Nové auto na zimu - vliv teploty na záběh

Fabia, Octavia, Superb,...

Moderátor: Moderátoři AutoRevue.cz

Odeslat příspěvekod tslany 25. 10. 2024 06:50

Složil jsem motor a hned v prvních 70km musel do 6k, protože lidi jsou dementi.
Ten, kdo se ve jménu bezpečnosti vzdává svobody, si nezaslouží ani svobodu ani bezpečnost.

Z is for залупа!
tslany
Inventář

Odeslat příspěvekod Arnie J 25. 10. 2024 07:53

Mazdu šestku jsem přebral 23.1.2003 (ten rok není důležitý :) ) a zajížděl jsem tak nějak normálně. Tedy do 500 km jsem se to snažil moc netočit. A ani to jsem úplně nedodržel, bylo potřeba pojet kámoše :D Trasy byly víceméně jen krátké. Auto nikdy nežralo olej ani nemělo jiný problém s motorem. Ale tak nebyla to tak choulostivá technika jako je dnes.
Arnie J
Tlusťoch

Odeslat příspěvekod Goesson 25. 10. 2024 08:07

2003 to jeste byly poradne zimy. ne jako ted

-- 25. 10. 2024 09:08 --

ja prebiral letos 19.1. snih. mraz. led apod. prvni jizda pardubky brno. diky nizke teolote sem to musel v rijnu prodat
aikoN 25. 2. 2025 “ještě na gymplu jsem na dané téma napsal několik seminárních prací”
Goesson
Veterán

Odeslat příspěvekod Tomas B 25. 10. 2024 08:20

pochopitelně
Tomas B
Guru

Odeslat příspěvekod saabik 25. 10. 2024 09:04

Vzhledem k tomu, že to je automat, jsou rady na 2/3 maxima trochu zbytečné. Prostě nestát na plynu, převodofka si to sama pohlídá.

Kupoval jsem jedno z aut 18.12. a úplně v pohodě. Nebát se a jezdit. Mimo dálnice.
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Inventář

Odeslat příspěvekod Ingos 25. 10. 2024 09:40

olafson68 píše:Ahojte všichni motoristé a motoristky.

Události se seběhly tak, že přes svůj záměr zajíždět nové auto v ideálních teplotních podmínkách, jej kupuji nyní a dostanu jej až někdy v prosinci či lednu. A protože jsem puntičkář pokud jde o zacházení s technikou (mnohdy řeším i to co jiné ani nenapadne), tak se ptám:

Jak moc může záběh nového syrového motoru v nízkých teplotách ovlivnit jeho budoucí chování. Může třeba záběh motoru v zimě mít za následek vyšší spotřebu oleje do budoucna? Nebo jinak negativně ovlivnit jeho vlastnosti? A co je vlastně pro motor již nízká teplota, která může mít negativní dopad? Motor zpočátku přetěžovat nebudu, budu jezdit rozumně, převážně okresky, ale přeci jen může nastat situace, že motor bude promrzlý, studený start, pak se motor ohřeje na provozní teplotu, po vypnutí opět začne promrzat... Převodovka a ostatní součásti to samé.
Asi bych i vydržel do jara, na ježdění bych měl starší auto, ale odstavení by autu asi také nepřidalo si myslím.
Konkrétně se bude jednat o záběh nové Octavie IV 1.5 TSI DSG7.
Předem díky za vaše názory a nejlépe vlastní zkušenosti.

Nízká teplota v našich klimatických podmínkách žádný vliv mít nebude. Ten motor se testuje v jiných mrazech. Jak psali ostatní, zajeď to za co nejkratší dobu, abys eliminoval počet studených startů a vyměn po 3 000km olej.
Obecné rady co jsem posbíral od kolegů z vývoje apod.
Nestůj s nastartovaným motorem, jen mu dej 10-20 vteřin, ať se všude dostane olej (vhodné po celou dobu provozu auta)
Střídej co nejvíce otáčky
Nepoužívej prvních 1000km tempomat
Nejezdi na S režim
Nenechej automat podtáčet motor - pod 1500ot.
Netahej přívěs
Nedávej plný plyn, max 3/4.
Brzdi hodně motorem klidně do 4-5000ot., pokud je motor teplý.
Do 800km používej do 4000ot. následně do 5000ot. a skoro plný plyn. Od 1000km už to neřeš a dávej plný a klidně omezovač.

Porsche např. dává u svých 911 GT verzí tohle doporučení. Pokud bys to tedy chtěl zajet podobně, tak si to klidně přepočítej na max. otáčky Octávky (9000 vs 6500) a míle si přepočti na km.
IMG_1200.jpg
Ingos
Inventář

Odeslat příspěvekod jhamil 25. 10. 2024 12:13

Rady jsou to dobré, ale DSG podtáčí, měl sis koupit manuál. Jinak kde bydlíš? Poslední roky žádné velké mrazy nejsou. U nás v roce 2000 bylo i -28, poslední dobou max -10 a to ještě jenom pár dní. Než se olej ohřeje na 90 trvá v těchto dnech podle palubního počítače minimálně 10 kilometrů. Určitě vypínej start-stop. Co občas čtu v diskusích, pokud sis auto koupil na delší dobu, spíš bych se obával toho DSG.
jhamil
Pozorovatel

Odeslat příspěvekod Goesson 25. 10. 2024 12:30

dalsi takovy mamlas
aikoN 25. 2. 2025 “ještě na gymplu jsem na dané téma napsal několik seminárních prací”
Goesson
Veterán

Odeslat příspěvekod olafson68 25. 10. 2024 13:20

Ingos píše:Nejezdi na S režim

Tak právě kvůli tomu podtáčení by bylo možná lepší jezdit na S režim, ne? D režim prý docela podtáčí. A myslím, že ani v režimu S nepřekročím 3/4 max...
olafson68
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Goesson 25. 10. 2024 13:44

proste ne. fakt je treba nejaka globalni pohroma at pojde 99% vsecho a evoluce by to mela zkusit znovu
Goesson
Veterán

Odeslat příspěvekod puk123 25. 10. 2024 13:54

Zakázat prodej aut v zimě - kdo se má srát se zajížděním?!
puk123
Veterán

Odeslat příspěvekod Já první 25. 10. 2024 14:52

olafson68 píše:
Ingos píše:Nejezdi na S režim

Tak právě kvůli tomu podtáčení by bylo možná lepší jezdit na S režim, ne? D režim prý docela podtáčí. A myslím, že ani v režimu S nepřekročím 3/4 max...

to neumíč ředit ručně?
Co můžeš odložit na zítřek, nedělej dnes.
SatanWagen 2.0 TSI 206 kw. Das Škoda Auto.
Skočte si do značky.
Já první
Štamgast

Odeslat příspěvekod tslany 25. 10. 2024 15:47

Goesson píše:proste ne. fakt je treba nejaka globalni pohroma at pojde 99% vsecho a evoluce by to mela zkusit znovu

+1, kdo si ten motor neumí postavit a vyměnit sám, neměl by auto vlastnit.
Ten, kdo se ve jménu bezpečnosti vzdává svobody, si nezaslouží ani svobodu ani bezpečnost.

Z is for залупа!
tslany
Inventář

Odeslat příspěvekod glider 25. 10. 2024 20:40

Grandeur uz jazdi?
glider
Ja chcem Slovak

Odeslat příspěvekod JardaB 25. 10. 2024 20:49

Tvl. Budu mit stejnej problem ale resit to fakt nebudu, to auto me prezije tak jako tak :D
JardaB
Guru

Předchozí stránkaDalší stránka