Meziplyn

Motory, převodovky, oleje, servis a další

Moderátor: Moderátoři AutoRevue.cz

Odeslat příspěvekod henk 4. 2. 2011 13:50

Kojotous píše:Otazocka k teme :)

Zatial som o medziplyne, resp. launch controle len cital, ziadne skusenosti z praxe. Takze ak to chapem spravne, pri zaradenej rychlosti (automat), podrzani brzdy a zaroven plynu by malo auto akcelerovat z miesta pruznejsie?
Nahodou nemate skusenosti ci to "funguje" aj u 5-kovej Audine? Prevodovka S-tronic :). Manual som necital ... prosim nebudte zly a neodkazte ma prave na neho . ;-)

Tohle (ale s meziplynem to nemá nic společnýho) do jistý míry fungovalo u některých HDM automatů - třeba v předchozí generaci Superbu nebo starší A6, pokud bylo potřeba se rozjet do křižovatky rychle, tak při standardním postupu pustím brzdu-šlápnu na plyn se nejdřív nic nedělo, pak zavrčel motor a až za další chvíli auto vyrazilo. U S-tronicu je to imho nesmysl.
henk
Nováček

Odeslat příspěvekod BLIzZard--cz 4. 2. 2011 14:05

je to meziplyn pokud přidám plyn během podřazení například z 5 na 3 ? meziplyn s bržděním mně nejde protože mám pedál plynu posunutý dost vzadu tak nevim jak bych šlapal tou nohou ještě na brzdu
AMD RYZEN 7 9800X3D | ASUS ROG B650E-F | GIGABYTE RTX 4080 EAGLE OC 16GB @ 2820/23400MHz | Kingston FURY 64GB @ 6000MHz, CL30 | KC3000 | Corsair HX1000 | be quiet! PB 500 FX | OLED 240 Hz QHD 27 LG Display
A6 3.0 BiTDI, 313 koní, 650 Nm, 0-100 za 5,1s
BLIzZard--cz
Pozorovatel

Odeslat příspěvekod Anonymni 4. 2. 2011 14:12

já mám dost velký nohy, takže současné šlápnutí na brzdu i plyn se vylučuje
Anonymni

Odeslat příspěvekod Honza42 4. 2. 2011 14:38

BLIzZard--cz píše:je to meziplyn pokud přidám plyn během podřazení například z 5 na 3 ? meziplyn s bržděním mně nejde protože mám pedál plynu posunutý dost vzadu tak nevim jak bych šlapal tou nohou ještě na brzdu

Ne, to není meziplyn. Meziplyn při řazení nahoru: Vyřadit, pustit spojku, v neutrálu sešlápnout plyn aby otáčky byly trochu vyšší než budou po přeřazení. Sešlápnout spojku, zařadit rychlost, pustit spojku, přidat plyn a pelášit dál. Při řazení dolů je meziplyn pitomost.
No a protože tohle málokdo zvládne udělat rychleji než to umí synchronizovaná převodovka bez meziplynu, tak je to blbost i při řazení nahoru. S elektronickým plynem to stejně ani skoro nejde.
Honza42
Inventář

Odeslat příspěvekod zelvotron 4. 2. 2011 14:53

Honza42 píše:
BLIzZard--cz píše:je to meziplyn pokud přidám plyn během podřazení například z 5 na 3 ? meziplyn s bržděním mně nejde protože mám pedál plynu posunutý dost vzadu tak nevim jak bych šlapal tou nohou ještě na brzdu

Ne, to není meziplyn. Meziplyn při řazení nahoru: Vyřadit, pustit spojku, v neutrálu sešlápnout plyn aby otáčky byly trochu vyšší než budou po přeřazení. Sešlápnout spojku, zařadit rychlost, pustit spojku, přidat plyn a pelášit dál. Při řazení dolů je meziplyn pitomost.
No a protože tohle málokdo zvládne udělat rychleji než to umí synchronizovaná převodovka bez meziplynu, tak je to blbost i při řazení nahoru. S elektronickým plynem to stejně ani skoro nejde.

Cože, vždyť to je přesně naopak. :!:

Při řazení nahoru je potřeba kola v převodovce zpomalit, tedy stačí dvakrát vyšlápnout spojku bez přidání plynu, při řazení dolů je naopak potřeba kola roztočit, tedy spojka - vyřadit, pustit spojku, přidat plyn podle potřeby (cca na stejné otáčky jaký bude mít motor na nižší řazenej stupeň), sešlápnout spojku a zařadit nižší rychlost
zelvotron
Inventář

Odeslat příspěvekod Anonymni 4. 2. 2011 15:03

Honza42 píše:

tohle jsem dnes udělal a na minulé straně mi bylo odpověděno, že to mezi plyn není
Anonymni

Odeslat příspěvekod Brus 4. 2. 2011 15:19

_maty_ píše:
Honza42 píše:

tohle jsem dnes udělal a na minulé straně mi bylo odpověděno, že to mezi plyn není

toto sice meziplyn je, ale nesmyslný. takto se používá při podřazování
Brus
Inventář

Odeslat příspěvekod Anonymni 4. 2. 2011 15:23

oki, nejlepší tedy vyzkoušet :-) při podřazovaní jsem to nezkoušel
Anonymni

Odeslat příspěvekod Vana666 4. 2. 2011 16:14

zelvotron píše:U meziplynu se primárně jedná o vyrovnání obvodovejch rychlostí ozubenejch kol (příp. spojek u oz. kol ve stálým záběru) řazenýho stupně. ;-)

v převodovkách jsou z výjimkou zpátečky vždycky všechna kola ve stálém záběru a řadí se spojkami s bočními zuby
Vana666
Servismen

Odeslat příspěvekod 4x110mm 4. 2. 2011 18:53

Mikey89 píše:Jo meziplyn je dobrá věc.. Další level je pak podřazování s meziplynem bez spojky :D Ale to se mi čistě povedlo jen jednou....

Tak to mě dost často - měl jsem na levý noze výron, tak jsem byl nucenej to takhle řešit. Sice než jsem se to naučil, tak to "drobet drhlo" :D ale pak mi to docela i šlo :)) Bylo to v O1 SDI, reaguje v tomhle smyslu líp než oturbená.
Jsem ortodoxní, uvědomělý, osvícený a bravurní cyklista a za to byste mi měli tleskat O:-)
4x110mm
Inventář

Odeslat příspěvekod zelvotron 4. 2. 2011 19:03

Vana666 píše:
zelvotron píše:U meziplynu se primárně jedná o vyrovnání obvodovejch rychlostí ozubenejch kol (příp. spojek u oz. kol ve stálým záběru) řazenýho stupně. ;-)

v převodovkách jsou z výjimkou zpátečky vždycky všechna kola ve stálém záběru a řadí se spojkami s bočními zuby

?
no...to já vim, ale to platí pro synchronizovaný převodovky, vzhledem k tomu že je tu řeč o meziplynu, kterej se primárně používá u nesynchronizovaných, tak jsem to napsal tak jak sem to napsal ;-)
zelvotron
Inventář

Odeslat příspěvekod Vana666 4. 2. 2011 19:28

když mluvíš o nesynchronizovaných převodovkách, které běžné auta máš na mysli ?

a podle mě i u nesynchronizovaných převodovek jsou kola ve stálém záběru, nedovedu si představit že by to mělo býr jinak
Vana666
Servismen

Odeslat příspěvekod mikicz 4. 2. 2011 19:32

Vana666: poslední osobní auto co pamatuju, co nemělo plně sycnchronizovanou převodovku byla tuším škoda 1000mb a první generaze škody 100. Ty měly synchronizované jenom 2-3-4, neměly synchorn na jedničku.
it is not about the money. it is about sending a message
mikicz
Inventář

Odeslat příspěvekod zelvotron 4. 2. 2011 19:39

Tak především sem vysvětloval obecně proč se používá (používal) meziplyn. Proto jsem tam uved obě varianty (oz. kola i zubový spojky), ale je to jedno princip je vždycky stejnej - vyrovnání obvodovejch rychlostí segmentů co do sebe zapadají.

U nesychronizovaných převodovek jsou možný obě varianty, dokonce občas i najednou v jedný převodovce se některý rychlosti řadí přesunem ozubených kol a některý jsou ve stálým záběru se zubovýma spojkama).

-- 4. 2. 2011 19:41 --

mikicz píše:Vana666: poslední osobní auto co pamatuju, co nemělo plně sycnchronizovanou převodovku byla tuším škoda 1000mb a první generaze škody 100. Ty měly synchronizované jenom 2-3-4, neměly synchorn na jedničku.

š 1000 a všechno potom mělo už synchronizovaný všechny dopředný stupně, nesynchronizovanou jedničku (a možná i dvojku) měla naposled octavie - a tam se právě přesouvaly celý ozubený kola.
zelvotron
Inventář

Odeslat příspěvekod Vana666 4. 2. 2011 19:46

celý ozubený kola se můžou přesouvat, ale to ještě neznamená že by neměly být ve stálém záběru
Vana666
Servismen

Předchozí stránkaDalší stránka