Nové auto na zimu - vliv teploty na záběh

Fabia, Octavia, Superb,...

Moderátor: Moderátoři AutoRevue.cz

Odeslat příspěvekod olafson68 24. 10. 2024 20:47

Ahojte všichni motoristé a motoristky.

Události se seběhly tak, že přes svůj záměr zajíždět nové auto v ideálních teplotních podmínkách, jej kupuji nyní a dostanu jej až někdy v prosinci či lednu. A protože jsem puntičkář pokud jde o zacházení s technikou (mnohdy řeším i to co jiné ani nenapadne), tak se ptám:

Jak moc může záběh nového syrového motoru v nízkých teplotách ovlivnit jeho budoucí chování. Může třeba záběh motoru v zimě mít za následek vyšší spotřebu oleje do budoucna? Nebo jinak negativně ovlivnit jeho vlastnosti? A co je vlastně pro motor již nízká teplota, která může mít negativní dopad? Motor zpočátku přetěžovat nebudu, budu jezdit rozumně, převážně okresky, ale přeci jen může nastat situace, že motor bude promrzlý, studený start, pak se motor ohřeje na provozní teplotu, po vypnutí opět začne promrzat... Převodovka a ostatní součásti to samé.
Asi bych i vydržel do jara, na ježdění bych měl starší auto, ale odstavení by autu asi také nepřidalo si myslím.
Konkrétně se bude jednat o záběh nové Octavie IV 1.5 TSI DSG7.
Předem díky za vaše názory a nejlépe vlastní zkušenosti.
olafson68
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Goesson 24. 10. 2024 20:53

auto zatezuk nomrlane co to jde od pocatku. samo nechat zahrat vodu a olej a pak solit. neni doba skody 120 aby se musela auta zajizdet.
aikoN 25. 2. 2025 “ještě na gymplu jsem na dané téma napsal několik seminárních prací”
Goesson
Veterán

Odeslat příspěvekod garážmistr 24. 10. 2024 21:08

Prvních 1000km bych minimalizoval počet studených startů. Buď bych to ujel najednou nebo bych si na potřebnou dobu zajistil parkování v kryté/podzemní garáži.
Pomůže to to spíš tobě než autu, ale i to je důležitý.
rwd
garážmistr
Veterán

Odeslat příspěvekod puk123 24. 10. 2024 21:27

Vyhnul bych se cestám za polární kruh a do Ruska.
puk123
Veterán

Odeslat příspěvekod glider 24. 10. 2024 21:39

Prvu nadrz sa snazit vyjazdit so zahriatym motorom.

Spravit si dlhsiu trasu, striedat tempo.

Druhu nadrz detto, ale zacat uz aj do otacok na nizsich kvaltoch.

Potom to uz neriesit.
glider
Ja chcem Slovak

Odeslat příspěvekod Marek Zrak 24. 10. 2024 22:46

olafson68 píše:

ale přeci jen může nastat situace, že motor bude promrzlý, studený start, pak se motor ohřeje na provozní teplotu, po vypnutí opět začne promrzat... Převodovka a ostatní součásti to samé.

tato situace podle mě pravděpodobně určitě nastane :nenapadne

Nic proboha neřeš, nehoň to studené, první 2tkm nevytáčej motor do červeného a nech po 2tkm vyměnit motorový olej a filtr.
992 GTS MT
KTM X-BOW GT
F-150 5,0 ROUSH
M2
Coupe JCW KW3
Scania R490

hoonring.cz
Marek Zrak
Inventář

Odeslat příspěvekod Goesson 24. 10. 2024 22:49

jo a misto 678000 km bude zivotnist 679000 km
aikoN 25. 2. 2025 “ještě na gymplu jsem na dané téma napsal několik seminárních prací”
Goesson
Veterán

Odeslat příspěvekod metyn 25. 10. 2024 04:00

máš chybu ve výpočtu
metyn
Veterán

Odeslat příspěvekod Já první 25. 10. 2024 04:13

olafson68 píše: ale přeci jen může nastat situace, že motor bude promrzlý, studený start,

tohle řeší nezávislé topení
Co můžeš odložit na zítřek, nedělej dnes.
SatanWagen 2.0 TSI 206 kw. Das Škoda Auto.
Skočte si do značky.
Já první
Štamgast

Odeslat příspěvekod majkom 25. 10. 2024 05:09

Zajimava porucha tohle, jako ze by slo auto kouoit a bezpecne zajez jen v lete, to asi jeste nikoho nenapadlo:)

Ja jedno auto koupil 30.ledna, nekdy v polovine unora jiz slo plne nalozene do alp na lyze, v ramci zajeti:) a slouzilo 4.5 roku a pres 220tis km, ale samozrejme je to jen 1 pripad, statisticky bezvyznamny. Radeji bych to auto tak do kvetna nechal stat nekde v garazi a jeste usetris na zimnich gumach:)
majkom
Štamgast

Odeslat příspěvekod glider 25. 10. 2024 05:55

Jasne, nic sa nestane, ale ked sa mu bude lepsie spavat...
glider
Ja chcem Slovak

Odeslat příspěvekod impact 25. 10. 2024 06:05

puk123 píše:Vyhnul bych se cestám za polární kruh a do Ruska.

Cestám do Ruska bych se vyhnul i v autě, které už je zajeté. :)

Jinak bych to řešil stejně, jako v létě. Do 1000km ideálně delší cesty, nepodtáčet, nevytáčet na max, jezdit nejlíp mimo dálnice a nepoužívat tempomat, aby se často měnily otáčky.

A teď koukám, že v návodu je požadavek na zajíždění takto: do 1500 max 3/4 nejvyšších otáček a bez přívěsů. Do 2000 km pak pozvolna zvyšovat.

Jo a taky bych po záběhu nechal vyměnit olej.
impact
Inventář

Odeslat příspěvekod puk123 25. 10. 2024 06:30

3/4 max. otáček - já v podstatě zajíždím furt. 8-)
puk123
Veterán

Odeslat příspěvekod glider 25. 10. 2024 06:48

Cez 2500rpm len vynimocne
glider
Ja chcem Slovak

Další stránka