Stav autobaterie

Motory, převodovky, oleje, servis a další

Moderátor: Moderátoři AutoRevue.cz

Odeslat příspěvekod vss26 14. 4. 2008 15:34

Mám autobaterii Motorcraft 52Ah/500A, která je ve voze Ford Mondeo 1,8i 16V od srpna 1999. Jedná se o typ s magickým okem, které asi před týdnem změnilo barvu ze zelené na červenou a tím mně donutilo vůbec něco s baterkou dělat. Vzal jsem teda baterii při jejich 12,42 V na nabíječku a 12 hodin po skončení nabíjení baterie ukázala 12,74 V a oko bylo světloučce zelené až bílé...včera jsem ještě před jízdou proměřil hustotu elektrolytu a články vykazovaly něco kolem 50%. Dobíjení je v rozpětí 14,3 V při volnoběhu po 14,8 V v otáčkách, takže nabíjecí soustava je OK. Po včerejší jízdě jsem dnes ráno v klidovém stavu opět změřil její volty a měla jen 12,37 V ... takže se ptám vydrží ještě nějakou dobu nebo raději pořídit novou (mám vyhlídnutou Banner Power Bull 55Ah/450A za 1992,- Kč ... schvalujete???) a neriskovat, že mi klekne znenadání za 14 dní na dovolené u bratov slovákoch. Díky.
vss26
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Goggy 14. 4. 2008 15:43

Bylo by lepsi poridit novou, 9 let stara baterie by asi byla v mistnim tematu o bateriich rekordmankou :D
Neaktivní
Pro kontakt použijte ICQ.
Goggy
Inventář

Odeslat příspěvekod OgyDoggy 15. 4. 2008 17:35

já jsem sice autoelektrikář, ale opravuju autobusy. baterie by se měla měnit co čtyři roky, pokud je ji 9, tak sice nemá výročí, ale je to už babička, která si zaslouží odpočinek :-) měla by se měnit proto, že nedrží svou kapacitu, což znamená, že po nějaké době ( ikdyž je tam třeba oněch 12.5V) klekne a mátte utrum u bratrov slovakov :-) takže doporučuju měnit
učím se co můžu, učím se celý život, snad mi to k něčemu bude
OgyDoggy
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod OgyDoggy 15. 4. 2008 17:36

a oněch 50% hustoty elektrolitu berte jako doživotní úspěch i to stáří :-D
OgyDoggy
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Petr1968 15. 4. 2008 17:36

To je konec
Smrt je pouhý okamžik, kdežto hanba trvá navěky.
Petr1968
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod OgyDoggy 15. 4. 2008 17:38

teď jsem si všiml, že jste si vybral baterii o hodnotách 55Ah/450A. nevím jestli ji doporučit, oněch chybějících 50A by se mohlo projevit, přece jenom je to dost velky proud, abyste pak neměl problém nastartovat
OgyDoggy
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod p0etrik 15. 4. 2008 17:40

Myslim ze to nebude problem. Ja strcil onehda rodicum do Oktavky 1.6 nejakou slabouckou 44Ah baterku, ktera mohla mit startovaci proud nejakych 300A a tocilo to sice trochu hur, nicmene chytalo bez problemu.
p0etrik
Servismen

Odeslat příspěvekod sMartin 15. 4. 2008 18:01

vss26: Vymenit! 9let uz je vazne hooodne. Takze vem novou a mas na nekolik let klid.
sMartin
Štamgast

Odeslat příspěvekod vss26 15. 4. 2008 22:03

OgyDoggy píše:teď jsem si všiml, že jste si vybral baterii o hodnotách 55Ah/450A. nevím jestli ji doporučit, oněch chybějících 50A by se mohlo projevit, přece jenom je to dost velky proud, abyste pak neměl problém nastartovat

No, doufám že problém nebude :oops: ...dobíjecí soustava Mondea dává 14,8 V v otáčkách, takže to chce Ca baterii. Díval jsem se na různé typy baterií s kapacitou kolem 55 Ah Varta, Exide, Bosch a běžně měly startovací výkon tak 420 A, takže tahle Bannerka je ještě slušný nadprůměr a na benzínovou 1,8 by to mělo v pohodě stačit. Je sice pravda, že originál Motorcraft má tento výkon o něco vyšší, ale v loňských testech totálně propadla .. asi za těch 9 let změnili dodavatele :-) Ještě jsem objevil nějakou AkuStar Calcium která má při 55 Ah startovací výkon 600 A, ale to se mi už zdálo trochu ujeté...takový proud nemají ani zavedené značky. :pozor
Jinak jsem si ji dneska ještě jednou projel a v klidu má 12,38 V a v zátěžovém testu při 180 A jde na 10,26 V ... :tleskani takže smekám před výdrží a myslím, že by ještě něco vydržela, ale Bannerka je už na cestě takže ji už dám klídek.
vss26
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod anonymni 15. 4. 2008 22:07

Nejlepší baterky byly s asfaltovým korpusem...daly se rozebírat a opravovat jim vadné články...
anonymni

Odeslat příspěvekod mlaskac 15. 4. 2008 22:24

vss26 píše:Mám autobaterii Motorcraft 52Ah/500A, která je ve voze Ford Mondeo 1,8i 16V od srpna 1999. Jedná se o typ s magickým okem, které asi před týdnem změnilo barvu ze zelené na červenou a tím mně donutilo vůbec něco s baterkou dělat. Vzal jsem teda baterii při jejich 12,42 V na nabíječku a 12 hodin po skončení nabíjení baterie ukázala 12,74 V a oko bylo světloučce zelené až bílé...včera jsem ještě před jízdou proměřil hustotu elektrolytu a články vykazovaly něco kolem 50%. Dobíjení je v rozpětí 14,3 V při volnoběhu po 14,8 V v otáčkách, takže nabíjecí soustava je OK. Po včerejší jízdě jsem dnes ráno v klidovém stavu opět změřil její volty a měla jen 12,37 V ... takže se ptám vydrží ještě nějakou dobu nebo raději pořídit novou (mám vyhlídnutou Banner Power Bull 55Ah/450A za 1992,- Kč ... schvalujete???) a neriskovat, že mi klekne znenadání za 14 dní na dovolené u bratov slovákoch. Díky.

neriskoval bych. kdyby jsi byl prazskej tak ti pujcim kvalitni merak co ti ji vykonove zatizi a proveri. nicmene kleknout muze z minuty na minutu
mlaskac
Inventář

Odeslat příspěvekod party boy 16. 4. 2008 22:17

Tvoje baterie zaslouží potlesk. Ne všechny jsou tak pracovitý.
party boy
Pozorovatel

Odeslat příspěvekod Petr1968 16. 4. 2008 22:29

Průměr je tak 4 roky. Tak, že :tleskani
Smrt je pouhý okamžik, kdežto hanba trvá navěky.
Petr1968
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod j3s 16. 4. 2008 22:59

p0etrik píše:Myslim ze to nebude problem. Ja strcil onehda rodicum do Oktavky 1.6 nejakou slabouckou 44Ah baterku, ktera mohla mit startovaci proud nejakych 300A a tocilo to sice trochu hur, nicmene chytalo bez problemu.

V budoucnu napíšeš, že použitá značka je šunt a odešla ani ne po 3 letech.
j3s
Štamgast

Odeslat příspěvekod powerball 16. 4. 2008 23:29

p0etrik píše:Myslim ze to nebude problem. Ja strcil onehda rodicum do Oktavky 1.6 nejakou slabouckou 44Ah baterku, ktera mohla mit startovaci proud nejakych 300A a tocilo to sice trochu hur, nicmene chytalo bez problemu.

taky si myslim ze by to melo bejt v pohode,ja strcil baterku ze svyho auta kde mam tu nejlvnejsi neznackovou 44Ah do 30 let staryho petilitrovyho osmivalcovyho motoru a chytlo to na dve otoceni bez problemu,otazka je co by to delalo kdybych ji tam nechal na porad jestli by treba casem nenastaly naky problemy :hm
seek discomfort
powerball
Powerman

Další stránka