CB radiostanice v autech

Motory, převodovky, oleje, servis a další

Moderátor: Moderátoři AutoRevue.cz

Odeslat příspěvekod turboleon 27. 10. 2005 06:35

Vážení, zakládám nové téma, které bylo doposud diskutováno především v sekci Antiradary. Jen stručné shrnutí:

CB /Citizen Band/ je pásmo 27 MHz, kde může vysílat i přijímat každý, platí pro to generální licence . Je zde celkem 80 kanálů. Pro nás motoristy je nejzajímavější kanál 10, který je určen pro informace o dopravě. /v Evropě je to kanál 19/. Např. kanál 9 je pro záchranky a tísňová volání atd. Běžná radiostanice se s anténou pořídí už za 3000 Kč, do 5000 už je to dost slušný. Zejména kamióny, TAXI apod. se zde informují o zácpách, ale i jiných problémech - hlídkách, měřeních atd. V kombinaci s radar detectorem /mimochodem nejsou zakázané a fungují, viz. sekce Antiradary/, by to tak mohlo být další chytré zařízení, pomáhající zejména denně jezdícím řidičům. Aź bude naše dopravní značení stejně kvalitní jako v Německu či Rakousku, naši policisté stejně zodpovědní ve výběru míst kde kontrolují a co kontrolují a neúplatní, pak samozřejmě podobná zařízení tak velký význam mít nebudou. Až..........
turboleon
Inventář

Odeslat příspěvekod richie 27. 10. 2005 08:47

vyborne ... ak s tym mate niekto skusenosti a viete nieco doporucit poprosim .. idealne by bolo nieco rozumne, nie velmi drahe schopne pocuvat na 2(3) kanaloch sucasne (napr. na 10 a 19)
Opel Insignia B ST 1.5/121; VW Sportswan 1.2 (Astra G Caravan 1.6 Twinport-Z16XEP; Corsa C 1.0; Octavia liftback II/1.9tdi -> III/1,6TDI-> IV/1.5TSi )
richie
Štamgast

Odeslat příspěvekod turboleon 27. 10. 2005 11:33

Jako zdroj informací doporučuji http://www.cbradio.cz. Tam je toho hafo. Moje volba: anténa Sirio Triflex /je dělaná tak, aby se jen vyměnila místo koncernové VW/a rtadio President Harry II ACS. Ta souběžné kanály neumí, pokud se nemýlím. JInak na kanálu 10 jak jsem se dnes dozvěděl od kolegy dává informace i dálniční policie, naviguje tím prý kamiony mimo, když je někde havárka.
turboleon
Inventář

Odeslat příspěvekod JirkaK 27. 10. 2005 22:30

CB do auta můžu jedině doporučit, ve všední dny to funguje dokonale. Není potřeba nic drahého, v autě mám deset let Danitu 240 a bohatě stačí. 80 kanálů a hafo knoflíků je do auta zbytečných. Jak vyrážím někam dál než kolem rodného komína, tak jedině se zapnutým desátým kanálem :)
JirkaK
Pozorovatel

Odeslat příspěvekod turboleon 27. 10. 2005 23:16

JirkaK: jen pro info - jakou máš anténu a jak jsi na tom s dosahem? Resp. na jakou vzdálenost se dovoláš a na jakou vzdálenost slyšíš ostatní?
turboleon
Inventář

Odeslat příspěvekod JirkaK 28. 10. 2005 18:17

Na delší cesty si dám trochu práci a nasadím na střechu DV Magnum. Dosah podle terénu, kolem 10 až 20 km. Protože se ale s touhle anténou nevejdu do garáže bez sklopení, běžně používám zkrácený "pendrek" cca 25 cm dlouhý, v podstatě podobná anténa jako na ručku. S ní je dosak kolem 5 km.
Tragédie této země spočívá v tom, že vždy když se v ní začne náhodou dařit lépe, přijdou politici a ve jménu vyšších zájmů všechno zkurví.
Líp už bylo......
JirkaK
Pozorovatel

Odeslat příspěvekod Pucmeloud(smazano) 28. 10. 2005 18:34

Pred asi desiti lety jsme meli ve sluzebnim Formanu CB (bohuzel uz si nepamatuju co to bylo za model), ale krome toho, ze to bylo uzitecny, tak to byla i naramna zabava. tesne pred vanocema jen nocni krajinou a poslouchat tetky, jak si pres vysilacku vymenuji recepty na vanocni cukrovi..:-). Dosah byl od zateckyho letiste k Vejprtum na jednu stranu a do Slanyho na druhou
Pucmeloud(smazano)
Nováček

Odeslat příspěvekod biturbo 29. 10. 2005 22:09

CB používám v obytném autě.Výborna věc,funguje v celé evropě.Dosah je podle terénních nerovností.Mám metrovou anténu na 3metrovém autě a dosah odhaduji v průměru na 10km.Na osobáku to bude ještě míň a ta anténa by mi tam vadila.
biturbo
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod turboleon 30. 10. 2005 18:53

Tak jsem rád, že zatím zde popisované zkušenosti jsou v relaci s tím, co si myslím a doposud zjistil já. Pokud by byla CB časem v autě každého dejme tomu desátého denně jezdícího řidiče, máme tady super informační systém.
turboleon
Inventář

Odeslat příspěvekod Lumpo 7. 11. 2005 22:10

Tak jsem ted zjistil, že se mi jedna zatoulená CB stanička doma ve skříni válí, zajímalo by mě teda, jestli to i v dnešní době mobilů má smysl, jestli s tím kamioňáci pořád mluví a používají to
Lumpo
Inventář

Odeslat příspěvekod MKMAN 10. 11. 2005 08:15

smysl to urcite ma krome zacep a pomoci z navigaci to pouzivam i na takove kraviny abych se zeptal jestli muzu predjizdet (naposledy jsem byl v absolutni tme nekde okolo prerova a jeli 3 kamiony za sebou celkem clenitym terenem). ja jsem se jich zeptal na to jak najet na tu novou cast dalnice D1 (tomtom ji jeste nezna) a pri teprilezitosti jsem se trepfil prave do tech predemnou takze jsem pak s duverou mohl predjet.

Mam stanici ELIXS77 s autosquelchem a nema to chybu, s timto autem jsem projel celou evropua vzdy se to hodilo. Mj kdyz ukecate vic lidi tak treba jen ve meste usetrite par cennych minut kdyz treba na letne muzu koordinovat aby ten pomalejsi dojel/predjel. ve felicii nez ji kolega rozmlatil byla obycejna danita 240 a jak funguje

Horsi je to z upravou vozidel. Mam dve octavie a felicii takze u felicie to slo do stredoveho panelu (obetoval jsem jednu z tech dvou pricek). U octavie je u obou hozene dole u VAG konektoru resp pod volantem je takova pricka tak tam. v nejhorsim vymenim pri prodeji plast za 500 CZK.

Dosah zavisi predevsim na podminkach a antene. Ja pouzivam siria co maji vymenitelne paty takze muzu prohazovat turbo 800 s turbo 1000 dle potreby a dosahu. 25Km neni zadny problem. S MPR nesrovnatelen.

Skoda ze nedelaji nejake "autovysilacky" i jinam nez do kamionu a i kdyz byl velmi popularni starsi cb ve tvaru NMT telefonu kdy pak stacilo mit jen sluchatko.

Nebo jak u motorol, ze je stanice nekde a display s mike jinde
tádydádydádyda
MKMAN
Pozorovatel

Odeslat příspěvekod turboleon 10. 11. 2005 12:01

Co jsem koukal,tak některé ruční CB mají přímo psáno, že umějí externí anténu a repro. Bylo by divné, kdyby to tak nebylo. Takže cesta mít ručku a v autě jí používat jako když dám telefon do HF je podle mě reálná. Navíc cena vozidlových CB spadla natolik, že těch cca 2500 za už slušnou stanici není moc. To je tak minimální pokuta za mírné překročení rychlosti.
turboleon
Inventář

Odeslat příspěvekod MKMAN 10. 11. 2005 14:28

no nevim budete si pripadat jako kaspar :) hromada dratu. to uz radeji nejakou tu danitu nekde k pedalum nebo k spolujezdci a externi repro a prodluzovacka na mike dohromady to neni nad 3000 a hlavne CB v aute neni jen o pokutach.
tádydádydádyda
MKMAN
Pozorovatel

Odeslat příspěvekod turboleon 10. 11. 2005 16:21

Mikman: souhlas. Právě proto jsem si pořídil Prezidenta Harryho II. Aby nebyly zbytečné dráty. Chtěl jsem jen napsat, že i ručka by šla v autě připojit podobně jako HF.
turboleon
Inventář

Odeslat příspěvekod turboleon 11. 11. 2005 14:23

Tak mám za sebou první týden z CB, a musím říci že moje očekávání ohledně toho jak to funguje a co vše se mohu dovědět byly spíše překročeny.S tím Triflexem slyším snad skoro celou Prahu, příjem radia taky O.K. Co více si přát?
turboleon
Inventář

Další stránka