí víc než ve 307 a 407 dohromady. A to už je co říct. Hrozný benzíny (kromě 3.0 V6), ale slušný nafty – 2.2 hdi bezproblémová a rychlá nafta, těch je ale v bazaru míň než pracujících v chánově.
P407 má svý mouchy taky, ale není to nic hroznýho (třeba ve srovnání s pasatem nebo vectrou). Má naprosto dokonalej podvozek, kterej mě na normální silnici uchvátil víc než mondeo a hlavně se mi líbil design. Vzadu je o něco míň místa než by člověk čekal, ale pokud nejezdíš ve 4, nebude tě to trápit.
Přední náprava na našich tankodromech vydrží tak 50-60t, ale vzhledem k tomu, že lze většinu věcí měnit samostatně, není to nějakej problém (většina lidí měnila jen spodní kulovej čep za 4t). Fapu bych se nebál – doplnění aditiva po 120t, výměna tak po 180. Většinou ale stačí repas tak za 5.
Jo, to auto je šíleně těžký - měl jsem na víkend půjčenou SW (v plný polní) s 2.0 hdi a když jsem vez do sběrnýho dvora starý gumy, váha ukázala 1790kg! Řekl bych že to je asi důvod, proč třeba ve městě ty auta žerou víc než konkurence...
Motory který stojej za zmínku:
nafta
1.6 hdi - na první pohled super, ale na tak těžký auto je slabej - odcházej turba a 2hm
2.0 hdi – subjektivně nic moc, ve srovnání s passatem (1.9, 96kw) na stejný trase o 2l větší spotřeba
2.2 hdi – supermotor, ale narazil jsem na něj jen v 1 autě od šíleného kuřáka (smrad)
Benzíny
1.8 – nebrat – žere olej, hlučném
2.0 – stejná řada jako 1.8 (EW), občas taky olej,
2.2 – výbornej motor (narazit na něj je ale zázrak)
Od koupě mě nakonec odradily 3 věci:
1) u nás převažuje nabídka děsivejch vraků dotaženejch z francie. Obvykle bouraný auto se lehce vytuní a prodává jako funglovka. Hrůza…
2) 2.2 hdi se špatně shání (nebo je nechutně drahý) a 2.7 V6 je jen s divným automatem
3) dlouhej a nízkej předek mě vadil na několika místech kam jezdím (p. garáže, chata…)
Takže pokud bych to měl shrnout – na rozdíl od zdejších „expertů“ bych tě od P407 jednozančně neodrazoval. Je to stejný jako u většiny jinejch aut – může bejt bezproblémový, ale taky můžeš narazit na past. každopádně je to auto jiný než krabicoidní konkurence.
Na základě toho co jsi napsal bych doporučil benzín 2.2 – a jel bych pro něj do DE. V každým případě je to ale na delší dobu – sehnat ho nebude jednoduchý (navíc do 200t)…