Čepy řízení nemají stejný sklon

Motory, převodovky, oleje, servis a další

Moderátor: Moderátoři AutoRevue.cz

Odeslat příspěvekod elipsoid 7. 7. 2013 18:25

Ahoj,
auto mi po výměně spodních čepů a čepů řízení táhne do strany. V servisu tvrdí, že geometrie je OK a že to může být poškozenými pneu. Gumy budu měnit tak jako tak, ale dneska jsem vlezl pod auto a koukám, že čepy řízení nemají stejný sklon (u spolujezdce vs. u řidiče). Ať jsou kola v jakékoliv pozici, jeden čep je vždy víc skloněný, než druhý (jako by byl o kus pootočený na tyčce řízení). Je tohle standardní, třeba kvůli seřizování geometrie? Nebo by to mohla být příčina toho, že mi auto táhne do strany?

Díky.
elipsoid
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ol-da 7. 7. 2013 18:46

Tyčky řízení jsou volně otočné, tak za ni vezmi a natoč si čep podle libosti.
Na táhnutí ke straně tohle nemá vliv, chyba bude jinde.
Ol-da

Odeslat příspěvekod randomuser 7. 7. 2013 20:15

Čep bych podle libosti nenatáčel - jejich táhly se totiž nastavuje sbíhavost a tu "by ochko" nenastavíš, ani podle druhého. Nevíš totiž, který a jestli vůbec je správně.
randomuser
Nováček

Odeslat příspěvekod elipsoid 7. 7. 2013 20:20

A když se nastavuje sbíhavost, mění se natočení čepu na tyčce? Nebo jde nastavit sbíhavost bez ohledu na polohu čepu?
elipsoid
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod randomuser 7. 7. 2013 23:32

Čep řízení je na táhle (tyčce) řízení našroubovaný na jemném závitu. Čep sám je naražený v páce těhlice, takže vykyvuje spolu s natočením kola. Sbíhavost se seřizuje jen otáčením táhla (tyčky) a tím prodlužováním nebo zkracováním celkové délky vlivem posunu čepu po závitu táhla. Spolu s tím se pohybuje i těhlice a zmenšuje nebo zvětšuje (podle směru, kterým otáčíš táhlem) úhel k podélné ose vozidla, jinak zvaný sbíhavost.
Jestli je při natočení volantu na střed některý z čepů výrazně vychýlený, může být špatně seřízená geometrie, deformované táhlo nebo těhlice, atd. Pokud ale problém nastal až po výměně čepů a neboural jsi, hledal bych tam. Táhnutí vlivem pneu bývá poznat na nestejnoměrně sjetém vzorku.
randomuser
Nováček