Ahoj lidi!
Mám 1,5 roku starou Fábii 1.4 16V 55kW, najeto asi 22000 km s long-life servisním intervalem a tedy se měmí olej po 30000km. Garážovaná, bez jedinného problému a závady. A ani nikde nic nevrže.
O víkendu jsem ale koukal na stav olele a byl asi 3mm pod spodní ryskou. Tak jsem koupil litr toho samého oleje co mám v autě a půl ho tam dolil. Ujel jsem asi 50km, pak auto nechal zase v garáži. Druhý den jsem to kontroloval, hladin byla asi 3mm nad spodní ryskou, ani ne v polovině mezi ryskama. Dolil jsem tam tedy ten zbytek. Opět projel. Hladina jeteď tak ve třičtvrtě mezi ryskama.
Auto jezdí naprosto normálně, žádný ubytek výkonu jsem nezaznemenal. Nejsem žádný velký závodník, takže jezdím normálně, studený motor moc nevytáčím, při předjízdění to ale klidně nad 5000 otáček vytočím, Normální jízda tak 2500 až 4500 otáček. Po přezutí na zimní gumy na podzim se jen lehce zvýšila spotřeba.
Koukal jsem po celém bloku motoru, prohlédl celý spodek, sáhnul do výfuku, ale nikde žádné stopy po oleji. Je možné, aby si auto vzalo na cca 20000 km asi tak litr oleje? U Felicie, co jsem měl jsem měnil olej po 15000 a nikdy nebyl tak velký ubytek. Je to normální a nebo je to znamením nějaké závady a mám s tím zajet do servisu?
Poraďte co s tím a čím by to mohlo být, jsem jen obyčejný motorista, co tomu až tolik nerozumí. Díky.