záruka na díly Fabie měněné v záruční době pro celé auto?

Fabia, Octavia, Superb,...

Moderátor: Moderátoři AutoRevue.cz

Odeslat příspěvekod upír 5. 7. 2005 10:35

Mám Fabii 1,5 roku. Předevčírem mi už podruhé odešel brzdový spínač na brzdová světla. Během půlhodiny ho opět vyměnili v rámci dvouleté záruky na celé auto zdarma za nový. Ale. Jako už při první výměně mi nenapsali o výmně dílu žádný záznam do serv. knížky nebo jinam. Já ten záznam chtěl s odůvodněním, že až mi spínač odejde např. za 7 měsíců potřetí, musel bych ho už zaplatit, protože skončí dvouletá záruka na celé auto. A já si logicky myslím,že když se namontuje do auta nový díl ve značkovém servisu, měla by od montáže běžet na díl opět dvouletá nebo minimálně roční záruka. Oni mi tvrdili, že jsou povinni odstranit zdarma závady na novém autě do konce záruky na celý vůz. Že prý záruka na extra měněný díl na autě se dává až při výměně dílu po skončené dvouleté záruce na celý vůz. Mají pravdu v servise a nebo zas okrmuje Škodovka zákazníky, aby zvýšili zisky? A nevíte náhodou kolik stojí placená výměna brzdového spínače na Fabii včetně práce?
upír
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jenislav 5. 7. 2005 11:11

Škodovka Tě myslím okrmuje.

Občanský zákoník, § 627 (odpovědnost za vady při prodeji v obchodě):

(1) Doba od uplatnění práva z odpovědnosti za vady až do doby, kdy kupující po skončení opravy byl povinen věc převzít, se do záruční doby nepočítá. Prodávající je povinen vydat kupujícímu potvrzení o tom, kdy právo uplatnil, jakož i o provedení opravy a o době jejího trvání.
(2) Dojde-li k výměně, začne běžet záruční doba znovu od převzetí nové věci. Totéž platí, dojde-li k výměně součástky, na kterou byla poskytnuta záruka.
(3) Jakákoliv ujednání mezi prodávajícím a kupujícím, uzavřená před uplatněním práva z odpovědnosti za vadu prodané věci, pokud by v jejich důsledku toto právo zaniklo nebo bylo omezeno, jsou neplatná.

Nemám sice po ruce příslušnou literaturu, ale z odstavce 2 podle mě jasně vyplývá, že na vyměněnou součástku běží záruční doba znovu.

Podle odstavce 1 ti mimochodem byli povinni vydat potvrzení o době opravy apod. Nevím ale, jestli ty podmínky nesplňuje předávací/přjímací protokol servisu.
Renault Mégane Berline 1.9 dCi
jenislav
Kolemjdoucí